center


Keresés

522 találat

Fűtött utca: van kiút a hajléktalanságból
Tizennégy főt havonként 45 ezer forint képzési támogatással segítünk, többi tanulónknak pedig igény szerint reggelit és ebédet biztosítunk, továbbá minden érdeklődő ingyen látogathatja az Oltalom Sportegyesület úgynevezett fair-play futballedzéseit, amely sajátos metodikájával éppúgy szolgálja a társas kompetenciák fejlesztését mint a fizikai erőnlétét.

Könnyített eljárás, súlyosbító körülmény
Borókai Gábor, Heti Válasz, 2012. március 28.
Stumpf András tegnapi publicisztikáját visszavontam, amint megtudtam, hogy szerkesztői láttamozás nélkül került ki a Heti Válasz online oldalára. Nálunk nem szokás, hogy fontos ügyekben a szerző – legyen az akár a főszerkesztő is – ne konzultálna kollégáival, lévén a Heti Válasz műhely. Most mégis így történt. Az első benyomást persze nem lehet másodjára megszerezni, főként nem az újságírásban. Most mégis erre teszek kísérletet.

Hajrá, Elnök Úr!
Stumpf András, Heti Válasz, 2012. március 27.
Szerintem egyébként igen: nem jó, ha az ország első számú közjogi méltóságának épp a méltósága repedezik, márpedig így, főleg az ügy kipattanását követő hazudozás után ez a helyzet. Persze lehet érvelni úgy is, hogy nem kell lemondania, hiszen a köztársasági elnöki címhez nem kell doktori.

Schmitt Pál alternatív valósága
Rényi Ádám, Kreatív, 2012. március 28.
A némi töprengés után az államfő segítségére siető kormányzati kommunikáció az ügyet egyszerűen integrálta saját rendszerébe. Ez a rendszer önmagában is átfogó elemzések tárgya lehetne, mindenesetre a Schmittet a Sándor Palotába küldő kormánypártok, a jobboldali média és később maga az elnök is egy, mondjuk így, koherens alternatív valóság megteremtésének eszközével élt.

Csöcsszolgálat
Csuday Gábor, Kreatív, 2012. március 5.
Végérvényes ítéletet alkotni az első adások után persze méltánytalanság volna, de az már most látszik, hogy merrefele megy a cselekmény, milyen lehetőségek vannak a kiindulásban. Csakhát. Amit látunk az mégis émelyítő – hogy ne mondjam, gyomorforgató.

Az új médiakoncentráció-szabályozás első vizsgája: az Axel Springer és a Ringier kiadói csoport meghiúsult összeolvadá
Gálik Mihály, Vogl Artemon, Médiakutató, 2011 ősz.
Az ágazat magas koncentrációja egyrészt ugyanolyan jelenségekhez vezethet a médiában, mint más gazdasági szektorokban: ezek mindenekelőtt a magasabb árakban, valamint a kínálat korlátozásában és a szegényesebb szolgáltatásokban öltenek testet, s így csökkentik a fogyasztói jólétet.

Búcsú
Álláspont. Bayer Zsolt, Magyar Hírlap, 2012. február 18.
És Márait is kitagadják a „kánonból”, aztán utóbb kénytelenek visszavenni, félszívvel, undorodva, csak azért, mert rájuk dől a hatalmas emlék. De meg- és át- és el- és felülíratik a múlt, s egy elviselhetetlen ideológiai ízlésterror szab mértéket, ítél élők s holtak felett – s teszi ezt a Kazinczy nagysága és bátorsága és tisztessége nélkül.

Meghalt a cselszövő, dúl a rút viszály
Csurka István, 1934–2012., Magyar Narancs, 2012. február 5.
A rendszerváltás úgy-amúgy rendbe tette ezeket a dolgokat. Csurka attól fogva már nem csak akkor zsidózott, amikor ivott; onnantól végigzsidózta a neki rendelt időt. S ez megmarad, ez marad meg, nem a Házmestersirató. A Házmestersiratóért nem kár, a zsidózás pedig pillanatnyilag még felmérhetetlen károkat okozott

Szelleműzés
Borókai Gábor, Heti Válasz, 2012. február 28.
Csakhogy mostanra kiderült, hogy semmi sem lett úgy, ahogy a jövő 68-as mérnökei megtervezték. Hogy a piacok képtelenek magukat moderálni, hogy a humánerőforrás reprodukciójának a hiánya kiszolgáltatottá tesz, ahogy a bődületes hitelekből kialakított komfort is.

A Malév-csőd tanulságai egy pr-es szemével
Szántó Balázs, Kreatív, 2012. február 6.
Kifejezetten érdekes volt, amikor a Malév vezérigazgatója sajtóközleményében és a munkavállalóknak írt reggeli levelében gyakorlatilag a sajtót hibáztatta a fizetésképtelenségért: „(…) az utasok bizalma töretlen volt, de az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését”.

Közösségi hálózatok és médiadisztribúció: a Nol.hu a Facebookon
Ferencz Bettina, Rétfalvi Györgyi, Médiakutató, 2011 ősz
Ahhoz, hogy megértsük ezeknek a hálózatoknak a működését, tisztában kell lennünk a kapcsolatok és a terjedés néhány alapszabályával. Az első ilyen, hogy az emberi lények szándékosan alakítják és állandóan módosítják a kapcsolati hálókat. Ennek legszemléletesebb példája a homofília, azaz tudatos vagy ösztönös törekvés arra, hogy a hozzánk hasonlókkal alakítsunk ki kapcsolatot. Legyen szó akár a Túró Rudi vagy a Kis Pál és a Borz kedveléséről vagy egy online újság olvasásáról.

Adatbiztonság, adattudatosság a közösségi hálózatokban
Gayer Zoltán, Balog Barabás Tibor, Médiakutató, 2011 ősz.
Nemsokára az lesz az érdekes, ha egy üzenet egységesen átmegy, eljut a befogadókhoz, s nem az lesz a kérdés, hogyan akadályozzák meg a politikai üzenetek egysíkúságát, egy-egy irányvonal dominanciáját. E változások bekövetkeztének nagyjából tíz évet gondolok most, vagyis azt az időt, amikorra mindenki számára evidens lesz, hogy bizonyos falak lebomlottak. Gyökeres lesz a változás.

Ki menti meg a cikkeket?
Dojcsák Dániel, Kreatív 2011. december.
A feladat a médiumok számára nemcsak az, hogy új bevételi forrásokat találjanak vagy költséget csökkentsenek, hanem hogy fel tudják venni a versenyt hatékonyságban a webes szolgáltatásokkal.A tartalmat fogyasztók alaposabb megismerése, a viselkedés alapú célzás mellett a platformok, képernyők ismerete és helyes kombinálása segíthet újraértelmezni a média és a hirdetés közös szerepét.

Lapszemle
Új Péter, Népszabadság, 2012. január 11.
... a magánnyugdíjpénzek államosítását, a Mol és a Rába fölvásárlását, a győri Audio-beruházás ellen tiltakozó környezetvédő, Zsák Ferenc bebörtönzését és megkínzását, a parlament előtt tiltakozó ellenzéki képviselőket ért rendőri atrocitásokat valamint Kaufer Virág lemondását is felsorolja az egyre autokratikusabb útra lépő rezsim túlkapásai között.

Kijózanodás után
Mit tehet a baloldal? Miklósi Zoltán, Magyar Narancs, 2011. december 15.
Felmérésekből tudható, hogy az ezredforduló óta eltelt évtized végére a magyar társadalom számottevő kisebbségének megszűnt a bizalma az alkotmányos demokrácia és a piacgazdaság kombinációján alapuló rendszer iránt, de a szisztéma alapjait elfogadó többség körében is felerősödött az elégedetlenség, és vele együtt az a vélekedés, hogy a dolgok jobbra fordulása a rendszer kisebb korrekciójától remélhető.

Állatorvosi ló a Kunigunda utcában
Rényi Ádám, Kreatív, 2012. január 4.
Többen érezték ugyanis álságosnak, hogy a nehezen magyarázható utasítások kiadóira nem, csak a végrehajtókra terjedt ki az átfogónak ígért vizsgálat és a büntetés, és a sajátos – sokak szemében politikai elfogultságra utaló – szerkesztési elvek közül egyre több látott napvilágot, elmélyítve a válságot.

Svédtorna
karmacher. kuriros.blogbox.hu. 2011. szeptember 3.
Most most van. Holnap majd újra mordul az acsar. Fradisták leszünk megint és emtékások, narancsvérűek és szegfűbolondok, szökevény szittyák és belgabérencek. Jön a kard ki kard idő, szekértábor és lövészárok. Nem számít. MOST legyen csak öröm, hogy játszotta csapat, zördült a háló, Puskás Öcsi mosolya vigyázza lépteinket a mennyeknek magosságából.

A buta mentőautó
Szabadrúgás. Megyesi Gusztáv. Népszabadság, 2011. szeptember 3.
... az ilyen meglehetősen buta fék- meg mentőautó-szerű materiális dolgok képtelenek betagozódni a nemzeti együttműködés rendszerébe. Sajnos attól, hogy a kommunisták eladósították az országot, s eközben még Orbán Gáspárt is megfigyelték, az új kurzusnak pedig semmire sincs se anyagi, se szellemi kapacitása, még nem fog a fék jobban fogni.

Az új médiatörvény sajtószabadságot korlátozó rendelkezései
Bayer Judit, Médiakutató, 2011 tavasz.
Az, hogy a törvény nem nevezi hatóságnak a médiabiztost, azt a hamis látszatot kelti, mintha a médiumokat nem érhetné joghátrány a magatartása révén, mintha nem lehetne az eljárás eredménye bírság vagy újabb hatósági eljárás. A médiabiztos vizsgálódása, például megjelenése egy szerkesztőségben önmagában jelentős bénító hatást jelentene a sajtóra (chilling effect).

Rég elúszott Budapest vezető pozíciója
Bátorfy Attila, Kreatív 2011. június-augusztus.
Az biztos, hogy a rendszerváltás utáni Budapest arculatával eddig alig volt valaki elégedett. Az egyik, erőtlenebb véleménytábor szerint az volt a baj, hogy nem is volt. Egy másik, bonyolultabb érvelés szerint húsz év alatt folyamatosan félre-, alul- és felülpozicionálta a városvezetés Budapestet, és ezekre az alapokra csakis téves marketingstratégiát lehetett felállítani

Twitterdeutsch
Tamás Ervin, Népszabadság, 2011. július 29. Lehet ugyan, hogy Deutsch Tamás valamekkora politikusi tekintélyéből lecsíp néhány mikront a civil, s egyben alpári hang, de sok a bunkó, nekik e beszólások tetszenek, mert úgy vélik, minél bárdolatlanabb valaki, annál őszintébb. Hozzájuk beszél. Brüsszelből ez a belpolitikai reszortja.

Hogyan legyünk híresek?
Kolozsi Gábor, Mehlhoffer Tamás, Schilling Tamás, Haszon, 2011. július 7.Aki rendszeresen jelen van a bulvármédiában, óhatatlanul is celebbé válik. Néha ehhez semmiféle produktum nem társul, egyszerűen attól lesz valaki sztár, hogy utáljuk vagy szeretjük őt.

A magyar fog ünnepe
Szabadrúgás. A magyar fog ünnepe. Népszabadság, 2011. május 14.
Ha valaki megőrzi a józanságát és kiszámolja, hogy az Orbán család fogorvosával szemben mennyi kárt okoztak a múltban a kollaboráns kommunista fogorvosok az országnak, ezek a mostani tételek igazán elhanyagolhatók.

Most van itt a perc
Török Gábor, torokgaborelemez.blog.hu, 2011. március 19.
Lázár János – nem ok nélkül – az utóbbi hetekben szimbólum és céltábla lett. Elindult azon az úton, hogy a nyilvánosság jelentős része számára a Fidesz Kóka Jánosa legyen, ehhez kis túlzással már csak egy „békás” mondatra volt szüksége. A ma nyilvánosságra került hangfelvétellel ezt is teljesítette.

Elfogult és korrupt: lesújtó körkép a sajtóról
privatbankar.hu, 2011. március 16.
A felmérés szerint a média színvonalának általános megítélése az újságírók körében továbbra is kritikus: mintegy ötször annyian tartják színvonaltalannak, mint színvonalasnak a magyar sajtót. A felsővezetők között a pozitív válaszok aránya 19, a beosztott újságírók körében viszont alig 3 százalék.

InterActivity
A televíziós interaktivitás tipológiája. Koltai Andrea, Médiakutató, 2010. ősz.
A technikai fejlődés következtében a korábban szigorúan egyirányú kommunikációt fokozatosan felváltotta az interaktivitás, azaz a hagyományosan passzív tévénéző (lean back vagy coach potato) egyre aktívabb (lean forward) televíziózóvá vált.

Magyar bálna
Szabadrúgás. Megyesi Gusztáv, Népszabadság, 2011. február 26.
jobboldali kommentelők például azzal védik Pokorni bálnáját, hogy a kommunisták viszont loptak, lenyúlták az országot, amiből ugyebár nyilvánvalóan következik, hogy a bálna a balneológia legfőbb vizsgálódási tárgya; az országos elbutulás lassan eléri azt a fokot, amikor már Szijjártó Péter is észrevétlenül vegyülhet el a tömegben.

Csókos asszony miniszteri szolgálatban
Szabadrúgás. Megyesi Gusztáv, Népszabadság. 2011. március 5.
... helyükre azonban sokkal kisebb ütemben, heti egy fő sebességgel kerültek különféle káderfeleségek, gyermekek, rokonok, barátok és szeretők, nem igaz tehát a kommunistáknak az a meglátása, hogy a kirúgások tempójánál már csak a csókosok zsíros álláshoz és szerződéshez juttatása vesz nagyobb lendületet.

A magyar arany
Magyar Narancs, 2011. február 10.
Nem is ez a baj ezzel a dologgal, de még az sem, hogy a sajtó bizonyos egyedei milyen kéjjel omlanak bele egyes politikusok hátsó traktusába, és amiatt milyen kellemetlen hazugságokba keverednek - hanem az, hogy eszünkbe juttatja azt a korcsolyaversenyt.

Vissza Mikolát!
Szabadrúgás. Megyesi Gusztáv. Népszabadság, 2011. február 5.
Az elmúlt ötven évben ennyire még nem sajnált le városházi vezető városházi vezetőt a nyilvánosság előtt; ha mindez velünk történik, világgá megyünk szégyenünkben, de legalábbis kikérjük magunknak az ilyen eljárást.

"Bűn, ami itt folyik" - Ötvös András színész
Kovács Bálint, Magyar Narancs 2011. január 27.
Amit a szakmával és a vidéki színházakkal csinálnak, az bűn, és akik csinálják, szellemi bűnözők. Látjuk, hogy hogyan kapnak emberek színházakat ebben az országban: joggal félünk, hogy ami tíz év alatt felépült Egerben, azt fél pillanat alatt, egy tollvonással el lehet intézni.

Apró döntések krónikája
Egy intendáns naplója – Süveges Gergő. m2intendans.blog.hu. 2011. január 18.
Így esett, hogy több korhantár nélküli műsor közé bekerült volna 12-es karikával ellátott ajánló. Ami tilos. Még akkor is, ha csak 12-es. Egyetlen megoldás kínálkozott: az egész hétvégét 12-es korhatárral láttuk el. A törvény és a logika nagyobb dicsőségére.

A neveletlen polgárok országa
Csizmadia Ervin, HVG. 2011. január 24.
Nem nehéz észrevenni itt a logikát: az Orbán-kormány a demokratizálódás három aspektusa között mutatkozó időbeli aszimmetriát kívánja megszüntetni, s kevéssé vet számot azzal, hogy a folyamatba történő beavatkozásával milyen, sok esetben jóvátehetetlen rombolást okoz.

Bayer Zsolt Madách-díja és az ország tragédiája
Sebők János, HVG. 2011. január 24.
Átkozottul nagy baj, mert Ön megkaphatta a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjáról elnevezett díjat, mert Önt erre a díjra valakik alkalmasnak találták, mert ma pártpolitikai szempontok alapján lehet ilyen „neves” díjhoz jutni, mert az Ön nevét ezentúl megbecsült írók és művészek társaságában sorolják fel...

"The son of a bitch is the best doctor we have."
Hermann Veronika, Médiakutató. 2010 tavasz – Sorozatok rovat.
A zseni tehát – visszautalva a 19. századi elképzelésekre – nem pusztán attól válik öntörvényű és magányos karakterré, hogy saját területén belül mindenkinél jobb, hanem attól is, hogy egy bizonyos vonatkozásban (amely House esetében a racionalitás és az intelligencia) voltaképpen nem létezik olyan mező, amelyben ne mozogna otthonosan.

Méltóságos
Uj Péter, Népszabadság. 2011. január 19.
Nagyjából ugyanez igaz az emberi méltóságra, pedig még példákat is igyekeznek hozni, hol volnának az emberi méltóságok lábbal tiporva, és az egy szem futballistásat veszik elő. Amikor emberi méltóságról esik szó ilyen szinten vagy inkább ilyen szintről, akkor az emberit nyugodtan le is felejthetjük akár, a méltóságot szokták védetni leginkább, és a méltóságost, aki azt viseli.

