center


Hajónapló
SzakcikkekPublicisztikákArchívum


A hajónaplóban az általunk fontosnak tartott cikkekből, elemzésekből válogatunk.

Az amerikai elnökválasztás pr-technikái
D. A., Médiafigyelő;, 2004. 3. szám, 2004. február 25.

Tudja, mi az, hogy mud-raking, polling, pollster, spin doctor? Tanulja meg: ezek a fogalmak a magyar politikai életbe is beszivárog(hat)nak, sőt, esetleg akkor is hasznosak lehetnek, ha pr-ról vagy a marketing egyéb területeiről van szó.

Egy hazaáruló vietnámi veterán és egy hazug alkoholista a legesélyesebbek az Egyesült Államok soron lévő elnöki tisztségére – legalábbis ez szűrhető le az amerikai elnökválasztási kampányból az elmúlt hetek fejleményei alapján. Mindezeket a George W. Bush hivatalban lévő elnök és a pillanatnyilag legesélyesebbnek tűnő John Kerry massachusettsi szenátor kampányszakemberei állítják az ellenfélről. Miközben a negatív politikai kampányt Magyarországon inkább a politikai kulturálatlanság jeleként értékelik, addig a tengerentúlon a professzionális politikai pr egyik leghatékonyabb eszközének tekintik.

Olyannyira, hogy a píárosok szakkifejezést is gyártottak a mocskolódásra: mud-raking, azaz sárdobálás. Ez a kampánystratégia szerves része: nemcsak az ellenfél múltjában kutakodnak, hanem saját emberük gyenge pontjait is feltérképezik, és előre megtervezik az esetleges támadásokra adandó választ. Sőt, nemcsak a republikánusok és demokraták, de az előválasztás során az egy táborhoz tartozó jelöltek is egymás torkának esnek.

Kerryről például az a hír kapott szárnyra, hogy egy huszonéves nővel csalta meg feleségét, s mint kiderült, az információt egy másik demokrata jelölt, Wesley Clark szivárogtatta ki a sajtónak, noha Clark és a nő is tagadja ezt. A demokrata stratégák ugyanakkor – hasonlóan a korábbi elnökválasztási kampányhoz – Bush alkoholizmusát hánytorgatják fel, megfejelve ezt azzal, hogy az elnököt évtizedekkel ezelőtt ittas vezetésért is elítélték.

A sárdobálás sosem nyíltan folyik. Megpróbálják objektív hírnek, független véleménynek álcázni, esetleg olyan kelepcét állítanak, amibe az áldozat maga sétál bele. Kiszivárogtatnak, célozgatnak. Egy negatív kampányban az ellenfélre nézve negatív információból gyakorta rövid televíziós szpotokat készítenek, majd a bejátszás végén a nézőnek felteszik a kérdést: „Ezt akarja maga elnöknek?"

„Fontos, hogy a kampánystábok folyamatosan figyelemmel kísérjék, milyen messze mehetnek el a durvaságban, mert a választók csak egy bizonyos szintig vevők az agresszív kampányra" – mondja Szántó Péter, a Noguchi & Peters Közép-Európai Kommunikációs Kft. elnök-igazgatója, és egyúttal felhívja a figyelmet még valamire: „A mud-raking veszélyes technika, mert bár a sár eltalálja azt, akit céloznak, de mindig tapad arra is, aki dobja".