Internetes politikai kampány
Burján András, Médiakutató. 2010 ősz – Kampány rovat
A korabeli felmérések szerint, akik a rádióban hallgatták a vitát, úgy vélték, Nixon nyert, akik viszont a tévét nézték, Kennedyt tartották a vita győztesének. Nixon fizikai adottságai visszatetszést keltettek a televíziózó amerikaiak többségében, bizonytalan tekintete és izzadt felső ajka hátráltatták a róla való pozitív kép kialakulását.

Médiatörvény: relax és gondoljuk végig
Gerényi Gábor, www.gg.blog.hu. 2011. január 13.
A jobboldali politikai közösségen belül kétféle sajtófelfogással találkozni. Az egyik csakis a bizalmatlanság keretén belül képes a sajtóval foglalkozni; veszélyes üzemnek tartja, egy olyan hatalmi ágnak, amely teljesen illegitim, hiszen senki sem választotta meg, és vele szemben kizárólag az erő lehet a tárgyalási pozíció meghatározója.

Orbán-variációk
Kentaurbeszéd. Lengyel László, Népszabadság, 2011. január 15.
A közjogi villámháborúban még két erős fegyvere van: az alkotmányozás révén kialakíthat egy olyan fél-elnöki rendszert, amellyel tartósan bebetonozhatja saját hatalmát; egy előre hozott választással meghosszabbíthatja a Fideszhatalmat további négy évre.

Gyurcsányt a Fidesz pénzeli?
Stumpf András. Heti Válasz. 2011. január 14.
A kormányzás ugyanis nem csak a döntésekről, a pénzről szól: arról is, hogy milyen a hangulat az országban. Tavasszal mintha tudta volna még ezt a Fidesz is.

Yehudi Menuhin az asztalnál
Ciki - Kik veszik körül Schmitt Pált? B. G. Heti Válasz. 2011. január 11.
Másrészt a mai elnök emberei közül némelyek nem csak arra nem elég ügyesek?, erősek?, tapasztaltak? rafináltak?, hogy megóvják vezetőjüket saját rossz elképzeléseitől, de még a maguk felkészületlenségével is súlyos terhet jelentenek számára.

Médiaháború 2.0
Bogár László. Magyar Hírlap, 2010. december 28.
Csak így hozhatók létre az engedelmes munkások és fogyasztók gigantikus csordái, amelyek már csupán biológiai nyúlványai a világot mozgató és kifosztó tőkestruktúráknak, és egyetlen feladatuk a végtelenített fogyasztási lánc hajtása, teljesen függetlenül attól, hogy van-e bármilyen szükségük az elfogyasztott jószágtömegre.

Hatalom és erkölcs
Kentaurbeszéd. Csányi Vilmos. Népszabadság. 2010. november 27.
Lehet utálni a törvények egy adott halmazát a legkülönbözőbb okokból, és lehet azért imádkozni, hogy most gyorsan minden változzon meg. Ez néha megtörténik, de elégedettség, stabilitás a változtatást csak akkor követi, ha a törvényalkotók legalább a törvénykezés elemi feltételeit ismerik és hajlandóak azokat betartani.

Fidesz: a helyi vagány Európa ellen
véleményvezér.blog.hu. 2011. január 6.
Mert ne feledjük: a Süddeutsche Zeitung karikatúrájának ősemberére sem az volt írva, hogy „Viktor Orbán”, hanem az, hogy „Ungarn”. És ahogyan azt Szily László tegnapi cikke megénekelte, ez pártállástól függetlenül minden magyar embernek kezd rettentő megalázó lenni.

A Bayer-Gréczy tengely - Tényleg bűzlik valami Magyarországon!
Sebők János, HVG. 2011. január 5.
E kijelentések mögött azonban csak üres frázisok vannak, komolyan vehető érvelés nincs, annál több indulat, agresszió, egyfajta vudu-szómágia. A másik oldal lejáratásának, kiszorításának, megsemmisítésének vágya viszi előre a mondatokat, s ez a hang, ez a stílus – a kommentekből kiolvasható – immár a közgondolkodást, a közbeszédet is átitatja.

Néhány őszinte szó
Csermely Péter, Magyar Nemzet. 2011. január 10.
A mostani kommunikációs csapat az első kiélezett helyzetben feltette a kezét, és talán ez volt a jó megoldás, mert amikor elkezdtek beszélni, akkor következetesen gyengítették és félreértelmezték a kormányfő által mondottakat.

Nálunk a nő anya vagy diák lehet a hírekben
Matalin Dóra, Népszabadság, 2010. december 28.
A jelentés kiemeli: a tudósításokból egy olyan világ tárul elénk, ahol a nők gyakorlatilag láthatatlanok az otthonon kívüli munka tevékeny résztvevőiként. Egy kategóriában voltak jelentősen többen: áldozatszerepben.

Médiaelméletek és a késő-modern médiakörnyezet
Miért nem jók a modernista megközelítések a késő-modern médiakörnyezet vizsgálatához? Myat Kornél, mediakutato.hu, 2010 nyár – Hatáskutatás rovat
Jelen megközelítés szerint a média eredendő, természetes sajátossága a folyamatos változékonyság, amely a médiumok technológiai, szerkezeti átalakulásaiban, valamint a folyamatosan változó médiatartalmakban érhető tetten.

Alkotmánytalan köztársaság
Heti Válasz, 2010. október 27.
... ha van egy csalhatatlan, nem a törvények, vagy az alkotmány alapján működő (hiszen az rossz, nem képes megfelelni „az embereknek", ahogy Lázár mondta) pártunk, amely tehát magát a nagybetűs, alkotmány fölött álló Igazságot és Igazságosságot is a farzsebében tudhatja, mégis miért írjunk ki választásokat négy év múlva?

Nem gondolná senki: így sül el fordítva a médiatörvény
Stumpf András, Heti Válasz, 2010. december 23.
Az emberkedésre pedig, minthogy semmilyen korábban fennálló, egyébként definiálatlan gondot nem old meg, nincs szükség. A kétharmad nyugalmára, paranoiamentes önbizalmára (figyelem: ez nem egyenlő a kisebbségi komplexus szülte gőggel és nagyképűséggel, éppen ellentéte annak) annál nagyobb van.

Nyelvlecke sima hamburgerrel
Balogh P. Ferenc, Kaláka, 2007. október 29.
A lány fogott egy nagydarab zsírpapírt, ügyesen belehengergette a gazdagon hagymázott, mustáros, sima hamburgert, mellé tette a nyugtát, s az egészet egy reklámszatyorba csomagolva adta át a férfinak, aki ez idő alatt fel sem nézve az aprópénzt számolta, és háromszázötven forintot tett le a pultra.

Kánál, villá
Uri Geller - hiba a mátrixban. Dévényi István. Heti Válasz, 2008. április 10.
A fő gond, hogy a TV2 stábja ezredszerre sem merte elhagyni a kliséket. Nálunk még mindig az megy, hogy tele kell pakolni celebekkel a stúdiót, és akkor minden jó lesz. Eltanyázott ezen már néhány gigantikus költségvetésű produkció, ám a kudarcok sora sem szegi a kreatívok kedvét.

Félig tele, félig vízió, avagy gondolatoka hazai médiarendszer reformjához
Berkó Gergely – Pál Gergő, mediakutato.hu, 2007 tél.
Ha valamin nem tudsz változtatni, kötelességed, hogy legalább megpróbáld leírni – Rainer Werner Fassbindert máig sokan idézik, de vehemens és nyeretlen kétévesekként mi igyekszünk nem megelégedni ennyivel. A magyarországi médiahelyzetet inkább annak gyakorlati oldaláról ismerő újságírókként célunk nem csupán kórismét (és hevenyészett taposóakna-térképet) adni.

A szolgáltatók felelősségének szabályozása a legújabb alkalmazások és az amerikai tapasztalatok fényében
Bayer Judit, mediakutato.hu, 2007 tél.
További követelmény – amelyet az európai irányelv nem vett át –, hogy a szolgáltatónak ne legyen anyagi nyeresége a jogellenes tevékenység kapcsán. Ezen kívül szükséges, hogy legyen egy kijelölt képviselője, akinek megküldhetőek az értesítések, és e személy neve, címe, telefonszáma és e-mail-címe letétbe helyezve elérhető legyen a Szerzői Jogvédő Hivatalban.

Kossuth-díjat Kelemen Annának!
Michnai Attila, Heti Válasz, 2008. március 16.
Méghozzá azért, mert a jelek szerint pontosan megfelel a díj 1963-óta érvényben levő kiírásának, miszerint kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kulturális és művészeti alkotó tevékenység területén, amint az a díjazottak személyére javaslatot tenni jogosult kulturális kormányzat legutóbbi gyakorlatából is világosan kitetszik.

Napfogyatkozás
Ezért kellett Pálffy Istvánnak távoznia. Stumpf András, Heti Válasz, 2008. március 6.
Elég ereje volt például ahhoz, hogy 2005-ben az őt bíráló, erős politikai hátszéllel bíró Friderikusz Sándor talpára útilaput kössön, és az sem kerülte el a figyelmét, hogy amikor a szükség úgy hozta, alelnökeitől - például Simon Andrástól - is megválva biztosítsa nélkülözhetetlenségének feltételeit.

Internetező nők
Akiktől a jövőben félni kell. Géber Tibor, www.prherald.hu, 2007. november. 28.
Mindemellett elmondható, hogy a magyar internetező nők technikailag és iskolázottság tekintetében is az átlagnál képzettebbek, középfokúnál magasabb végzettséggel rendelkeznek, szeretik az elit – és nem csak elitista – márkákat, sokat utaznak, és jobban figyelnek az alakjukra, és a BMI testtömeg-indexükre.

Tetszettek volna forradalmat csinálni!
Balogh P. Ferenc, Magellán PR, 2007. szeptember 28.
Egy ilyen mondat mögött egységesen, párthovatartozás nélkül kereshetett és talált menedéket a politikai elit és az értelmiség, egy ilyen mondat maga a felmentő ítélet, a felhatalmazás a következő tízegynéhány esztendő hűvös, távolságtartó, pökhendi és kellően cinikus mondatainak kimondásához.

A hatékony reklám
A reklámpszichológus tapasztalatai. Géber Tibor, www.prherald.hu, 2007. október 18.
Az a reklám tud működni, ahol a reklámkészítők megtalálják, hogy a fogyasztók fejében mire van igény, és a márkaüzenetet is, majd ennek az ötvözéséből egy olyan kampányt tudnak felépíteni, mely mind a két oldal tetszését elnyeri.

Zengő-konfliktus a napisajtóban
Mikecz Dániel, mediakutato.hu, 2007. nyár
E tanulmányban a Zengő-konfliktusban érdekelt felek értelmezési keretét vizsgálom meg, két országos napilap, a Magyar Nemzet és a Népszabadság elemzésének segítségével. Ezt megelőzően áttekintem a média és a társadalmi mozgalmak kapcsolatát.

Esti főműsoridős híradók a magyarországi televíziókban
Bajomi-Lázár Péter - Monori Áron, mediakutato.hu, 2007. ősz
Tóka Gábor és Marina Popescu a köztévé kormányzati elfogultságának hatását vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az elfogult hírközlés nem feltétlenül javított a kormánypártok népszerűségén, sőt bumeránghatása is lehetett, azaz akár ronthatta is az inkumbens kormány újraválasztási esélyeit.

Clinton és a Magyar Hírlap
Sajtó mortálé, Föld S. Péter, www.prherald.hu, 2007. október 7.
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogyha egy jelentős állam ismert embere együtt fotóztatja magát valamelyik magyar pártvezetővel, az jelzésértékű lehet az illető politikai karrierje szempontjából.

Valójában Orbán Viktor hagyta faképnél Sarkozyt
Dévényi István, Heti Válasz, 2007. szeptember 13.
Ja, és innen csókoltatom a Fidesz teljes kommunikációs stábját, mivel nagyjából egy teljes napig nem bírták összekalapálni a következő mondatot: a találkozó hamarabb kezdődött, így hamarabb is ért véget, minden egyéb változat szemenszedett hazugság.

Noam Chomsky
A szólásszabadság védelmezője. Daniel Mermet, Le Monde diplomatique (magyar kiadás), 2007. szeptember 19.
Egyfajta „agymosást” hajtanak végre „a szabadságban”. És még a nagy médiumokban zajló „szenvedélyes” viták is a jóváhagyott hallgatólagos paraméterek keretei között maradnak, így ezek a médiumok korlátok közé szorítják a sok-sok egymással ellentétes véleményt.

Ismeretterjesztés és képregény
Maksa Gyula, mediakutato.hu, 2007 tavasz
A képregényt tartják önálló médiumnak, (para)irodalmi műfajnak és a kilencedik művészetnek is. A magyar elnevezés sokkal erősebben köti a képregényt a (para)irodalomhoz, elsősorban a regény műfajához, mint az angol comics vagy a francia bande dessinée (BD). A második világháború utáni fél évszázad leghíresebb magyar képregényei adaptációk.

Nincsen Rúzsa tövis nélkül
Makkai Béla, Heti Válasz, 2007. szeptember 11.
Az interjút adó dalnokot bizonyára nem a zenepedagógusi virtus ragadta el, inkább úgy tűnt, mintha nehezen tudná kordában tartani érzéseit, és – tévéműsorát idézve – "csinálja a fesztivált". Rajongói megnyugtatására jelentem, hogy Korda Lady M.-ről alkotott valódi véleményét egy újságírói túlzásoktól megcsupaszított újabb nyilatkozatban tárta elénk.

A kelet-európai átalakulás nagy kérdései és az értelmiség
Szalai Erzsébet, www.találjuk-ki.hu, 2007. május 14.
Saját kutatásaim szerint ennek az összefüggésnek az a magyarázata, hogy azokat az országokat, melyeknek politikai és gazdaságpolitikai elitje a neoliberális fordulatnak ellenállt, a nemzetközi-gazdasági szuperstruktúra kirekesztette a nemzetközi tőkeáramlás mechanizmusaiból.

Havas Henrik védelmében
Dévényi István, Heti Válasz, 2007. szeptember 6.
Megunta a műsort, megunta a csatornát, megunta az országot (ez egy hülye ország, lehet, hogy el is megyek - fogalmazta meg érzéseit), kifordul a bele tőlünk, egyszerűen rühell magyar műsorvezetőnek lenni. Mondjuk nem értem, hogy mi a probléma, hiszen Gyurcsány Ferenc megmondta: el lehet menni. És akkor nincs több kínlódás.

Ha én Gyurcsány-kormány lennék, így lopnék
Dévényi István, Heti Válasz, 2007. augusztus 30.
Steiner Pál szerint Orosz József hamarosan sárga csillagot és rózsaszínű háromszöget fog hordani, miközben a mérnökök szétfúrják a Dunaújváros-Pécs szakaszt, és az egy főre jutó völhgyidak számában a világ élvonalába verekedjük magunkat, egy állami bank pedig szerda este hirtelen gazdát cserél.

Kommunista piacgondolkodás
Várady Tibor, Beszélő. 2007. július-augusztus.
Azt hiszem, sokan őszintén hitték, hogy minél lelkesebben beszélnek a piacgazdaságról, annál távolabb vannak a dogmatikus gondolkodástól. Lehet, hogy volt, aki ravaszkodott, halandzsával helyettesítve a választ, de volt, aki észre sem vette, hogy nem dogmákat rombol, hanem sablonokat igazol és erősít.

Mennyire veszélyes a politikai kampány?
Elemzés a kampányfinanszírozási vitáról és a kampányellenes kampányról. Political Capital. www.hirszerzo.hu. 2007. augusztus 13.
A politikai kommunikáció bírálatára épített politikát elsőként az MSZP alkalmazott az Orbán-kormány alatt, amikor folyamatosan azzal bírálta a kormányzatot, hogy a tartalmi hiányosságokat az Országimázs Központon keresztül kommunikációs szemfényvesztéssel pótolja ...

A Magyar Gárda darabokra törheti a nagy pártok stratégiáját
Elemzés a folytatódó gárda-vitáról. Political Capital.
www.hirszerzo.hu 2007. augusztus 30.
A nyilvánosságban rendszeresen előkerülő társadalmi-gazdasági nehézségekre való hivatkozás végső soron azon a téves elképzelésen alapul, amely szerint a szélsőjobboldal bázisát a szegényebb társadalmi rétegek alkotják.

Nincs tévém, nem olvasok papírújságot
Az online hírfogyasztók különös médiamixe. Bodoky Tamás. mediakutato.hu, 2007 nyár.
Douglas Ahlers harvardi újmédia-kutató szerint első blikkre valóban helyettesítő terméknek tűnik az online hírmédia: olcsóbb, mint a hírlap, mert míg az első kópia létrehozásának költsége azonos, az online médiában jóval olcsóbban, gyakorlatilag ingyen állítható elő minden további példány, szemben a nyomtatott sajtóval, ahol a sokszorosítás jelentős pluszköltséget okoz.

ORTT-MPRSZ
Tanácsadók. Kun Eszter, www.prherald.hu, 2007. június 26.
Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSz). A megállapodás értelmében az MPRSZ által felállított tanácsadó testület a jövőben segíti az ORTT munkáját a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) kommunikációjának megítélésében.

Pártos György
Egy igazi (BTL-)hullámlovas. Hernádi Eszter, www.prherald.hu, 2007 június 29.
Ma már Kínában mindent képesek gyártani. A BMW X5-öst ugyanúgy „megcsinálják” saját néven, mint egy bonyolult orvosi műszert vagy mosóport. De brandet eddig nem tudtak építeni. Az európai fogyasztók többsége pedig egyre markánsabban igényli a megbízható élményt vagy minőséget, amit csak egy jól felépített brand tud fémjelezni a számukra.

Az Este
Veri az Orbán a feleségét. Föld S. Péter, www.prherald.hu, 2007. június 27.
Orbán Viktor válaszul az erős idegzetű emberekre jellemző zavart mosolyt varázsolt az arcára, minden hisztériától mentesen széttárta a karjait, s azt felelte: nem érti, mit kell ezen annyit vitatkozni, hiszen egy adekvát, kézenfekvő dologról van szó.

Áldja meg az Isten Horn Gyulát!
Gavra Gábor, www.hirszerzo.hu, 2007. június 28.
Akkor most mi is a helyzet a Nagy Imrére és Kádár Jánosra kimondott igenekkel? A halott Kádár öröksége elméletben büdös, de a prominens kádárista legmagasabb állami kitüntetése rendben van?

Kabaré, bojkott és közröhej a Bródy Sándor utcában
avagy: jó ebédhez szól az értelmiség. Seres László, www.hirszerzo.hu, 2007. június 23.
Nem teljesen világos, hogy Farkasházy Tivadar Tényező min csodálkozik. Gellért Kis Gábor a Népszabadságnak azt mondta, a kolléga egyike azoknak, akik „hetente egyszer-kétszer jártak be nem túl magas, de tisztes fizetésükért” munkahelyükre...

Bevállalós szomszédok
Kuti Noémi, Figyelő, 2007. június 18.
Az ottani szakemberek közül többen is úgy látják, hogy a jól sikerült reklámok általában nem az ügynökségek bátorságának, hanem a bevállalós megrendelőknek köszönhető, akikből – elsősorban a fokozódó versenyhelyzet miatt – egyelőre akad jó néhány.

Még tart a bújtatott reklámok kora
Istvánko Viktória, Menedzsment Fórum, 2007. június 19.
Így az sem meglepő, hogy a közeljövőben a marketing költségvetésből erre nem különít el összeget a vállalat, noha a TV2 és az ORTT munkatársaival folytatott beszélgetés során öt százalékra tette azt az arányt, amelyet a cég elvileg ilyen típusú reklámra fordítana.

Újságírói szerepfelfogások 1954 és 1956 között Magyarországon
Takács Róbert, mediakutato.hu, 2006 tél
Ezen persze a szerkesztőségi káderanyagok ismeretében nincs mit csodálkoznunk: a Magyar Nemzet kivételével, amelynél a lap profiljának megfelelően a munkatársak mintegy fele pártonkívüliekből tevődött össze, a napilapoknál csal elvétve maradtak nem párttagok.

Az iwiwes alkalmazások lehetnek a hirdetők kedvencei
Istvánko Viktória, Menedzsment Fórum, 2007. június 5.
A tavalyi évhez képest a legnagyobb változás a közterületi és az internetes szegmensben történt. Előbbinél a jelentős emelkedés a tavalyi év nagy eseményeihez, a foci vébéhez és a választáshoz köthető. A politikai hirdetésekből egyértelműen a közterület profitált leginkább...

Csak jó hírek pedig nincsenek
Menedzsment Fórum, 2007. június 14.
Helyreigazítási kérelem, önfényező sajtóközlemények, semmit mondó sajtótájékoztatók csak néhány abból a csokorból, milyen problémákkal küzdenek az újságírók, és mikből kellene nap mint nap hírt gyártaniuk. A másik oldalon azokat a vállalatokat találjuk, amelyek csak a jót és a szépet osztanák meg a nagyérdeművel, ...

Orbán-Gyurcsány meccsé válhat a népszavazási kampány
Elemzés a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről. Political Capital, www.hirszerzo.hu, 2007. június 13.
1989 óta (nem számítva az 1990-es, államfő választásáról szóló MSZP által kezdeményezett voksolást, ami a négyigenes népszavazás után már „lejátszott meccsnek” számított) folyamatosan csökkenő részvétel tapasztalható a referendumokon – miközben az országgyűlési választásokon ezzel szemben inkább a voksolási kedv növekedése tapasztalható.

Bukta nélkül
Magyar Narancs, 2007. június 7.
Egy. Gyurcsányt leveszi Szili, Kiss, Szekeres, Lendvai - amint azt maga a miniszterelnök úr volt szíves kilátásba helyezni egy bízvást bizánci stílusúnak nevezhető megnyilvánulásában (valami olyasmit mondott egy interjúban, hogy neki annyi - ennyi: négy - jó barátja van, és mind alkalmas miniszterelnöknek).

Nagy Imre, Krassó és a hatodik koporsó
avagy: június 16-a, az illúziók napja. Kerpel-Fronius Gábor, www.hirszerzo.hu, 2007. június 16.
Így került sor Nagy Imre és mártírtársai temetésére, amely egy csapásra ötvenhat nyilvános rehabilitálását eredményezte – egy olyan aktus keretében, amelyről látványosan távol tartották azokat – például Krassó Györgyöt és körét –, akik ötvenhat forradalmi hagyományát élő, azaz a rendszerváltás számára is releváns, követendő tradíciónak tekintették.

Vagonírozás
Ajándék ló. Podmaniczky Szilárd, Magyar Hírlap, 2007. június 10.
A levegő hőmérséklete tovább forrósodik, átnedvesedett nadrágok, pólók, hasak és mellek tapadnak egymáshoz. Ne haragudjon, nem tehetek róla, súgja egy férfi az előtte álló nőnek. Semmi baj, válaszol a nő, azt hittem, a táskája.

Egy szélkakas anatómiája
Ajándék ló, Magyar Hírlap, 2007. június 7.
Ha fúj a szél, szélcsendet, szélcsendben huzatot óhajt a nép. Ha cirkusz van, nyugalmat, nyugalomban cirkuszt. Tudod, mit, nép? Vegyél fel magad helyett órabérbe egy szélkakast!

Kommunikációs placebo vagy valódi reformterápia?
avagy: az állam nem a megoldás, hanem maga a probléma. Papp László Tamás, www.hirszerzo.hu, 2007. június 7.
Hogy csak egy gyöngyszemet idézzünk: „mivel stratégia híján megfelelő eszközöket sem rendeltek a kommunikációhoz, hiányzott a kommunikációs stratégiai tervezés” – eme verbális panel és címeres társai a marketingvudu szócikk alatt összegezhetőek.

A GM termékek marketing környezetének politikai, jogi elemei magyarországon
Bíró János, www.nk.com/hu
A marketing lehetőségeit az adott országban működő piaci rendszer nagymértékben befolyásolja. A piaci rendszer viszont a hivatalban lévő kormány irányultságától is függ. Néha az állam beavatkozik protekcionista módon a nemzeti ipar megerősítésébe, versenyképességének megtartásába.

Tölgyessy Péter: az Orbántól való félelem mindent felülír
„Az SZDSZ felfújja magát, hogy félelmetesen eltökéltnek látszódjék.” Kósa András, www.hirszerzo.hu, 2007. június 7.
Nyilvánosan nyilván mást mondanának, mégis az előző négy év döntéseit első helyen mindvégig a Fidesz hatalomtól való távoltartásának igénye mozgatta, és ezt a kormánytöbbség törzsközönsége el is fogadta.

Médiapolitika Romániában
Zahorán Csaba, www.találjuk-ki.hu, 2007. április 25.
„Hálát akarunk adni az Úrnak, aki a semmiből teremtett minket, és csökkenteni akarjuk az emberek szenvedését” – idézte az Evenimentul Zilei napilap Corneliu Vadim Tudort az új adó szellemisége vonatkozásában. Tudor – aki egyúttal a Nagy-Románia Párt szenátora és örökös köztársaságielnök-jelöltje – több más médiummal is rendelkezik.

Egyelőre nem kellene jégre tenni Gyurcsányt
avagy se vele, se nélküle. Stemler Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. május 31.
Nem is azért, mintha Gyurcsány Ferenc pótolhatatlan lenne, bár sokan máig így gondolják, ami nem meglepő, tekintve társai és ellenfelei produkcióját. Csupán jelenleg nem engedhetjük meg magunknak egy kormányválság, ne adj’ Isten, előrehozott választás luxusát.

Gergényi utolsó bosszúja
Várkonyi Balázs, Magyar Hírlap, 2007, május 24.
Bennfentesek a tudói, hogy a vezetők kiválasztásánál kontraszelekció működik, sokszor a lobbikészség kap döntő szerepet, az állomány toborzása pánikszerű, katasztrofálisan gyenge a HR-tevékenység. És amit a pszichológusok a legsúlyosabb problémának tartanak, az az állomány sok tagjának gondolkodásában meglelhető bosszútudat, a retribúció.

Zavargások az MSZP-ben?
Elemzés a Magyar Szocialista Párt belső viszonyairól. Political Capital, www.hirszerzo.hu, 2007. május 30.
A szocialista párton belül hagyományosan több erő- és érdekcsoport létezik, amelyek leginkább akkor válnak a nyilvánosság számára is észrevehetővé, amikor a párt támogatottságának megrendülése teret nyit a belülről érkező kritikák számára.

Elbúcsúzik az országtól a Filmmúzeum
Sz.K., Figyelő, 2007. május 21.
Hazánkban véleménye szerint kiugróan magas a közös jogkezelőknek fizetendő jogdíjak összege, ezért nagyon-nagyon megéri magyar szerzők művei helyett külföldi filmeket venni. Ezzel szemben például Franciaországban adókedvezményt kapnak azon csatornák, amelyek francia gyártású műsorszámokat sugároznak.

Kis pénzből nagy márkát: trend a lelke mindennek
Keszténé Kiss Jolán, Menedzsment Fórum, 2007. május 22.
Az internet elterjedésével például átalakultak a bankba járási, vásárlási és utazásfoglalási szokások is. Lecsökkent az utazási irodák szerepe, és folyamatosan emelkedik az interneten keresgélők száma. Ennek a szokásváltozásnak meg kell jelennie az utazási irodák ajánlatainál is, akiknek mást, máshogyan és más megoldásokkal kell kínálniuk.

A világ igazi vezetői
Projektmenedzserek. Hajnal Mónika, www.prherald.hu, 2007.május 20.
Elmélete szerint a változó, több rétű üzleti gyakorlatok, a partnerség erősítése, az utazás, újra-letelepedés és végül az időzónákból adódó időeltolódás leküzdése lesz a mostani tizenévesek új generációjának feladata. Jövőre vonatkozó előrejelzései szerint legkésőbb 2050-re a világ vezető gazdasági nagyhatalma egyértelműen Kína lesz, majd az Amerikai Egyesült Államok és India következik.

Az őszödi beszéd margójára
Kibeszélő, A. Dawn, www.prherald.hu, 2007. május 26.
A magyar értelmiség megmagyarázta, hogy ez egy morális alaptétel, fény derült az elmúlt két évtized hazugságaira, és Gyurcsány maga is arról szólt: a rendszerválás utáni összes kormányzatról beszélt. „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél–két évet” mondja, ez pedig tizenöttel kevesebb, mint amiről az „elismert” moralisták beszélnek.

Reformok ideje
Ádám Zoltán, Beszélő, 2007. május 12.
A hitelesség fogalma köré épített idei pártelnöki kampánya meghökkentő sikerrel járt: csaknem elnökké választották. Nála erősebb vesztes jelöltet keveset ismer a modern politikatörténet: a kérdés az, hogy mit kezd most ezzel a felhatalmazással.

Tolvajok
Magyar László András, Beszélő, 2007. május 12.
Az adóhivatal (tavalyi) statisztikáját olvasva büszkeséggel vegyes megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy könyvtári igazgatóhelyettesi fizetésemmel és némi – többnyire fordításból, cikkírásból szerzett – mellékjövedelmemmel a 4% legtöbbet adózó magánszemély közé tartozom hazánkban.

Szerzői jogok
Webajánló, antennamagazin.hu, 2007. I. negyedév.
Vajon minden fájlcserélés tekinthető kalózkodásnak és károsnak? Mi lesz a szellemi közjavakkal? Kinek az érdeke fontosabb, az alkotóé, a médiabirodalmaké vagy a társadalomé? Lehetséges-e egy egészséges egyensúly kialakítása?

A változásmenedzsment művészete
Átszervezés. Szoboszlai Krisztina, www.prherald.hu, 2007. május 24.
Másoknak a változás környezeti megújulást, totális befejezést, személyes paradigmaváltást jelent. Gonosz dolog kimondani, de az átszervezés az esetek 90 százalékában akkor jó, ha érinti az alkalmazottakat, ha megérinti őket.

Gerillamarketinget vet be a FIDESZ
Angyal Ágnes, Figyelő, 2007. május 22.
A 2006-os kampány után például sok MSZP-s fiatal hallgatta nosztalgiával a párt által kiadott CD-t, az MDF-esek fehér kezet ábrázoló matricát hordtak a táskájukon, a liberális háztartásokban pedig „Több SZDSZ – Több hűtőmágnes” feliratú lapka díszítette a frizsidert.

Békelánc
Pszichológust a Dobálóknak! www.prherald.hu, Föld S. Péter, 2007. május.12.
A divatos zekék kifejezés történelmileg csak néhány évvel előzte meg Dávid Ibolyának, az Orbán kormány igazságügyi miniszterének később elhíresült mondását, miszerint ő nem ért a focihoz. Ma már persze mindketten másként vélekednek az árpádsávos zászlókról és a meccseken időnként hallható gyalázatos rigmusokról.

Medvebocsok műsora
Csonka-agyarország. Tódor János, Magyar Hírlap, 2007. május 11.
A hajdani tehetséges rádióriporter, akit ma Tanár úrnak neveznek, egyik reggel például jópofán kvaterkázik a magukat Gój Motorosokként definiáló – ők a mi, MZ (emcett)-ből és Pannoniából kinőtt posztszocialista, helyiérdekű Pokol Angyalaink –, bőrös cuccban, ujjatlan bőrkesztyűben feszítő, szelíden militáns vezetőjével.

Viva la interaktiv
Gagyidömping. Lombos Orsolya, www.prherald.hu, 2007. május.11.
Az még nem tiszta, hogy Kristóf (vj, műsorvezető) ezt csak poénból teszi majdnem minden adásban, amelyben lehetősége nyílik rá (és sajnos lehetősége nyílik rá) vagy esetleg tényleg ennyire nagy rajongója a méltánytalanul agyonfuttatott amerikai hölgynek, aki a pornóbotrányán kívül még semmit sem villantott.

A média szerepe a kanadai nemzeti tudat formálásában és a demokratikus lét erősítésében
Zsigo Frank Thomas, mediakutato.hu, 2006. tél.
A tömegkommunikációs eszközöket a nemzeti „lélek” olyan alkotóinak tekintik, amelyek erősen alátámasztják a kanadai politikai szuverenitás legitimációját. Fontos azt is megemlíteni, hogy amíg a francia–angol törésvonal kezelése egészen az 1970-es évekig egyfajta elitalkalmazkodással zajlott, az utóbbi 30 évben pedig a multikulturalizmus térnyerése populista-demokrata szemléletet hozott a médiaelemzésbe.

Mi vezeti a vezetőket?
Vállalati döntéshozók médiahasználata. antennamagazin.hu, 2007. I. negyedév.
A leginkább szembetűnő ezek közül a médiahasználat intenzitása: a vizsgált vezetői kör átlagosan mintegy napi három és fél órát tölt bármilyen médiafogyasztással, ez pedig messze alatta marad annak a jóval több mint négy órának, amit egy átlagos honfitársunk naponta csak televíziózásra fordít.

A határon túli magyar online médiumok tartalomfejlesztési trendváltozásai
Balázs D. Attila, mediakutato.hu, 2006. tél.
Ez pedig sarkalatos problémája az információs társadalom fejlődésének, tekintve, hogy Románia az európai uniós internethasználati lista végén kullog. A 21 milliós Romániában bizonyos kalkulációk szerint 120–130 ezer magyar netezővel lehet számolni, ami nem rossz arány az itteni magyar népesség (másfél-két millió fő) számarányához képest.

Helyi hajléktalanok előnyben
Balogh P. Ferenc, K.-ban, a vidéki kisvárosban, Magellán PR, 2006.
Eszerint K.-ban, a vidéki kisvárosban ezentúl kizárólag helyi hajléktalanok heverhetnek a padokon, más hajléktalanok nem nagyon maradhatnak a városban, s e verdiktet az önkormányzat ellenőrizni is fogja majd szigorúan, mert az nem lehet, hogy a helyi hajléktalanok bármiben hátrányt szenvedjenek.

Az Y-generáció: agitpropot a felsőoktatásba!
Stemler Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. május 2.
Mégis melyik parlamenti pártunk bizonyult következetesnek, szavahihetőnek a belátható múltban? A választási programjaiból következetesen semmit meg nem valósító SZDSZ, amely bármikor szembemegy saját ideológiai alapjaival, ha a szükség épp úgy kívánja?