Mérhető különbségek
Arra, hogy a szavazók mit éreznek túlságosan agresszívnak, a politikai pr másik alapvető eszköze, a polling ad választ. „Ezek a főleg telefonos megkérdezésen, 500–1500 fős mintán alapuló felmérések az idehaza ismert politikai közvélemény-kutatásokkal ellentétben a napi információkra, a szavazók aznapi véleményére kérdeznek rá olyan pontosan, hogy a lekérdezéstől az eredményig a 24 órás határidő már kifejezetten hosszúnak számít" – magyarázza Szántó Péter. Szerinte az ilyen mélységű és gyakoriságú felmérés annyira költséges, hogy „azt még a Coca-Cola vagy más vezető világcég sem engedhetné meg magának". A pollinggal a támogatottságon kívül a kampány során hangoztatott üzenetek fogadtatását is megpróbálják felmérni. Szántó Péter szerint erre jó példa, hogy miután a pollsterek megállapították, hogy Kerry túlságosan balra van a konzervatív bizonytalanoknak, a Republikánus párt a kényelmes börtönöket és a halálbüntetés eltörlését ígérő, szélsőségesen liberális, s az idősebb Bush-sal vívott csatában éppen ezért alulmaradó Dukakishoz kezdte el hasonlítgatni Kerryt. Mérni viszont nemcsak utólag, de előre is lehet. A gazdaságban bevett fókuszcsoportos vizsgálatokat a politikai marketingben is alkalmazzák. Információink szerint a Medgyessy Péternek jelenleg tanácsokat adó Greenberg Quinlan Rosner Research amerikai tanácsadó cég, amely Kerry kampányában is részt vesz, magyarországi munkája során is alkalmazza ezt a módszert. Információk szerint ezzel „lőtték be" a miniszterelnöki évértékelő legfőbb üzeneteinek várható fogadtatását is. A pollingok alapján ily módon pontosan pozícionált üzeneteket határoznak meg. Az üzenetek célba juttatására számtalan klasszikus, és egyre több új technikát alkalmaznak.

Hakni és show-műsor
A legrégebbi a személyes megjelenés, turnézás, amelyek alkalmával az úgynevezett baby-kissing és hand-shaking, azaz a választókkal való személyes kontaktus kialakítása révén igyekeznek újabb szavazókat szerezni. Az általában nagy felhajtással járó, zászlóval, transzparensekkel, aktivisták ezreinek statisztálásával feltupírozott események meglehetősen teátrális és előre megkomponált programok. Kerry kampányrendezvényeinek visszatérő jelenete, amikor a vietnámi veterán szenátor egykori bajtársa színpadra lép és elmeséli a hallgatóságnak, a politikus hogyan mentette meg az életét. Bush pedig nemrégiben a NASCAR amerikai autóverseny-sorozat legnagyobb eseményének számító, összesen több mint 35 milliós nézősereget vonzó daytonai futamán jelent meg, és tetszelgett a versenyzők társaságában.

A szónoki képességek ezeken az „előadásokon" sokat nyomnak a latban, akárcsak a televízióban folyó nyílt viták esetében. Ezek a televíziós események a kampány legfontosabb részei, gyakran ugyanis itt dől el a választások kimenetele. Ezért a jelöltek a valós stúdiókörülményeket szimulálva heteken át készülnek a vitára. Klasszikus példa a Kennedy–Nixon vita. A kampányban mindvégig vezető Nixont fiatalabb vetélytársa lemosta a vitában, elsősorban vizuálisan. Kennedy napbarnítottan, kisimult arccal, világos öltönyben ült a kamerák elé, míg Nixon láthatóan idegesen, izzadva, fekete zakóban feszengett a reflektorok fényében, mint egy temetkezési vállalkozó. Emiatt a vita miatt győzött néhány ezer szavazattal a végén Kennedy. A kinézet ma már oly mértékben fontos, hogy a kampánytanácsadók már régen túlléptek a nyakkendő színének kiválasztásán, és egyenesen a jelöltek arcát formáltatják át: Kerryről nemrég több lap azt állította, hogy a sztárok által előszeretettel használt Botox ránctalanító injekcióval kezelik.

Netes technikák
Az Egyesült Államokban gyakran kampányolnak telefonon keresztül, ilyenkor vagy egy aktivista beszélget el a hívottal, vagy a jelölt előre felvett hangját hallja a választó. A személyes kontaktus, a televíziós szereplés és a telefonos kampány mellett egyre inkább terjed az internetes kommunikáció. Ez utóbbiban eddig kétségkívül Bush bizonyult a legaktívabbnak, amikor nemrég 6 millió embernek küldött ki olyan e-mailt, amelyben egy, a honlapjáról letölthető webes videóra hívta fel a figyelmet. A Maverick Media által készített videós szpoton Kerryt látjuk egy webes keresőoldal mögött. A felvételen látható keresőbe valaki a „speciális haszon" kifejezést írja be, ezt követően a képernyőn megjelennek azok az újságcikkek, amelyek arról adtak hírt, hogy a szenátor pénzeket fogadott el különféle lobbicsoportoktól. A szpotot Bush kampánycsapata válaszlépésként szánta, amiért Kerry hónapokkal előtte az elnök hasonló ügyeit firtatta. A Maverick Media feje, Mark McKinnon szerint a videóval a széles nyilvánosságot célozták meg, de az igazi célcsoport az a republikánusokat támogató kör volt, amely agresszív válaszlépést követelt Kerry vádjaira. Ami az internetes marketingmegoldásokat illeti, John Kerry sem tétlenkedett: a szenátor internetes bannerkampányt indított Iowa és New Hampshire munkanélküli internetezőit célozva meg; Kerry arra buzdította őket, hogy a fárasztó munkakeresés helyett inkább olvassák el a munkanélküliség csökkentésére vonatkozó terveit.