Navracics, az intimtornász
Tévézni emberi dolog. Föld S Péter, www.prherald.hu, 2007. május 9.
Így azonban, hogy se tüzet nem nyel, sem más produkciót nem tud felmutatni, nem könnyű Navracsicsnak lenni a Mokkában. Nem mintha barátságtalanok lennének vele az őt kérdező riporterek, éppen ellenkezőleg: a gyakori találkozások miatt már félszavakból is értik egymást. De éppen ez az, amiért egy értelmes ember - Navracsics pedig az – mielőtt lemegy kutyába, elpirul.

Hogyan győzheted le a munkahelyi szörnyet?
Rémálom és valóság, HVG, 2007. május 14.
Előfordulhat, hogy a sértődött/megbántott kolléga a hátad mögött suskusol: rosszindulatú megjegyzésekkel, légből kapott híresztelésekkel ronthatja a rólad kialakult képet. Ha ilyesmit észlelsz, tüstént lépj akcióba: akadályozd meg, hogy az illető aláássa tekintélyedet, megkérdőjelezze hozzáértésedet.

Szinkron kontra felirat
Nyelvtudásunk és filmfogyasztási szokásaink. antennamagazin.hu. 2007. I. negyedév.
A magyarországi televíziózásban tehát évtizedek óta a szinkronizálás a bevett forma, a csatornákon feliratos filmeket csak komoly erőfeszítéssel lehet találni, tévéműsort még úgy se. A Magyar Televízió 1957-es indulása óta a filmek 99 százaléka szinkronizált formában került a nézők elé, nem csoda hát, hogy elszoktunk a feliratok böngészésétől.

Szélsőjobboldali veszély: politikai küzdelem és értelmiségi harc
Elemzés a szélsőjobboldali veszélyről szóló vitáról. www.hirszerzo.hu, 2007. május 12.
A baloldalon elhangzottak ugyan utalások arra, hogy ide vezetett a Fidesz által alkalmazott radikális antikommunista retorika, a jobboldalon pedig többen úgy vélték, hogy a kormányoldalnak hoz politikai hasznot a sírgyalázás, mivel így ismét lehet szélsőjobboldali veszélyről beszélni.

Madárka, te küzdjél, hallod-e!
Sümegi Noémi, Heti Válasz, 2007. április 26.
Nekem az a fontos, hogy amikor elmegyek Kiskunhalasra, akkor a Marika néni, aki éppen kijött a boltból, azt mondja: édes, kicsi Magdikám, de jó téged látni. Nem az számít, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja.

Felvonulók kérték
Tallián Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. május 1.
Ha valamit, akkor ezt érdemes május elsején ünnepelni. Azt, hogy végre, hosszú idő után van lehetőségünk saját boldogulásunkért dolgozni, meg azokért, akik nekünk fontosak, tenni azért, amit mi jónak és nemesnek gondolunk, nem pedig az önjelölt vezérek által kitalált homályos „közjó” érdekében.

Reformretorika és politikai marketing
Nem valószínű, hogy bármilyen terv, szlogen vagy modernizációs program fordítani tudna a közhangulaton. Berkes Péter, Magyar Nemzet, 2007. január 26.
A kormány reformokat érintő kommunikációján nehéz észrevenni az egységes koncepciót és irányítást. Nem látszik, hogy van-e kész stratégiai terv, milyen elképzelések mentén kívánja a kormányzat a reformokat ismertetni és elfogadtatni a lakossággal. A kommunikációs szakemberek cseréje is a kapkodás, a kétségbeesés jele.

Az elnök emberei
A politikai döntéseket már hazánkban is a show-business stílusában csomagolják. Berkes Péter, Magyar Nemzet, 2007. április 2.
A kommunikáció terén zajló változások legfőbb elindítója az a politikusi felismerés is lehet, hogy a nagy részük tudja: személyiségének, az általa képviselt intézkedéseknek a koncepciózus építése nélkül esik a népszerűsége. Magyarországon a pártok immár kizárólag az érzelmekre apellálnak.

A Fidesz nyerte a napirendversenyt
Berkes Péter, Magyar Nemzet, 2007. február 17.
A pártkommunikáció sikere tehát az értékkommunikáció és a stratégiai kommunikáció egyensúlya – annak elérése tehát, hogy a párt által megcélzott lehetséges szavazók azt gondolhassák: a párt által bedobott látható stratégia nem ütközik azokkal az értékekkel, amelyeket érvényesíteni akar.

A befolyásolás világbajnokai
Nyiri János, Magyar Hírlap, 2007. április 23.
Oly sok mindent meg lehet indítani, kezdve mondjuk egy katedrális építésén, egészen egy világháborúig, hogy az ember elbizonytalanodnék, mit is indított meg a miniszterelnök. Híve szerint "valamit" – azért szereti hát, amit meg sem tud nevezni. Az idomítás újabb csodája.

Demszky Gábor utolsó blöffje
Gavra Gábor, www.hirszerzo.hu, 2007. április 22.
Demszky 2002-ben jelentős részben a metróépítés Orbán-kormány általi szabotálásának köszönhette újraválasztását; és bár 2006-os szoros győzelme és a metró-ügy között nehéz lenne hasonló, közvetlen összefüggést kimutatni, tényként kezelhető: a (minden jel szerint 2010-ben is indulni szándékozó) főpolgármester ötödik ciklusának központi kérdése is a metróépítés lesz.

Pénzintézeti lecke
„Szép és szeret”. Sudár Valér, www.prherald.hu, 2007. április 24.
Nem lehetett komoly, gondolkodó, vagy egyszerűen csak derűs arccal megjelenni, a mosoly ugyanolyan fontos kellékévé vált a napi munkavégzésnek, mint a telefon vagy a számítógép. Hétfőtől csütörtökig a dolgozók cifra ruhákban, megkövült vigyorral az ábrázatukon végezték el feladataikat. Péntekre változott a helyzet.

Folytatódó honfoglalás
Heszler Róbert, Figyelő, 2007. április 17.
Egyébként a kampány a belföldi célcsoportnak szólt, a BBC műsorában is – ahogy emlékszem – érdekességként hozták fel, hogy Magyarországon ebből milyen ügyet csináltak. Az MT valóban kapott ezzel kapcsolatban kritikákat, de ez is csak azt mutatja, hogy valóban figyelemfelkeltő akció volt.

Milliárdos medvebocs
Sebők János, Figyelő, 2007. április 24.
Miután az állatkert személyzete vállalta a kis állat felnevelését, a bocsból – akinek fejlődését a tévéadókon és a világhálón is nyomon lehetett követni – Németországban valóságos Knut-mánia alakult ki a gyerekek körében. Nem csoda, hogy az ARD közszolgálati televízió tízrészes sorozatot készített a sztoriból, amelynek első része a nézők 14,7 százalékát vonzotta a képernyők elé.

Mit mondjunk, ha jön a rendőrség?
Figyelő, 2007. április 19.
Sokszor felvetődik, hogy a média és még a kommunikációs szakma is helytelenül használja, keveri a válság és a krízis fogalmát. A kommunikációs ügynökségek legtöbbje minden, az alapműködésre és az imázsra potenciálisan kedvezőtlen hatást gyakorló eseményt a válságok közé sorol.

Győzike nem van
Mélytengeri helyzetjelentés, Föld S. Péter, www.prherald.hu, 2007. április 17.
Ebbe ő belement, ám most, állítása szerint, olyat kértek tőle, ami már neki is sok volt. A lap valótlanság-rovatánál dolgozó munkatársak ugyanis egy igen meredek sztorit eszeltek ki: előkerült egy házasságon kívül született gyerek, valamint egy értelemszerűen hozzá tartozó bombázó küllemű anyuka.

Jó lenne, ha nem rendeznénk most foci EB-t
Kósa András, www.hirszerzo.hu, 2007. április 18.
A csúnya anyagiakról azonban úgy tűnik, nem is illik beszélni egy ilyen „nemzeti ügy” kapcsán: a jobb- és baloldali mainstream sajtó egyaránt illedelmesen hallgat, Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság elnöke pedig a riporter származása iránt érdeklődik, amikor az Origo fel meri neki tenni a kérdést. „Mindenki fogja be a száját és lélegzetvisszafojtva drukkoljon” – a hangulat tényleg olyan, ahogy azt az Index megírta.

Kirúghatják a Nap TV-t
Figyelő, 2007. április 17.
Ma már valóban speciális értékű és feladatú közintézményként kezelnek bennünket. Ezt érezzük a közvélemény, a sajtó, de a politika részéről is. Rájöttek ugyanis, hogy a közszolgálati televízió nem egy a sok közül, hanem jól körülhatárolható területeken a legfontosabb műsorszolgáltató. Ezt érezzük egyebek mellett az idei költségvetésen is, amely a nekünk juttatott összeggel azt is elismerte, hogy az immár második éve veszteség nélkül dolgozó MTV kiegyensúlyozottan gazdálkodó médiavállalat.

Egy szerencsétlen kudarc anatómiája
Dobrovits Mihály, Beszélő, 2007. április 12.
Napjainkban viszont teli vagyunk olyan szakemberekkel, akiknek fogalmuk sincs az általuk képviselt területről. Miért éppen a kormányszóvivőtől várnánk el a szükséges kvalitásokat, ha külügyi szolgálatunk, továbbá nemzetvédelmünk és nemzetbiztonságunk szervezetei is teli vannak szakmai analfabétákkal.

Pulitzer kalandos élete
Progresszivitás és példaérték. Csillag András, www.prherald.hu, 2007. április 12.
„A legfőbb küldetéséhez hű lap azzal foglalkozik, hogy mi legyen holnap… Nem elegendő krónikásként beszámolni az emberek életéről, gondolatairól s visszatükrözni hangulatukat… A sajtó legfőbb feladata a közszolgálati tevékenység. Ennek úgy tehet eleget, hogy közli a híreket, és az aktuális eseményekkel kapcsolatban félelem nélkül kimondja az igazságot…”

Ide nekünk! (A horvát-magyar labdarúgó Eb-ről)
Dénes Ferenc, Magyar Narancs, 2007. április 5.
Kétség sem fér ahhoz viszont, hogy nem vagyunk felkészültek; esetünkben tehát valóban nem igaz, hogy "akár holnap elkezdődhetne az Eb". Csakhogy ez a másik két pályázat esetében sem igaz. Csak egy példa. Az egyik sokat hangoztatott érv szerint az olaszok kész stadionokkal várják a rendezést. Ez egyrészt nem is feltétele a pályázatnak - másrészt pedig egyetlen olasz stadion sem felel meg az UEFA Euro 2012 szigorú követelményeinek.

Rendben vagyunk
Dippold Pál, Magyar Hírlap, 2007. április 6.
Mi meg úgy vagyunk jelen, hogy sose tudjuk, benne vagyunk-e a világban, vagy az van bennünk, hol a kint és hol a bent, kötéltáncolunk az időben, a volt és a lesz, vagyunk a térben a fent és a lent között. A szívekben tavaszi örömök: már megint és még mindig itt vagyunk, élünk, lábunk a földön, szemünk az égen. Közben élünk.

Utazás Romániába
Senki földje. Zalán Tibor, Magyar Hírlap, 2007. április 6.
A határon bámészkodom egy jót, rutin iratellenőrzés, EU, dolgoznék tovább, amikor jön a román (RÁV?) kalauz, rögtön kettő egyszerre, és közli, helyjegyem csak a határig érvényes. Ez azért tűnik meglepőnek, mert minden fölszálló oda ül innentől kezdve, ahol helyet talál magának. Angolul nem beszélni két kalauz, így nem is érteni egyikük sem.

A televíziós műsorformátumok természete a Friderikusz-show elemzése alapján
Haulis Zoltán, mediakutato.hu, 2006. tél.
A műfaj magyarországi történetének rövid leírásához Vitray Tamás Ötszemközt (1973–1974) névre keresztelt, 21 adást megélt „interjú-show”-ját érdemes kiindulópontként kezelnünk. A műsor portrészerű beszélgetései egy újfajta riporteri szerepen keresztül váltak egyedivé.

Hazai "breaking news"
Lampé Ágnes, mediakutato.hu, 2006. tél.
Valóban ennyire rosszul vizsgáztak a televíziók? Valóban nem tudta a közvélemény, mi történik az ünnepen és a téren? Valóban csak egy forrásból lehetett értesülni az MTV ostromáról? Miért nem „változott” a közszolgálati televízió és a két országos kereskedelmi csatorna azonnal hírtévévé?

Spin doctor - avagy a politika reklámköntösbe bújik
Berkes Péter, www.prguruk.hu, 2007. március 13.
Jó előre jelzem, hogy az aktuálpolitikai csatározásoktól mentes, hangsúlyozottan minőségelvű, ám korántsem elitista dsikurzust nyitnék e “sikamlós” témáról. A korábbiakban már tettem néhány hevenyészett kísérletet a téma indításával kapcsolatosan egyéb helyeken, de plasztikusan szólva nem igazán került a “top of mind”-ba.

Intermezzo: a Nyilvánosság Klub esete a UPC-vel és a komolyzenével
Tallián Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. április 6.
Hát, ébresztő. Ha csak a bajok tömör felsorolása ennyi, mit gondolnak, elegendő visszakapni a Mezzót, és egy csapásra minden megoldódik? Hogy erről a sok förtelemről mind a UPC tehet, és a magyar értelmiségi elitnek ebben semmi felelőssége nincs? Hogy ez a sok csontváz nem évtizedek óta halmozódik a gardróbban, hanem a Mezzo tervezett megszüntetésével mintegy varázsütésre került oda? Ugyan.

Kiszámíthatatlan kormányzati kommunikáció
Helyzetgyakorlatok, Dobszay János, HVG, 2007. április 6.
Látványos kudarcot vallott az a marketinget a kommunikáció elé helyező kormányzati píárstratégia, amely nem a társadalmi, hanem a sajtókapcsolatok építésétől remélte a reformok megszerettetését. ATV-s monstre tévészereplése óta a kormányfőt látványosan hátrahúzták a nyilvánosságból, megszüntetve ezzel megkülönböztetett szerepét a kormányzati kommunikációban.

Önelemző kormány, önigazoló Fidesz
Elemzés a kormány és a Fidesz kommunikációjáról. Political Capital, www.hirszerzo.hu 2007. április 4.
A kormány tehát valóban igyekszik kommunikációjában a Fideszre vonatkozó állításokat háttérbe szorítani, de továbbra is az látszik a legfőbb problémának, hogy nem sikerül elmagyarázni a választóknak, hogy mi az, ami a reformok egyes lépései (például a vizitdíj és a kórház-átalakítások) mögött a reformokat meghatározza, mi az a cél, amelynek érdekében ezek az intézkedések szükségesek.

Újratöltve
Berkes Péter, Magyar Hírlap, 2007. április 2.
Mostanság uralkodó érvrendszere kommunikációs szempontból egyet jelent a jobboldalt övező márkavédjegyek, fogalmi körök újradefiniálásával is. A Fidesznek volt egy sokak szerint kiváló története 1998-ban, mely a jövőre nyitott kapukat döngetett. Retorikája masszívan értékközpontú volt, sikerült lefoglalnia olyan tiszteletreméltó és nagy becsben tartott fogalmakat, mint a haza, a nemzet, a polgár, a család, a munka, a rend, a lokálpatriotizmus, a nemzeti büszkeség.

Politikailag korrekt szegregáció bölcsiválasztás idején
avagy Demcsák leckéje. Stemler Miklós, www.hirszerzo.hu, 2007. március 28.
Nehezen képzelhető el például, hogy a Demcsákot kivégző ellenzéki és kormánypárti politikusok ne hasonló szempontok alapján válogassanak bölcsit, ovit a gyereknek, ahogy azt teszi majd’ mindenki, aki teheti – no persze nem olyan hülyék, hogy erről beszéljenek is.

Demcsák: sika, kasza, léc
A távozás hímes mezején, Schmidt Ferenc, HVG, 2007. március 27.
Senki nem várja ugyanis, hogy a fiatalasszony "egyváltásruhás gyerekek" közé vigye kicsinyét, az viszont felettébb rosszul veszi ki magát, amikor nagypolgári allűrjeit még a látszat kedvéért sem mellőzi, s ápolatlan bölcsődések miatt füstölög blogjában. Pláne, amikor az őt ért kritikákra, froclizásokra leginkább úgy reagál, mint - maradjunk az ún. sztárvilágnál - Csisztu Zsuzsa vagy VV Anikó.

Ami a szócsövön kifér
Hivatásos sóderolók, HVG, 2006. január 30.
Az általunk megkérdezett szakmabeliek a politikai szóvivők közül Borókai Gábort tartják a legjobbnak. Az Orbán-kormány sajtóarca sohasem veszítette el a türelmét, az újságírókat mindig visszahívta, megjelenése és beszédmódja kifogástalan volt – az isten is szóvivőnek teremtette – vélik sokan. Hamiskás mosolya pedig kiemelte, a profi, de pléhpofa kollégái közül.

A "majdnem-szóvivő" kálváriája
Demcsák Zsuzsa visszalépésének sajtóvisszhangja. Political Capital, www.hirszerzo.hu, 2007. március 28.
A szép, okos, de valószínűleg burokban születetten naiv Demcsák Zsuzsa "napra tétele" nem akkor kezdődött, amikor a világhálón megtalálták habselyemből kiszüremlő női idomait, hanem akkor, amikor elfelejtették tőle megkérdezni, mi hívható róla elő a közgazdászdiplomán kívül.

Svájc, a márka
Interjú Johannes Matyassyval, Papp-Váry Árpád Ferenc, www.prherald.hu, 2007. máricus 28.
Még két kiemelt asszociáció van, ezek fontossága azonban az egyes országokban különbözik. A svájci bankok a japánok számára kevéssé tűnnek fontosnak, annál inkább az amerikaiaknak, és még inkább a franciáknak. Svájc semlegessége viszont pont, hogy Európában nem téma, Japánban viszont annál inkább.

Ki bukik Demcsákkal?
Gavra Gábor, www.hirszerzo.hu, 2007. március 26.
... valaki elfelejtett neki szólni, hogy nem játszunk sértődött primadonnát egyszer már napvilágot látott fotóink előkerülésekor; érdemi mondanivaló híján nem indítunk blogot és egy baloldali kormány szóvivőjeként pláne nem firkáljuk tele elitista baromságokkal; de főképp: tőlünk telhetően igyekszünk egyenes válaszokat adni a velünk egy háztartásban élő genetikai donor üzleti kapcsolatairól.

A politológus kommunikál a tematizációról
Sipos Balázs, mediakutato.hu, 2005 tavasz.
A tematizáció fogalma „a politikai kommunikációra vonatkozó kutatás nagy része számára ismeretlen. Nem találjuk meg sem az angol, sem a francia kézikönyvekben” A német Thematisierung, az olasz tematizzazione, illetve a magyar tematizáció jelentése pedig eltér egymástól.

Imázslak
A pártok identitásmegőrzésének kommunikációja. Szilágyi-Gál Mihály, mediakutato.hu, 2005 tavasz.
A stratégiai kommunikáció túlsúlya a puszta imázsgyártás technikájának felértékelődéséhez vezet. Ez a gondolati elemek, elsősorban az értékek és az ideológiák visszaszorulását eredményezi – a külső kommunikációban feltétlenül, de a legtöbbször a párt politikájának tényleges tartalmában is –, és mindennek helyében élményközösségek létrehozását célozza meg.

Agyaglábakon álló kolosszus: a világméretű kommunikáció
Horváth Zsuzsanna, www.neumann-haz.hu
Hogyan írja le a szerző a mindenható utópiává vált kommunikáció születését? 1942-ben jelöli meg az időhatárt, s egyúttal öntudatosan megjegyzi, hogy előtte senki sem hozta összefüggésbe a mai modern társadalmakat alapjaiban meghatározó kommunikációt éppen e század mély kríziseivel. Az „új ember" ideáljának megalkotását a kibernetika negyvenes évek-beli születésével állítja párhuzamba.

Meglepődnék, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne (Dessewffy Tibor szociológus)
Bundula István, Magyar Narancs, 2007. március 15.
Meglepődnék, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne. A stratégiájában szerintem jól halad. Ne feledjük azt sem, hogy öt-hat nagy léptékű reform indult egyszerre, miközben Európában ciklusonként egyet vagy kettőt szokás elkezdeni, nyilván nem véletlenül, a társadalmak tűrőképessége általában ennyit visel el.

A médiatudatos politikus
Berkes Péter, Magyar Hírlap., 2007. március 1.
Az álesemény fogalma nem arra utal, hogy az ilyen események a valóságban ne történnének meg, hanem azt jelenti, hogy ezeket az eseményeket pusztán azzal a céllal szervezik, hogy a média hírt adjon róluk. Az álesemény megfordítja a hírműsorok logikáját: nem az látszik, ami van, hanem az van, ami látszik.

A cicire van igény
Szívhang, Tóth Erzsébet, Magyar Hírlap, 2007. március 7.
Szóval úgy gondolod, a bulvárra van igény? Nem, a cicire van igény. Arra nagyon – mondja Annácska kerek perec, minek tovább csűrni-csavarni. Aztán jövőbeli elképzeléseiről faggatták, ő meg aszongya: egy kicsit színésznősködni fog, aztán meglátja.

Az első magyar sajtótörvény
www.emasa.hu, 2007. március 13.
37. § Nyomdát és könyvnyomdát felállíthat minden, a ki az 1840:16. törvénycikk 1-ső és 2-ik fejezetében foglalt rendeleteknek eleget tevén, mellyben lakik, azon törvényhatóság elnökének szándékát bejelenti, a ki erről a belügyek ministerét értesíti; és a fővárosban 4,000, egyébütt 2,000 forintot részére 5%-tek kamatozandót, letesz.

Etikus kereskedelem
antennamagazin.hu, 2006. IV. negyedév
A Capital Research felmérése szerint Magyarországon jelenleg nem létezik az a fogyasztói réteg, amely a fair trade termékek egyértelmű vevőköre lenne. A felmérés szerint a méltányos, tisztességes kereskedelmet népszerűsítő civileknek legfeljebb két kisebbségnél van esélyük: a gazdag együttérzők és a biotermékek fogyasztói körében.

A hírgyűjtés szabadsága
Elie Abel, www.prherald.hu, 2005. január 1.
Nem igazmondó, hanem engedelmes tömegtájékoztatási médiumokat akarnak. S ha netalán korunkban már nehezebb volna számukra a politikai cenzúra alkalmazása, mint egy generációval ezelőtt, meglepő önteltséget tanúsítanak a sajtó és a műsorszórás kézbentartásának új és kevésbé szembetűnő módszerekkel való megvalósítására.

Az elnök a helyén volt
Lányi András, Magyar Hírlap, 2007. március 16.
Március 15. agitprop célzatú kisajátítása egyébként kádárista lelemény. Azért kellett a politbüro valamelyik tagjának kiállni a nép elé, és elmagyarázni, mi az a forradalom, nehogy kitörjön. Gyurcsány Ferenc is ezt tette, amikor estefelé, gondosan válogatott közönség előtt végre szóhoz és tapshoz jutott.

A Magyar Rádió átalakítása: Ki nyer ma?
Bogár Zsolt, Magyar Narancs, 2007. március 1.
A dolgozókat a Narancs tapasztalatai szerint különösen két stratégiai elképzelés sérti az elnök tervei közül: az egyik, hogy megszüntetné az MR imázsához tartozó kakofóniát, és a kereskedelmi rádiókhoz hasonlóan egy műsorsávon ugyanaz a hang kísérné végig a hallgatót. Ez szerintük nemcsak a hallgatóknak lehet unalmas, hanem a műsorkészítőt sem motiválja.

Mani, mani
Tarr Bernadett, www.prherald.hu, 2007. március 8.
Ha a híradót nézed gyakran nem a hír a fontos, vagy az a kommentár, az a kinyilatkoztatás, elemzés, amit az a bizonyos médium vagy személyiség tesz. Mindig van egy hátsó szándék, ami lehet pozitív, vagy negatív. Mert valahányszor valaki kinyitja a száját, hogy szóljon a másikhoz, egyetlen célja van: befolyásolni őt.

Túlélni a pillanatot
Andok Ferenc, www.prherald.hu, 2007. március 5.
televíziósok gyakran a könnyebbik megoldást választják – ez a téma feldolgozásának bántó hiányaiban jelenik meg. Sokszor többet érdemelne például egy baleset körülményeinek feldolgozása, a segítséget nyújtók szerepe, a tragédia személyes, vagy közösségi feldolgozásainak lehetősége, vagyis a körülmények, következmények, emberi tényezők tudatosítása.

A nagy küzdelmek a pártokon belül zajlanak (Török Gábor politológus)
Besenyei Zsolt, Magyar Narancs, 2007. február 22.
Nem értek egyet azzal, hogy Orbán Viktor már semmiképpen nem lehet miniszterelnök, hogy vele nem lehet választást nyerni; azt hiszem, ez inkább az ellenoldal reményeit fejezi ki. Azt azonban látni kell, hogy a Fideszben a választási vereség óta sem oldódtak meg az Orbán személyével és a párt stratégiájával kapcsolatos problémák...

Újságírók Magyarországon
Jobboldali radikálisok. Lencsés Alíz, www.prherald.hu, 2007. február 27.
A felmérést készítő szociológusok szerint az újonnan pályára lépő újságírók között háromszor több szimpatizánsa van az ellenzéki pártnak, mint a szocialistáknak. Sőt, a 30-40 éves korosztályban is kétszer annyian vannak. Ha a jelenlegi trendeket a jövőre vetítjük, akkor 2015-re egyértelmű jobboldali fölény lehet a médiában.

Napirenden egy könyv
Török Gábor A politikai napirend című könyvéről. Szilágyi-Gál Mihály, mediakutato.hu, 2006 ősz.
A politika, a média és a társadalom csak részben tekinthető a mindenkori napirend alkotójának, a gyújtópontok végeredménye, vagyis maga az éppen aktuális napirend végül is mindig az interakciók metszéspontjában keletkezik. A napirendnek tehát nincs „végső” szerzője. Viszont a kommunikációs tér bármely szereplője lehet napirendteremtő tényező.

A vendég kérdez: mérhető?
Berkes Péter, www.prguruk.hu, 2007. február 14.
Évről évre újra felbukkan nemzetközi konferenciák, előadások témájaként. Az értékelés többdimenziós tevékenység: nemcsak a pr-programok eredményeinek és hatékonyságának megítélését segíti elő, hanem a pr-szervezetben betöltött helyének, illetve a pr-tevékenység létjogosultságának igazolására is szolgál.

Média és társadalom
Az új médiáról – egy régi médiumon. Bajomi-Lázár Péter, antennamagazin.hu, 2006. IV.
Az újságot, a rádiót és a televíziót hagyományosan profik működtették, a neten azonban amatőrök is közzétehetik üzeneteiket. Az amatőrök pedig gyakran őrzik anonimitásukat, szemben a profikkal, akik általában a nevüket vállalva szerepelnek.

Félrevezetők
Közös nyelv nélkül. Devil, www.prherald.hu, 2007. február 18.
Komolyan kezdek attól félni, hogy a kormány a szükségállapot bevezetése után létrehozza a Szeretet-minisztériumot és az orwelli újbeszélt. Miért gondolom ezt? Október óta többször eszembe jutott George Orwell „1984 ”című könyve. „Kezded már érteni, miféle világot építünk?...

E-mail marketing - Az erdő legnagyobb fája a tartalom!
Damjanovich Nebojsa, www.damjanovich.hu, 2006. június 18.
Az e-mail hírlevél tartalmának menedzselése épp annyira fontos, mint maga a website tartalmi menedzselése. Az e-mail hírlevél bizonyítottan hatékony módszer, mint ahogy hatékony egy hozzáértő szakember kezében a csavarkulcs, de ha nem a céljának megfelelően használják csak felesleges nyűg, gond, esetenként komolyabb probléma forrásává válhat.

Média jövőkép
User-tartalom dagálya. Tihanyi Kinga, www.prherald.hu, 2007. február 1.
2007-ben soha nem látott méreteket is ölt a felhasználók által létrehozott tartalom térhódítása, amely egyre inkább kiegészíti az intézményes média által szolgáltatott tartalmakat. A blogok, a civil újságírók és amatőr filmesek ma máris úgy élnek a köztudatban, mint akik veszélyt jelentenek a kiadókra, a hivatásos publicistákra és az intézményesült médiabirodalmakra.

A passzív-agresszív szervezet
Gary L. Neilson, Bruce A. Pasternack és Karen E. Van Nuys. Manager Magazin, 2007. január.
Ahogy nő a vállalat, a problémák fokozatosan egy sor egymásra rétegeződött, jó szándékkal megtervezett, de rosszul kivitelezett szervezeti változtatáson keresztül alakulnak ki. Ezért a passzív-agresszív szervezetek leggyakrabban a nagyra nőtt, bonyolult felépítésű vállalatok...

A közszereplők személyiségvédelme a bírói gyakorlatban
Dr. Sarkady Ildikó, mediakutato.hu, 2006. ősz.
... határozott különbséget kell tenni a véleménynyilvánítás szabadsága és a véleménynyilvánítás megjelenítésének formája, módja között. Az utóbbira nézve az önkormányzatnak mint autonóm közösségnek jogában áll olyan (ön)korlátozó rendelkezéseket alkotni, amelyek garantálják a zavartalan működést.

A hasunkra hajtanak a hirdetők
Menedzsment Fórum, 2007. január 31.
A nyomtatott sajtó fokozatos visszaszorulása tavaly is tetten érhető volt. Átlag alatti, mindössze öt százalékos bővülést tudtak elérni, de ez is leginkább a megyei lapoknak és még inkább a színes, jellemzően női magazinoknak volt köszönhető. A magazin szegmens 8-12 százalékkal növelte hirdetési bevételeit, s ezzel 25 év után ismét túlsúlyba került...

A főszerkesztő levele, Soma-díj
Mong Attila, Manager Magazin, 2007/2.
... az elismerések pedig még akkor is az összeférhetetlenség látszatát keltik, ha a legnagyobb jóindulattal adják őket. Ugyancsak az összeférhetetlenség látszatát erősíti az, hogy karácsony tájékán az újságírók megszámlálhatatlan ajándékot kapnak éppen azoktól, akikről az év során pártatlanul kell írniuk.

Hétköznapi kádárizmus
Egy árulás utóélete. Kornis Mihály, Filmvilág, 2007/2.
Nekik is igazságot kell szolgáltatni, mindenkinek: anyukámnak, Angyal Istvánnak, Gáli Józsefnek és a többieknek, mind, akik így vagy úgy áldozatai lettek Kádárnak, de úgy éreztem, magához Kádárhoz is beszélnem kell; ki kell mondani mindannyiunk nevében, hogy abból, amit elszúrt, mi volt nem elkerülhetetlen, és mi volt sorsszerű.

Lóból teve
Stumpf András, Heti Válasz, 2007. február 1.
Az igényességnek pedig felülről kellene terjednie. Az erre való nevelés helyett viszont üzleti és politikai érdekek szerint mossák az agyakat: Mónika-show, Balázs-show, Heti hetes. Itt egy ország, amely képtelen két percnél tovább tekinteni, és amelyet nem érdekel, hogy mai igénytelenségével a gyerekeibe rúg bele.

Az RTL Klub és a TV2 kaszálhat a Gyurcsány-csomagon
Hazafi Zsolt, www.hirszerzo.hu, 2007. február 7.
Máth András A magyar médiapiac kilátásai 2007 című tanulmányának egyik alapvetése, hogy az államháztartási egyensúly visszaállítására tett lépések – azaz a megszorítások – az olvasói piacnál is jobban hathatnak a hirdetői piacra, hiszen éppen a reklámipar az, amely a belső fogyasztásra irányul.

Miért működnek az álláshirdetési website-ok?
Damjanovich Nebojsa, www.damjanovich.hu, 2007. január 28.
A vállalat hirdessen és ne az álláshirdető, közben mind a két célcsoportra ügyelnünk kell, automatizálva amit csak lehetséges az üzleti folyamatokban, folyamatos látogatottságot és reklámhelyeket biztosítva ezzel a website-unkon, mely optimalizálása szorosan összefügg a hatékonyságmérési mutatókkal.

A reklám szabályozása az Európai Unióban 2003-2006
Magyar Reklámszövetség, 2007. január 31.
Nagyrészt az angol stratégia inspirálta Markos Kyprianout, az EU fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosát Platformjának létrehozására. A Platform uniós vállalatok, civil szervezetek és hatóságok önkéntes, informális összefogása a helyes táplálkozás, egészséges testmozgás és az egészség megőrzése érdekében.

Tartalomraktárak
Bodó Balázs, Manager Magazin, 2006. december.
Ha van az archiválásnak jövője, akkor az a közösségi archívumokban keresendő. Az egyetlen probléma ezekkel az archívumokkal az, hogy minden előnyük, olcsóságuk, közösségszervező erejük, elkötelezettségük, profizmusuk és jó szándékuk ellenére illegálisak. Legalizálásuknak nem csak azért lenne értelme, mert kulturális örökséget teremtenek.

Az emlékezés terei
Blénesi Éva, www.találjuk-ki.hu, 2006. december 20.
A történelem és az emlékezet is egyre problematikusabbnak tűnik számunkra. Úgy látszik, többé nem olyan ártatlan tevékenység a múltra visszaemlékezni, róla írni, mint egykor gondolták. Mintha immár sem az emlékezet, sem a történeti művek nem volnának objektívek.

2007
Kigyós Zsuzsa, www.prherald.hu, 2007. január 29.
2007-ben a közösségi hálózatok nagy valószínűséggel a technológiai vállalatokhoz fognak fordulni, hogy azok segítsenek megoldani problémáikat, például a jogdíjköteles anyagok azonosítása és eltávolítása, a tartalmak fel- és letöltésének lehető leggyorsabbá tétele kérdéskörben.

Előítélet vagy tisztánlátás?
Schedel Andor, www.találjuk-ki.hu, 2007. január 31.
Ideje lenne már tabuk nélkül, nyíltan elemezni a kudarc okait. Mivel magyarázható, hogy az ingyenes oktatás és kollégiumi ellátás szocialista korszakában is csak ezrelékekben rögzíthető a szegénységből kiemelt és egyetemi diplomát szerzett romák száma – ellentétben az ugyancsak szegénységből jött nem romák kiemelkedő eredményeivel?