A jelöltek saját netes technikáin túl egyéb internetes oldalak is szerepet játszanak a kampányban. Ilyen a MoveOn.org internetes portálon szerveződő Bush-ellenes kampány, amit Soros György ötmillió dollárral támogat. A liberális „mozgalmi" weboldalon a hirdetések között szerveztek versenyt „Bush in 30 seconds" névvel, majd a beküldött számtalan reklám közül többet be is mutattak. A „díjnyertes" hirdetést a televízió képernyőjén keresztül becslések szerint százharminc millió nézőt vonzó Super Bowl döntőjében is sugározták volna, ám a műsorszolgáltató CBS televízió végül nem játszotta le a szpotot. A győztes Gyerekjáték című hirdetés egyébként Bush gazdasági ténykedését kritizálja igen élesen: munkára kényszerített gyerekeket mutat siralmas képet festve le a jövőről, majd a film végén „Ôk fizetik majd meg az államháztartás 1000 milliárdos hiányát" fősor tűnik fel.

Elnökök emberei
A lassan Magyarországon is megszokottá váló spin doctor elnevezést azokra a kommunikátorokra aggatják rá, akik a politikusok munkáját segítik a kampány és a kormányzás során. Sokan ezt tartják a kommunikációs szakma csúcsának az Egyesült Államokban, holott a gazdasági szférában ténykedő szakértők díjazása (általában) magasabb.

Információnk szerint egy rangos – de még átlagos – politikai píáros évi 150–200 ezer dollárt keres, a sztárok pedig – mint például Dick Morris – ennél jóval többet. Bár szakemberből a politikai pr területén nincsen hiány az Egyesült Államokban, viszonylag kevés az igazán kiváló és főleg nagy gyakorlattal rendelkező, kipróbált politikai kommunikációs szakértő. Kormányzó-, szenátor-, elnök- és egyéb jelölt pedig jócskán akad, így nem egyszer fordul elő, hogy ugyanazok a szakemberek évről évre más politikus mögött bukkannak fel. Például Joe Trippi, Howard Dean kampánymenedzsere 1998-ban annak a szintén elnökaspiráns Dick Gephardtnak a kampányában segédkezett, akinek stábjával ezúttal komoly összetűzésbe került Dean állítólagos választási csalási kísérletei kapcsán. Így sajátos módon egy-egy amerikai kampányszakember gyakorta korábbi munkaadója riválisának csapatát erősíti, és az ellen veti be minden szakmai tudását, akinek megválasztását korábban feltétel nélkül segítette.

Előjáték
Az amerikai elnökválasztási rendszer sajátja az úgynevezett előválasztási procedúra. Az Egyesült Államokban nem hagyományos értelemben vett pártok, hanem úgynevezett választási pártok működnek, ezért a jelölt kiválasztása nem az általunk megszokott módon zajlik: a pártok regisztrált szavazói döntenek a jelöltekről államonként tartott hagyományos szavazás során. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 2161 küldött támogatása szükséges. Ezt követően állít elnökjelöltet a Demokrata Nemzeti Gyűlés. Ez a metódus idézi elő azt a sajátos helyzetet, hogy ugyanahhoz a párthoz tartozó, tehát lényegében ugyanazért a célért küzdő jelöltek egymás ellen küzdenek mindaddig, míg az egyes államokban le nem zajlanak a jelölések. Ez azt eredményezi, hogy az előválasztás során egymással viaskodó demokrata jelöltek voltaképpen egymás esélyeit rontják mindaddig, míg valamelyikük végül meg nem szerzi a kihíváshoz szükséges szavazatokat. Ha pedig mindezen túl vannak, minden korábbi aspiráns egységesen felsorakozhat a demokrata elnökjelölt mögött, és kezdetét veheti a valódi összecsapás.

D. A.

Az amerikai elnökválasztás pr-technikái, Médiafigyelő, 2004. február 25.