A jövő vállalatai hontalanok lesznek
Kenichi Ohmae. Ursula Schwarz, Manager Magazin, 2006. december.
A legtöbb cég mostanáig azért tudott csak sikeres lenni nemzetközi szinten, mert hatalmas hazai piac is segítette. Először otthon építették ki a pozícióikat, majd fokozatosan terjeszkedtek külföldön. Ezeknek a kényelmes időknek vége.

Arccal a paktumok felé?
Bruszt László, Neumann László, Manager Magazin, 2006. november.
A gazdaság főszereplőinek a bevonásával beinduló tárgyalások más értelmezési keretbe teszik a politikai ellentéteket, kézzelfogható garanciákat nyújtó megegyezésekkel csökkenthetik a bizalmi válságot, és helyreállíthatják azt a politikai tőkét, amely a leginkább szükséges a reformok elindításához és sikeres megvalósításához.

A szellemi fejlesztés a gazdasági siker alapja: a dán népfőiskolák példája
Jens Clausen, www.találjuk-ki.hu, 2007. január 3.
Ez az akadémiai képzéssel szemben olyan alternatívát jelentett, amely a gyakorlati értékeket tartotta elsőrendűnek. A népfőiskolákon nem voltak vizsgák, a tanár csak mesélt – a dán állam felépítéséről, a történelemről, a kereszténységről és az északi mitológiáról.

Csoportkép hölgyekkel. A szoroptimisták
Szvetelszky Zsuzsanna, www.találjuk-ki.hu, 2006. október 26.
De nem is öncélú, vagy politikai ambícióiknak terepet kereső szüfrazsettek: szervezeteikben minden szakma képviselteti magát – és minden szakma legjobbjai –, de csak egy fővel: Hollandiában egy fogorvosnő például hosszú ideig várólistán volt, mert az ottani helyi szervezetben már volt fogorvos.

A Hajós-jelenség
Szabó Gyöngyi, mediakutato.hu. 2006. ősz.
Miután öniróniája és önreflexiója folyamatosan megszakítja a narrációt, amely ezáltal nyitottá, folyton alakulóvá válik, a befogadótól pedig értelmezői helyzetének folyamatos újraalkotását várja, azaz befogadói önreflexióra van szükség a szövegbeli szakadások megértéséhez.

A hírnév műhelyei
Pákolicz Attila, Figyelő, 2006. november 3.
Szakértő szemmel könnyebben megtalálja azokat a kommunikálható témákat, amelyeknek egyaránt hírértékük van a sajtó és a cég ügyfelei számára, általánosságban pedig rámutat a megkülönböztető kommunikációs vonásokra, amelyek révén a kkv egyedi arcot, imázst, hírnevet alakíthat ki magáról.

Ki mit keres?
Kolma Kornél, www.prherald.hu, 2007. január 26.
Az online játékok kategóriában listavezető a Honfoglaló, a Mahjong és a Sudoku előkelő helyezése pedig azt igazolja, hogy még játék közben is szeretünk gondolkodni. A szórakozás mellett persze a kultúrára is fordítunk időt: a Mozart! című musical mellett 2006-ban sokan voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum kiállításaira is.

Mennyibe kerül a Tisztelt Ház?
Bornemissza Iván, www.prherald.hu, 2006. június 1.
Az igénybe vett egyéb juttatások kiszámolása már nagyobb fejtörést okozhat, lévén hogy egy adható keretről van szó, melynek a maximumai vannak meghatározva. A Parlamenten kívül is van természetesen élet, például gazdasági élet, mely kisegítheti az átmeneti anyagi gondokba kerülő atyáinkat.

Eltűri a magyar a rossz főnököt
Kovács Zita, Menedzsment Fórum, 2007. január 19.
A hazai dolgozók látszólag toleránsabbak, később szakad el náluk a cérna, mint nyugati társaiknál. Bár a magyar vezetők semmivel sem jobbak, mégis kisebb azoknak az alkalmazottaknak a száma, akik felmondásukat a főnök nem megfelelő személyiségi jegyeivel indokolják.

Tíz tipp: tudásmenedzsment
Hideg Róbert, Figyelő, 2006. november 3.
A vállalati adatbázisokban elérhető közös tudás nemcsak a munkatársakat segítheti, a megfelelően megosztott és strukturált tartalom akár az ügyfelek elégedettségét jelentősen növelő tényezővé is válhat. Multinacionális informatikai társaságok mára az általuk szolgáltatott technológiával kapcsolatos hatalmas, bárki számára elérhető tudástárakat üzemeltetnek a világhálón.

Túl az üzleten
antennamagazin.hu
... a CSR semmiképp sem varázspálca, amellyel meg lehetne szüntetni a globális piac ellentmondásait, viszont friss, naprakész, a konfliktushelyzeteket jól értékelő szemléletmódjával hasznára lehet a cégnek és a dolgozóknak, illetve a partnereknek is. Sőt a beszállítóknak, vevőknek, valamint a környék lakóinak.

Önszerveződés és versenyképesség
Török Ádám, www.találjuk-ki.hu, 2007. január 9.Néhány multinacionális nagyvállalat valóban kulcsfontosságú termelést, esetenként kutatást telepített Magyarországra. De ebből az is következik, hogy ha valamelyik multinacionális nagyvállalat becsukja magyarországi telephelyét – ilyen nem sok volt az elmúlt tíz évben, de két-három eset igen –, azonnal zuhan a magyar export, különösen a magyar csúcstechnológiai export.

Miért maradt el a rendszerváltás?
A rendszerváltás-vita globális ideológia hátteréről. Kardos Gábor. www.találjuk-ki.hu, 2006. június. 19.
Csakhogy video-idiotizálása közben az új generáció megtanulta a kapitalizmus jelbeszédét olvasni, kiszúrta kimondatlan ideáljait, és tulajdonképpen átlát egész önreklámozási rendszerén, ami idővel végzetesnek bizonyulhat a rendszer számára.

A krízismegoldás kulcsa
Whitney, M. Laurel, www.prherald.hu, 2007. január 6.
A jól kezelt válsághelyzet lehetővé teszi, hogy a szervezetünk megerősítse pozícióját a piacon. Mind a fogyasztók, mind a média képviselői tisztában vannak azzal, hogy bármely jónevű és felelősséggel bíró vállalatot érhet válsághelyzet. Az igazi megmérettetés egy válsághelyzet helyes kezelésében nyilvánul meg.

Hogyan készül az Új Magyarország?
Sánta Edina, www.találjuk-ki.hu, 2007. január 8.
Az érdeklődés sajnos meglehetősen vegyes volt. Szomorú az is, hogy az országos sajtó – néhány kivételtől, például a Világgazdaság című napilaptól eltekintve – egyáltalán nem volt nyitott az egyeztetés, sőt: maga a téma, az uniós fejlesztések iránt sem.

Márkaképzés online környezetben
Eszes István, www.eszes.net
Ezt az érzékelést a marketing kommunikáció táplálja, megismertet a márkával, bemutatja mások élményeit az adott márkával kapcsolatban. Az offline világban ez a kommunikáció egyirányú, a vállalattól a fogyasztó felé irányul. Az online világban a kommunikáció kétirányú, interaktív lesz. A kommunkáció és a márkák alkotják azt a médiumot, amiből a web felépül.

A balatonőszödi beszéd bűvöletében
Évértékelő publicisztikák 2006-ról. Political Capital. www.hirszerzo.hu, 2006. december 29.
Ez utóbbi egyenesen a nyilas időket hívta elő. Hogy kikből? Mindig ugyanabból a néhány szenvedélyes gyűlölködő, mizantropikus véleményformálóból. Mi meg legyintés helyett magyarázkodunk, tiltakozunk. Minek? Akinek nem tetszik a magyar zászló ne nézze.

Elvevők és meghagyók: kalandfilm a civilizációk összecsapásáról
Film. Prágai Tamás, Magyar Hírlap, 2007. január 4.
Nem pusztán a mészárlások miatt (bár az erőszakot a rendező a tőle várható naturalizmussal mutatja be), igaz, ezeket ellenpontozza az élet igenlésével (nem csak a szép és heroikus vízben szülés jelenetére gondolok). Gibson filmje mesterien adagolja a feszültséget, minden perce tartogat izgalmat, és bővelkedik fordulatokban.

Illemtan
Nemzetközi összehasonlítás. Tisza Andrea, www.prherald.hu, 2006. december 29.
A megkérdezettek mintegy ötödének (21 százalék) okozott nehézséget egy udvariassági ranglista felállítása: különösen az olaszok (43 százalék), a spanyolok (32 százalék) és a bolgárok (29 százalék) számára bizonyult a válaszadás komoly kihívásnak. Mi magyarok az összesített szavazatok alapján a nem túlzottan előkelő 32. helyre szorultunk Bulgáriát, Marokkót, Romániát és Ukrajnát lekörözve.

Lengyel márkázás
Melyik a nyerő út? www.prherald.hu, 2007. január 3.
Az emblémát a „Poland – Europe is bigger” szlogen egészítette ki, mely arról szó, hogy Lengyelország „visszatalált” Európához és Európa is hozzá. Az ügynökség azt is remélte, hogy a logót és szlogent nemcsak a kormány és az ehhez kötődő szervek fogják alkalmazni, hanem különböző szervezetek és üzleti vállalkozások is előszeretettel használják majd.

Ó, azokat ismerem, isteniek!
Gerillamarketing – a lányok tudják, a fiúk nem (de ez sem igaz). K. A., www.transindex.ro, 2006. október 2.
Bizonyos FMCG cégek páros színészekkel dolgoztak, a szupermarketekben az első, a célcsoportba passzoló vevő láttán az egyikük lekapott egy dobozt a polcról, és felmutatta, a másik meg odakiabált neki: "Ó, azokat ismerem, isteniek", és bedobták a kosárba.

Országmárkázás
Hildreth és Walsh. Papp-Váry Árpád Ferenc, www.prherald.hu, 2007. január 1.
Vagy esetleg összekeverik más országgal. Ahogy a magyaroknak is megvan a megszokott „bemutatkozásuk”: „I’m from Hungary.” „Are you hungry???”, úgy a lengyeleknek is: „I’m from Poland” „Ah, Holland!”. Ugyanakkor a belső kutatások nagyon érdekes dolgokkal szolgáltak.

Pr-alapfogalmak
Definíciók, értelmezések. Varga Mihály, www.prherald.hu, 2006. december 20.
Az egyének, a szervezetek és a környezetük között – kölcsönös előnyökön alapuló interaktív – kommunikációs kapcsolat létrehozása, és fenntartása a szervezet és munkavállalói között. A pr irányítási funkció.

Jól érzem itt magam (Hollósi Frigyes színész)
Csáki Judit, Magyar Narancs, 2006. december 7.
Eleinte annyit érzékeltem - a többiekkel együtt -, hogy egy "mindenevő" és népszerű színházban másfajta előadások születtek, a közönség nem fogadta jól, mi meg nem is tudtuk, mit gondoljunk róla. Aztán amikor már Szolnok-Kaposvár tengelyről beszéltek a színházi világban, a közönség is megszerette.

Mit és mennyit ajándékoznak a magyar cégek év végén?
HVG, 2006. december 13.
A reklámajándékok értékesítésével foglalkozó Anda Presents tapasztalatai szerint a reklámajándékok forgalmának 50 százalékát az üzleti partnereknek szánt ajándékok adják, amelyek értéke átlagosan 5000 forint, a bevétel további 25 százaléka az átlagban 1000 forint értékű szóróajándékokból származik.

A belső kommunikáció az alap
Csog Éva arról, milyen is PR-koordinátornak lenni. K. A., www.transindex.ro, 2006. december 20.
A sajtó viszonylag pozitívan állt a dologhoz, viszont volt olyan újság, amely pénzt vár volna el azért, hogy leközölje a pályázati felhívást. Azt javasoltam neki, tegye be úgy, hogy ne közölje a MOL nevét. Így nem lesz az az érzése, hogy ingyenreklám...

Kommunikáció, pr a nagyvállalati kultúrában
bellresearch.hu, 2006. május 2.
A kutatás eredményei szerint a vállalati döntéshozók háromnegyede fontosnak tartja a folyamatos pr-tevékenységet a cég kommunikációján belül. Ők az alkalmazott ötfokú skálán 4-es és 5-ös ponttal értékelték a pr szükségességét. Közepes osztályzatot 21 százalékuk adott, míg ennél kisebb fontosságot mindössze 5 százalékuk tulajdonít neki.

A virtuális valóság metaforái
Fehér Katalin, mediakutato.hu, 2006. nyár.
Feltételezésem szerint a virtuális valóság megismeréséhez a „virtuális valóság” kifejezés bemutatása és elemzése vihet közelebb. A különböző (filozófiai) értelmezések és a különböző technikai eszközök VR-címkével való ellátása ugyanis arról tanúskodik, hogy több párhuzamos jelentéssel is bír a vizsgált kifejezés.

Jól kell viselkedni
Galambos Márton, Kreatív, 2006. november 16.
Többet hajlandók ugyanis fizetni a befektetők egy olyan vállalat részvényeiért, amelyről kimutatható, hogy fenntartható, vagy felelős módon vezeti üzletmenetét. A kérdés már csak az, hogyan lehet ezeket a kimutatásokat elkészíteni, és mi alapján szerepelnek benne jobban vagy roszszabbul egyes cégek.

Betelefonálós műsorok: "Pénzt akarok adni, kizárólag neked!"
Gergely Zsófia, Magyar Narancs, 2006. december 14.
A műsorvezető "parancsoló domina" és "durcás kislány" alakítása tudja leginkább tárcsázásra bírni a nézőket a betelefonálós játékokban. A "call-tv" műsorok ellepték a csatornákat, a képernyő előtt ülőket kérlelő, fenyegető és sürgető csinos lányok hadarva próbálják elhitetni, hogy itt a nagy lehetőség.

Háromszögelési pont
Siposhegyi Péter, Magyar Hírlap, 2006. december 14.
Ez az ország választott háromszöget magának. Ha ő maga is leszokik erről a rossz szokásról, amely egyáltalán nem a szép új világ része, hanem csak a mi országunké – no majd akkor választ magának másikat. Majd ha ő, a polgár polgár lesz, tehát önálló véleményű, pályájú ember, akkor kikéri magának mindazt, amit most elnéző mosollyal, némi anyázás után elvisel.

Mennyit kaszálnak a kereskedők a karácsonyi vásárokon?
Salgó Andrea, HVG, 2006. december 18.
Ahelyett, hogy az emberek pénztárcáját súlyosan érintő jövő évi változások visszavetették volna a vásárlói kedvet, szemmel láthatóan "dübörög" a kereskedelem. A város gyakorlatilag naptól és napszaktól függetlenül járhatatlan a pénzüket elszórni vágyó, üveges szemű áldozatoktól. Vásárlási láztól forrnak a plázák és a belvárosi üzletek.

Ne szórjuk esztelenül a marketingforintjainkat
Keszténé Kiss Jolán, Menedzsment Fórum, 2006. december 12.
A valóságban viszont mi a helyzet? A legtöbb cég körültekintő elemzést végez mielőtt új gépet vásárol, bankot vagy adótanácsadót választ. De ha marketingről van szó, akkor ez a gondolkodás már alig jelenik meg. Pedig mindenhol költenek legalább névjegyre, szórólapra, cégismertetőre. Mégis hiányzik a következetesség, a hatékonyságra való törekvés.

Lejárt a pr-os szóvirágok ideje
Hat tipp, hogy mitől lesz hatékony a céges blog? HVG, 2006. december 11.
Egyértelműen kitűnik, hogy egyes vállalatok valószínűleg azért blogolnak, mert az most nagy divat, míg másokon világosan látszik, megértették, hogy egy ilyen program elsődleges célja megmutatni a piacnak, hogy figyelünk rá és kíváncsiak vagyunk a véleményére. De hogyan lehet jól csinálni?

Én írok Neked
Kurucz Imre, www.prherald.hu, 2006. december 14.
Az olvasók 49 százaléka szórakozásra, 42 százaléka információszerzésre, 15 százaléka pedig egyenesen szakmai ismereteinek bővítésére használja a blogokat. Az internetes naplók közösségépítő funkciója egyelőre csupán a látogatók 6 százalékát vonzza...

Készség a csábításra
Gyuris Tamás, www.prherald.hu, 2006. december 3.
A márkák igazán az 1880-as évektől kezdtek betörni olyan formában a piacra, ahogyan most ismerjük őket. A vezető márkák, amelyek az iramot diktálták, szabadalmaztatott gyógyszerkészítmények voltak. Ezek lettek a legharsányabb márkák, ők fogalmazták meg a leggátlástalanabb állításokat, és ők voltak a legköltekezőbbek is.

Reklámfogalmak
Varga Mihály, www.prherald.hu, 2006. december 6.
A reklámok a tökéletességet idézik (vegyük meg, s mi is olyanok leszünk), vagy a sztárokkal, ismert, és népszerű emberekkel való azonosulásra építenek. „Anyu a legjobb Persillel mos!” vagy: nőknek szóló reklámok, pl. L’Oréal (modellekkel, színésznőkkel), A Dove nem „mocskos kezű munkás férfiaknak”, hanem száraz bőrű nőknek való.

Atlantisz a Nyugatiban
Szvetelszky Zsuzsanna, www.prherald.hu, 2006. október 2.
Átalakítása hat az ott élők hangulatára, ösztönzi a városi közeg megújulását. Szolgáltat is: a városlakó, a turista és a város mint rendszer között kommunikációs kapcsolatot teremt. Ezen kívül a művészet erejével alkalmas arra is, hogy új hangokat szólaltasson meg, új elemeket helyezzen el a közgondolkodásban.

Mézgák népe
Szóról szóra, Nagy Iván Zsolt, Magyar Hírlap, 2006. december 1.
A második kérdés pedig nyilván az, hogy ha Berlinnek ott van például a medve, New Yorknak adott az alma, s most már Zágráb is lépett kabalaügyben, nekünk miért nem jut eszünkbe semmi? Nem futja? Nincs semmi igazán jellemző? És a rajzfilmjeink, azok sem hoznak lázba senkit? Mondjak egy aktuálisat? Ott van Pityke őrmester.

A Siemens-botrány: Wie sagt man a te nyelveden: teszem a zsebedbe?
Bogár Zsolt, Magyar Narancs, 2006. november 30.
Amikor az OECD 1997-ben harcot hirdetett a korrupció visszaszorításáért, az érintettek gyorsan alkalmazkodtak: színlelt (például tanácsadói) szerződések keretében fantomcégeket kapcsoltak be, amelyek a pénzt off-shore cégekhez utalták, és a rendszert nehezen követhetővé tették.

Kutatás a németországi újságíró-társadalomról
Lausek Esther, www.emasa.hu, 2006. december 6.
A német újságíró statisztikai átlagban: 41 éves férfi, aki a társadalom középső rétegéből származik, felsőfokú végzettsége van, és egy újságnál dolgozik alkalmazottként. Tartós kapcsolatban él, de nincs gyereke; havonta kb. 2.500 eurót keres.

Miért nincsenek közlekedési baleseteik a kisebbségieknek?
Szerbhorváth György, www.prherald.hu, 2006. január 19.
...így aztán az együvé tartozást kellene, hogy jelentse, amikor az egyik műsorban régiókként a bankkártya-használatot vizsgálják meg. De egy vajdaságit miért érdekelné az, hogy miképpen használják ott a kártyát, a felvidékit meg miért az, amikor a budapesti stúdióban a szakértő elmondja a magyarországi adatokat a kártyahasználatról.

Mozaik-média: miért nem maradhat a közszolgálat pusztán nemzeti hatáskörben?
Parászka Boróka, www.prherald.hu, 2006. június 30.
Ha lenne is akarat és kapacitás arra, hogy kinyissák a nemzeti közszolgálati médiumok terét (mint ahogyan ez az akarat teljességgel hiányzik), úgy a nyelvi szinkronitás lehetősége, módszertana ebben a térségben teljességgel kidolgozatlan.

A tábla-performansz kommunikációs szempontból
Kelemen Attila Ármin, www.transindex.ro, 2006. november 24.
Aztán jön a táblasztori – vagyis a nagy boom –, majd vélhetően ismét lejtmenet. A BKB píár-szervezetnek találta ki magát, szóvivőkből áll, és mint minden pr-deszantnak, nekik is el kellett dönteniük, hogyan építkeznek: nagy médiabombákat robbantanak, vagy ellenkezőleg, mikroszkopikus biológiai fegyvereket vetnek be.

Nem lehet erőből politizálni: interjú Hack Péterrel
Kecskeméti József, www.találjuk-ki.hu, 2006. november 14.
Ebben nagyon nagy a politikai elit felelőssége, amely úgy gondolkodik: jobb, ha az emberek nem tudják, hogy mi van velük, valahogy majd csak túlleszünk rajta. Épp ez vezetett el a 2006-os helyzethez: ne beszéljünk róla, majd átverjük az EU-t, majd átverjük az állami számvevőszéket, majd átverjük magunkat is.

Pr vagy annál több a cégek társadalmi felelősségvállalása?
HVG, 2006. október 10.
A felmérés egyik összefoglaló megállapítása az volt, hogy egyelőre az interjúalanyoknak csak kis része látja a társadalmi felelősségvállalást a vállalati stratégia tudatosan integrált elemének – összehangolt, a külső és belső érintetteket egyaránt figyelembe vevő, koordinált tevékenységnek.

Ne vesszünk el a pesszimizmusban!
Pál Melinda, www.prherald.hu, 2006. november 27.
Azt gondolom, bizonyos tekintetben a társadalmi felelősségvállalás mögött van egy olyan állami érdek, hogy az állam szabaduljon meg a felelősségétől, s olcsóbb legyen a működése attól, hogy egyes funkciókat áthárít olyan entitásokra, amelyeknek nem ez a dolguk.

A finn télapó
Csuka András, www.prherald.hu, 2006. november 16.
Ez kéthónapos kurzus, ahol a résztvevők felkészülnek Télapó-történelemből, öltözködési ismeretekből – a szakáll, a köntös, a csizma mind olyan darab, amely figyelmet követel –, tanúságot tesznek nyelvtudásukról, hiszen legalább két idegen nyelvet kell tárgyalóképes szinten ismerniük.

Miért nincs mikulás? - A tudomány érvei
RBG, www.prherald.hu2006. november 20.
A szán rakománya újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek 1 kg ajándékot kap akkor a Télapó szánja kb. 378 millió kg-ot nyom (nem számítva a Télapót). Aki ha tényleg minden otthonban megeszik egy kis édességet (mondjuk két (2) db. Szaloncukrot!) akkor az út végére kb. 2,943 millió kg hízik, de ettől eltekintünk

Szakmai szabályzat
Varga Mihály, www.prherald.hu, 2006. november 25.
Kötelességed tisztességes és professzionális szolgáltatást nyújtani ügyfeleidnek, és alkalmazóidnak. Ne közvetíts konfliktusba kerülő, vagy ellentétes érdekek között, az érintettek kifejezett beleegyezése nélkül! Ne dolgozz ügyfelednek olyan feltételekkel, melyek függetlenségét, integritását vagy objektivitását befolyásolnák!

Csillagvizsgálás - Lovasi András zenész, színész
Greff András, Magyar Narancs, 2006. november 16.
Én abban vagyok a legjobb, hogy mások meg a saját ötleteimet összegyúrjam, és abból egyszer csak ott van valami, valami, amit nem is gondoltunk, hogy ilyen lesz, aztán hol egy pillanat alatt, hol hosszú kínlódás után - de egyszer csak ott van. Ez egy nagyon érzékeny szituáció, sok minden kell hozzá, például a Kispálban a Kispál.

Nairobi kódex
A környezeti kommunikáció elvei, Varga Mihály, www.prherald.hu, 2006. november 11.
A tagok nem reklámoztatnak olyan termékeket, nem teremtenek publicitást olyan szervezeteknek, vagy szolgáltatásoknak, melyek esetében a környezeti előnyök nem mutathatók ki egyértelműen, vagy vitathatók a mindenkori tudomány és az ismeretek pillanatnyi állása tükrében.

Dewhurst
Kowalik Tamás, www.prherald.hu, 2006. november 21.
Bizalom kialakítása a vezetés irányában. A cég családi vállalkozás jellegének erősítése. A dolgozók önbecsülésének és a munkával való elégedettségének kialakítása. Welbeck a projektet úgy közelítette meg, hogy kielégítse az egyes dolgozók szükségleteit, de figyelembe vette a cég kereskedelmi követelményeit is.

Attitűdtől a véletlen mintáig
Galánfi Csaba, www.prherald.hu, 2004. december 22.
Mivel kommunikációs szakmák művelői időnként mást és mást értenek az általuk gyakran használt fogalmakon, az alábbiakban közölt kivonatos szakmai „értelmező szótár” az azonos nyelven beszéléshez próbál segítséget nyújtani, a public relations értékelések során (is) használatos néhány kifejezés rövid meghatározásával.

Márkaépítés kis pénzből: a jó kommunikáció titkai
Keszténé Kiss Jolán, Menedzsment Fórum, 2006. november 16.
Az értékesítés elősegítéséhez fel kell kelteni célközönségünk érdeklődését. Előtte gondoljuk azonban végig: hol és hogyan lehet őket utolérni? Most már csak rájuk koncentráljunk, őket szólítsuk meg! Méghozzá az ő stílusukban, és semmiképp se a saját szakzsargonunkat használva!

Elhatárolódástól a filozófiáig
Varga Mihály, www.prherald.hu, 2006. november 13.
Az utolsó két évtizedben főképp a filozófiai megközelítés a jellemző: vagy kommunikációelméleti, vagy rendszertani, időnként szervezéstudományi kiindulópontból. Ezek a definíciók már sokkal tágabban értelmezik a pr alanyainak körét és a tanácsadók által végzendő feladatokat.

eDetailing - információ vagy promóció?
Damjanovich Nebojsa, www.damjanovich.hu, 2006. augusztus 28.
Na, de mit jelent a minőségi tartalom? Mennyire gyakran kell azt a tartalmat frissíteni? Hogyan mérjük az oldalletöltés gyorsaságát? Mit jelent a felhasználóbarát website, és persze, mind ez egy orvosoknak szóló portálon hogyan valósuljon meg?

Könyörgök, oszlassák föl!
Tamás Gáspár Miklós, Népszabadság, 2006. november 16.
Kedves szabad demokraták, legalább a múltra ne hozzatok szégyent, a jelen úgyse ér sokat. Oszlassátok föl a pártot, hagyjátok a fenébe az egészet. Már minden hiába. Demszky levele után, higgyétek el, nem lehet többé szabad demokratának lenni. Jobb lesz nektek is - és mindenkinek.

Az éjszaka gyarmatosítása
Szvetelszky Zsuzsanna, www.találjuk-ki.hu, 2006. július, 17.
A párhuzam szerint ahogy a 19. században a túlnépesedés ismeretlen tájak meghódítására sarkallta az amerikai telepeseket, úgy a 20. században a mind komolyabb problémává váló időszűke arra kényszeríti az embereket, hogy hagyományosan nappali tevékenységeikből mind többet halasszanak vagy tervezzenek az éjszakai órákra.

Nyugdíjba megy az ország
Para-Kovács Imre, Magyar Hírlap, 2006. november 9.
Akárhogy nézem is, ez öv alá ment, a legrosszabb időzítéssel és a legátlátszóbb mosakodással körítve, mintha tulajdonképpen mindegy is lenne, hogy elhiszik-e az emberek. Nos, sikerült. Nincs élő ember ebben az országban, aki elfogadja a fenti idézetet igaznak, és rendőrfőkapitánytól az ilyen egyértelmű füllentés legalábbis figyelemre méltó.

Az elfogultság csapdái
Csőke Zoltán, mediakutato.hu, 2006 nyár.
Nem lehet említés nélkül hagyni a könyv terjedelmének mintegy felét kitevő, rendkívül hasznos kronológiát sem, a sajtóban megjelent hírek másodközlésének köszönhetően ugyanis könnyen áttekinthetővé válik az elmúlt 16 év, pontosabban az 1989. január 2. és 2005. október 21. közötti időszak médiatörténete.

Közép-Európa: Mikor fussunk, és mikor sétáljunk?
Thomas Glaser, www.találjuk-ki.hu, 2006. március 23.
Végül meg kell említenem egy kérdést, amely nem hagy nyugodni: tény, hogy egyetlen magyar szájából sem hallottam még, hogy a fejlődés követendő modelljének Luxemburgot tekintenék, de ami jóval különösebb: azt sem, hogy Ausztriában ismernék föl a maguk számára értékes előképet.

Reinventing Central Europe - When To Run and When To Walk
Thomas Glaser, www.találjuk-ki.hu, 2006. február 9.
Finally, there is a question that haunts me: I never heard Hungarians say that they saw Luxembourg as a model, but I never heard them say that they saw Austria as a model either. This strikes me as odd: Austrians have a successful European economy, less sclerotic than France, richer than Finland or Sweden.

Why Should We Reinvent Central Europe?
Ferenc Miszlivetz, www.találjuk-ki.hu, 2006. január 20.
Not all public figures seem to have understood this in our country. It is only in a new spirit that new forms and methods of cooperation can achieve success. The various actors in the European construction ought to share a holistic vision even if, at the same time, the reality and possibilities are constantly changing in response to enlargement.

Cégek csődhelyzetben: hogyan kezeljük a sajtót?
Nagy Vajda Zsuzsa, Menedzsment Fórum, 2006. november 9.
Meggyőződésem, hogy egy vállalat nyereséges működéséhez elengedhetetlen a hiteles kommunikáció, aminek meg kell jelennie a belső és a külső kommunikációban is. Fontos, hogy az első számú vezető és a legfelsőbb szintű menedzsment tagjai hiteles információkkal rendelkezzenek a vállalat aktuális helyzetéről.

A parlamenti ülések és a nyilvánosság
Lampé Ágnes, mediakutato.hu, 2006 ősz.
A frontok régóta nem mozdulnak, pedig „csak” a sajtószabadság értelmezéséről van szó. A televíziók képviselői nehezményezik, hogy nem készíthetnek felvételeket az ülésteremben. Ehelyett a parlament által működtetett zárt láncú kamerák „cenzúrázott” képeit kell megvásárolniuk.

Politikai branding: agymosás a demokrácia köntösében
Istvanko Viktória, Menedzsment Fórum, 2006. október 31.
Ehelyett abból építi fel politikai véleményét, amit egy perc alatt hall a rádióban, az a félmondat marad meg benne, amit elkap a híradóban két szappanopera között. Tehát azért kell háromezerszer elmondani ugyanazt a szlogent, hogy a szavazóknak ne csak tíz, hanem 80 százalékát érje el.

Itthon még gyerekcipőben jár a geotargeting
Kovács Zita, Menedzsment Fórum, 2006. október 9.
A geo-targeting egyébként nem csak az online reklámnál használható (keresőkben és az ad szerver segítségével), hanem a cég honlapján is, például az anyanyelv és helyi pénznem automatikus megjelentetésénél. Ráadásul ezzel a módszerrel átirányíthatók a belépő oldalak (landing) a megfelelő térségre, illetve ide tartoznak az automatizált beállítások az online fórumoknál is.

Az írott sajtó helyzete
www.mediaasz.hu, 2005. 26. kiadás.
Az elektronikus médiumok bemutatják a híreket, a sajtó kontextusba helyezi őket. Mondhatjuk tehát azt, hogy az újság előnye az időben rejlik, hiszen a 24 órás megjelenési ciklus elég időt ad a háttér feltárására, szakértői vélemények beszerzésére, grafikák készítésére és mindebből mélyebb tartalom megalkotására.

Kocsmaszeparatizmus, avagy: mitől magyar a kolozsvári kocsma?
Sipos Zoltán – Zahorán Csaba, www.prherald.hu, 2006. augusztus 15.
De térjünk vissza a jelenbe: a túlnyomóan magyar lakosságú vidékeken (Székelyföld, partiumi határsáv) a magyarok gyakran saját „magyar világukban” élnek. Magyar televízióadókat néznek, a romániai helyett a magyarországi közéletet kísérik figyelemmel, így sok esetben tájékozottabbak a magyarországi ügyeket, mint a hazaiakat illetően.

A titkos PAKSaméta (Az atomerőmű és a nyilvánosság)
Ámon Ada, Magyar Narancs, 2006. október 19.
Magyarországon viszont simán megtörténhet ez is. Meg az is, hogy növelik az atomerőmű teljesítményét, hosszabbítják az élettartamát, sőt további blokkokról beszélnek anélkül, hogy bárki érdemben hozzászólhatna ezekhez a tervekhez.

Zsiráfközvetítők
Marshall Rosenberg, www.prherald.hu, 2006. szeptember 24.
A zsiráfközvetítő szerepe az, hogy a két fél között fönntartsa a kommunikáció áramlását egészen addig, amíg a probléma meg nem oldja saját magát. A legtöbb konfliktus ugyanis, még azok is, amelyek országok közötti háborút idéznek elő, olyan probléma, amelyet kisiskolás gyerekek is könnyűszerrel meg tudnának oldani.

Nem nyerő a szenvedő országimázs
Istvánko Viktória, Menedzsment Fórum, 2006. október 3.
A külföldről érkező, "szigetesnek látszó" látogatókat ezen idő alatt különösen nagy gondossággal vizsgálták át a határon, függetlenül attól, hogy hova igyekezett. A szekció azokat a lehetőségeket próbálta körbejárni, amelyek árnyalhatják mindazt a képet, amit Magyarországról kifelé szeretnénk mutatni.

Manipulál-e a média?
Bajomi-Lázár Péter, mediakutato.hu, 2006 nyár.
A média és a közönség viszonyának egyik legfontosabb kérdése az, hogy a média befolyásolja-e – és ha igen, miként – az emberek gondolkodását és viselkedését. Pontosabban: az nyilvánvaló, hogy a modern tömegkommunikációs eszközök megjelenése megváltoztatta valamennyiünk életét. A média vált a legfontosabb információforrásunkká.

A Magyar Televízió jövője: Rövid látás
Bogár Zsolt, Simon Andrea, Magyar Narancs, 2006. október 12.
Fölülmúlhatatlan ostobaságnak tartom az üzemben tartási díj átvállalását, hiszen ezzel szükségtelenül megnövelték a költségvetés kiadásait, négy év alatt közel 100 milliárd forinttal, ugyanakkor az inflációval felszorzott díj minden hónapban pontosan megérkezett a közmédiumok számlájára.

A misztikus coaching: divat vagy szakma?
Régi bor új cégér alatt, vagy a coaching valóban más, mint a ma már klasszikusnak számító üzleti tanácsadás? Komócsin Laura, Figyelő, 2006. április 3.
Mindenkiből lehet coach, aki felelősséggel teremt kapcsolatokat, és tudását ügyfele javára fordítja, valamint a lexikális tudáson kívül empatikus is.

Fertőzött pártkatonák
Korrupció. Varga Judit, www.prherald.hu, 2006. október 11.
Majtényi László a leggyakoribb párttámogatási trükkök közt említette a tanácsadóknak kifizetett pénzeket, valamint hogy a terembérlési, hirdetési, hangosítási vagy nyomdaköltségeket természetbeni juttatásként átvállalja egy párthoz közel álló magánszemély vagy szervezet. Úgy vélte, bizonyára vannak „táskás emberek is, akik aktatáskában, nejlonzacskóban hozzák-viszik a milliókat”.

Vissza a kamuba (Az őszödi beszéd némely értelmezéséről)
Hammer Ferenc, Magyar Narancs, 2006. október 5.
Vagy amikor kulturáltan várunk a sorunkra a postán, egész addig, amíg ki nem nyit egy másik ablak. Amikor a magyar polgárok a jogaikról beszélnek, igazából gyakran a privilégiumaikra gondolnak. Vagy amikor olyan juttatásokért ácsingóznak, amikért a piacon sajnálnának pénzt adni.

A favágó súlyos problémái
Szerda, Új Péter, Népszabadság, 2006. október 11.
Szerintem egy jogállamban az "A kis dalról Babanyuszi/eszébe jut a nagy ég./Mennyi csillag pislog ott fent!/és kinyitja a szemét" strófát letöltendő börtönbüntetéssel kellene sújtani, én még huszonhét-nyolc év távolából is roppantul szégyellem a körülbelül hasonló színvonalú, alsó tagozatosként - igaz, tanári fölszólításra - elkövetett verseimet.

Olaszország: az állam, a piac és a média
Pier Paolo Giglioli, Beszélő, 2001. március.
A napilapok kerülték a szenzációkat, és megpróbáltak komoly – néha akár egyenesen régimódi – sajtótermékeket előállítani. A narratív képességek, a műveltség és az értelmiségi körökkel fenntartott kapcsolatok tüntettek ki valakit. A legfontosabb lapok – mint a Corriere della Sera – irodalmi rovata nagyon hangsúlyos volt, híres olasz írókat kértek fel publikálásra.

Vezető és vezetés a változó időben
Blénesi Éva, www.prherald.hu, 2006. május 17.
Az a képesség, hogy egy adott szervezeten belüli konfliktust valaki jól tud kezelni, már önmagában is jó vezetői készségre vall. Azonban ha valaki adottságai révén képes a közvetlen környezeten jóval túlmutató, a nagyvilágban zajló konfliktusokat is megfelelő módon kezelni, azt nemzetközi szinten is minden más vezetői erénynél a legtöbbre becsülik.

A közvetlen médiahatásokról való beszéd természetéről
Hammer Ferenc, mediakutato.hu, 2006 nyár.
Felmerülhet a kérdés: ha a közvetlen médiahatások kérdése módszertanilag ennyire kétséges, akkor mi értelme van beszélni róla egyáltalán? Talán azért, mert különféle, részben bemutatott tradíciók okán a médiahatásokról való beszéd nagyon fontos kultúrpolitikai téma.

Magasfeszültség
Lakner Zoltán, Magyar Hírlap, 2006. október 2.
Az önkormányzati választás nem üzenet volt, hanem maga a szankció. A koalíció támogatottsága már a nyáron lezuhant, október 1-jén pedig több száz önkormányzati pozíciót veszített. A Fidesz nem elégszik meg ennyivel. A miniszterelnök semmilyen változtatást nem helyezett kilátásba. A riválisok elképzelései kizárják egymást. A játszma zérus összegű, s nem látni a végét.

Többet restaurálunk, mint négy éve
Választási kampányplakátok az interneten, Bodoky Tamás, mediakutato.hu, 2006 nyár.
A netfolklór a magyar nyelvű hálón is igen gazdag, példaként érdemes megemlíteni az interneten 2002-ben végigsöprő Szalacsi-jelenséget, amelynek kiindulópontja egy jó tíz évvel korábban készült tévéinterjú volt.

Ha nem lett volna Dávid Ibolya...
Politikusnők médiaszereplése a választási kampányban. Rimay Andrea, mediakutato.hu, 2006 nyár.
Az OVI adatai szerint 527 nő indult a választásokon, közülük 63-an jutottak el a képviselő-jelöltségig. Az elemzés a két legnagyobb példányszámú politikai napilap, a Népszabadság és a Magyar Nemzet cikkei, illetve a Nap-kelte és a Mokka című reggeli műsorok alapján készült.

GfK - a sztárok marketingértékét kutatta
Kreatív, 2006. szeptember 26.
A GfK Sztár Monitor adatai szerint a médiaszemélyiségek többségének közel ugyanakkora az ismertsége a férfiak és a nők körében, a legismertebb hazai tévésztárok: Vágó István, Gundel Takács Gábor, Antal Imre és Hajós András.

Maradjanak velünk?
Horvát János, Népszabadság, 2006. augusztus 22.
Miközben az elektronikus sajtó dühödten és harciasan követeli a katasztrófatervet a kormánytól, meteorológustól, mentőtől és tűzoltótól, addig maga képtelen volt e katasztrófa során ellátni alapvető feladatát, az informálást és tájékoztatást. Mindez persze már évek óta így van, csak most sokak számára vált nyilvánvalóvá, mert beütött a komoly baj.

Maradjanak velünk 2.
Horvát János, Népszabadság, 2006. szeptember 27.
A televíziós újságírói gárda - amelynek szakmai fejlődéséből sajnos az utóbbi 10-15 esztendő jobbára kimaradt - edződni, tanulni kezdett, igaz, túl drága leckeórák keretében. De talán még nem késő. Egyrészt, mert sajnos lesz még dolguk krízishelyzetben, másrészt, mert erre a tudásra békeidőben is nagy szükség lenne.

Lemondó nyilatkozat
Új Péter, Népszabadság, 2006. szeptember 27.
... a Maszop például máris beindította "Orbán Viktor hazudik" kampányát, amihez azért tényleg pofa kell, viszont nagyszerűen mutatja azt, hogy a magyar politikai elit szellemi evolúciója befejeződött, ez a csoport már nem képes további fejlődésre, még saját kárán sem tanul, ebben különbözik például a dagadtujjú oroszlánmajmocskától (L. odipus).

A romániai magyarellenes incidensek és a sajtó: hír és verés
Parászka Boróka, Magyar Narancs, 2006. szeptember 21.
Nem kerülhető meg a Duna Televízió felelőssége, ezen a csatornán keresztül érkezett például az érsemjéni magyarverés híre, anélkül, hogy az elkövető kiléte ismert lett volna. Ezt a hírt vette át szinte a teljes magyar média, kontroll nélkül, így alakult ki a "románok verik a magyarokat" hírcsomag.

BKV - kommunikációs zavarok a Combino-ügyben
Kreatív, 2006. szeptember 26.
Azt mondták, hogy a villamosok túl gyorsan haladtak, pedig ez utólag nem ellenőrizhető. A vizsgálatok bebizonyították, hogy ez nem volt igaz. Ráadásul az igen pontatlanpontos okok megnevezése helyett ezzel a nem meggyőző állítással a nyilatkozat magyarázkodásnak tűnt.

A terrorizmus mint rituális kommunikáció
Istvánffy András, Beszélő, 2005. október 23.
Ennek az elérési útvonalnak az igénybevétele mások által történhet legális, piaci formában, ahogyan a hirdetők teret és időt vásárolnak a médiában, hogy ott saját üzeneteiket kommunikálhassák, illetve nyílt erőszak formájában, amikor a lázadóknak az az első dolguk, hogy átvegyék a hatalmat egy-egy rádióállomás vagy tévéadó fölött.

Miről gondoskodnak a "gondoskodó önkormányzatok"?
Ladányi János, Beszélő, 2006. július 11.
Leginkább önkormányzati kommunikációs stratégiákként értelmezhetők, amivel a kvázitulajdonossá vált önkormányzatok amatőr – és korrupciós ügyletekkel terhelt – dzsentrifikációs törekvéseiket igyekeznek leplezni. Közös jellegzetességük pedig az, hogy az önkormányzatok mindenekelőtt azoktól az épületektől igyekeztek megszabadulni, amelyekben főleg szegény és cigány családok laktak.

A nemzet mint kommunikációs közösség
Szontagh Gusztáv politikafilozófiai kísérletében, Mester Béla, Beszélő, 2005. szeptember 25.
Erre akkor volt lehetőség, ha az illető a magyar nyelvű publikálás mellett döntött, ami, különösen tudományos írások esetében és főként kezdetben, egyet jelentett az Akadémiához kapcsolódó folyóiratok szerzőségével.

Omladozik a gulyásra épülő országimázs
Kiss Gergely, Menedzsment Fórum, 2006. augusztus 29.
A szemléletváltás szükségességét hangsúlyozza például Erdélyi Zsolt ismert médiaszemélyiség, a Monoconsulting tulajdonosa. Szerinte új és eladható motívumokkal kell felépíteni az ország turisztikai arculatát, különben jelentősen lemaradunk a turistákért folytatott versenyben.

Gyurcsány-botrány: hogyan kommunikáljuk a válságot?
Istvánko Viktória, Menedzsment Fórum, 2006. szeptember 20.
Az elhíresült Gyurcsány-beszéd vasárnapi nyilvánosságra hozatalában formailag ugyan lát kivetnivalót a vezető, a kommunikációban viszont nem érzékel törést. Az még nyitott kérdés, mennyire rombolja a miniszterelnök imázsát a kommunikáció - vélekedett dr. Szűcs Ervin.

Valami egészen döbbenetes nevű bizottság
Ingyenebéd, Magyar Narancs, 2006. szeptember 7.
Mivel tarthatja sakkban az OSZK a minisztériumot? Ha szigorú a miniszter, akkor mostantól néhány zenész "Who the fuck is Kóka János" szöveggel énekli az egyik örökzöld világslágert? És ha a zenész rosszul fordítja le a címet? Belegondolni is rossz.

Kulturálisan mint férfit értelmezik - Pető Andrea történész
László Ferenc, Magyar Narancs, 2006. július 13.
Az első fázis, amikor semmilyen ilyesfajta képzés nincs az adott országban: no woman, no cry. Ez a helyzet például Görögországban és Portugáliában, ahol legfeljebb néhány nívós társadalomtörténeti tanszék nyújt némi teret, azaz egy-két kurzust a gender számára.

CSR a pénzügyben
Braun Róbert, www.prherald.hu, 2006 szeptember 16.
A tanulmány 32 pénzügyi vállalkozás – bankok, biztosítók, kártyacégek, faktoringházak, befektetési tanácsadók, nyugdíjpénztárak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) – képviselőivel készült mélyinterjúk eredményére épül.

Megfelelő ember, kényes feladatra
Versenyképes a magyar marketinges képzés, Kreatív, 2006. szeptember 14.
Csapatjátékosra van szükségünk, aki képes együttműködni az ügyféllel és jövendő munkatársaival. Legyen érdeklődő, nyitott, motivált, önálló. Legyen jó a fellépése, legyen magabiztos, adja el magát nekem, mert akkor elhiszem, hogy a terméket is el tudja majd adni a fogyasztónak.

Szivacs - Alig van formális képzés reklámügynökségi munkára
Vámos Éva, Kreatív, 2006. szeptember 14.
Kifejezetten reklám szakot egyetlen megkérdezett felsőoktatási intézményben sem találtunk. Tantárgyként megjelenik néha a reklám, de olyan felsőoktatási intézmény nincs, ahol átgondolt tematika alapján, kifejezetten reklámügynökségi szakembereket képeznének

Mivel etetik gyerekeinket az iskolában?
Fogjuk a nyuszira?, HVG, 2006. augusztus 15.
A corporate social responsibility (CSR), vagyis a vállalatok társadalmi szerepvállalása, és az ezzel járó új típusú kommunikációs és média stratégiák nálunk viszonylag új területet jelentenek, s a fentebb idézett 1993-as törvény nemigen lesz alkalmas a változó helyzet kezelésére. Ám ne fogjunk rá mindent a nyuszira , vagyis a cégekre!

Mi a baj Magyarország imázsával?
Bokréta Isten kalapján, HVG, 2006. augusztus 14.
A szakemberek tudománytalanul kezelt területnek tartják az országimázst, pedig meg volna annak a jól körülírt módszertana, amely egyébként sokban hasonlít akár egy üditőital marketingkampányának megtervezéséhez.

A napilapoknak meg kell változniuk
Lausek Esther, www.emasa.hu, 2006. szeptember 6.
Az én véleményem szerint ez a folyamat egyszer le fog állni, és a piac vissza fog rendeződni, hiszen a hirdetők anyagi lehetőségei is korlátozottak. Egy-egy olvasóhoz akár két-három ingyenes termék is eljut, ugyanaz a hirdető azonban nem helyezhet el reklámot mindegyikben, hiszen egy idő után összeomlana. A másik oka a nyomtatott sajtópiac stagnálásának – különösen a fiatalok esetében – az internet térhódítása.

A kampány és az újságíró
Bajomi-Lázár Péter, Kreatív, 2006. július 4.
De nem kevesen voltak azok is, akik szerint a cél – pártjuk választási győzelme – szentesítette az eszközt, és ezért kettős mércét alkalmazva, a kiegyensúlyozott tájékoztatás eszményét félredobva csak azokat az információkat és véleményeket közölték, amelyek szeretett pártjukra jó fényt, az összes többire rosszat vetettek.

Csak türelmesen
Mészáros Tamás, Népszava, 2006. június 16.
Tehát itt nemcsak kommunikációs problémák vannak. De minél bonyolultabb a helyzet, annál gondosabban és empatikusabban kell a közösségi diskurzust lefolytatni. Ez a körültekintés és tapintat hiányzik eddig a kormány beszédmódjából - és fájdalom, magának Gyurcsány Ferencnek a stílusából, fogalmazásmódjából is.

Miért kérődznek a tehénügyön?
Budapesten a CowParade. Hárs Géza, HVG, 2006. július 17.
Hogy vajon a CowParade művészeti vagy inkább reklám- és tömegesemény-e, arról megoszlanak a vélemények. Az európai főszervező Charles Langhorn 2002-ben, Londonban sietett leszögezni: „Inkább a tömegeknek szóló művészet ez, semmint magas művészet”.

E-mail kampány lépésről lépésre
Répássy Nikolett, www.damjanovich.hu, 2006. július 4.
Főként akkor van ennek jelentősége, ha például egy iparág ennek a kampányunknak a célcsoportja, de annak minden résztvevőjével együtt, így 3 alcsoportunk lett az iparágon belül: közepes és nagyvállalatok, kisvállalatok és érdeklődők.

Televíziós közigazgatás Olaszországban
Jenei Ágnes, mediakutato.hu, 2006 tavasz.
Az olasz helyi, tartományi önkormányzatok különféle tartalomszolgáltatókkal és műsorszolgáltatókkal karöltve az interneten keresztül megvalósítható e- közigazgatáson (e-government) kívül egy újabb elektronikus közigazgatási formát kívánnak meghonosítani: a televíziós közigazgatást (t-government).

Szakmák iránti bizalom
Orvos, tanár, pap és politikus, Tisza Andrea, www.prherald.hu, 2006. augusztus 1.
A nyugat-európaiak 85 százaléka, különösen az olaszok és a németek, illetve az amerikaiak nem bíznak saját politikai vezetőikben. Ugyanez érvényes a Kelet-Európában élők közel 90 százalékára.

Metakeresők
Információbányák, www.prherald.hu, 2006. augusztus 1.
Különböző keresők és adatbázisok különböző felületekel rendelkeznek, különböző címeken érhetőek el. Nem véletlen, ha a legtöbb ember számára a keresés egyetlen kereső használatát jelenti, hiszen a legtöbb esetben valóban lehet valamilyen információt kapni bármilyen témáról.

Magyarország régiójának vizsgálata abszorpciós képességük alapján
Szalai Krisztina, www.prherald.hu, 2006. június 8.
Ez főleg a szervezetek és a lakosság közötti kommunikáció hiányból ered. De jelenleg nincs versenyhelyzet a régiók között, a városoknak és a régióknak nem is érdekük a piac adta lehetőségek feltérképezése.

Kampányember a nagyvárosban
Fabricius Gábor, Magyar Hírlap, 2006. augusztus 6.
Demszky kommunikációs manővere elvonta a figyelmet az aktuális politikai támadásokról, ráadásul zsigeri szinten képes volt hatni: elvárt módon aggódott kétmilliós népéért, emellett válságmenedzser módjára cselekedett. Képes volt adrenalint adni és elvenni egyazon mondatában: egzisztenciális baj jött és ment.

CSR- fogalomtisztázás és jogértelmezés
Markovich Réka, dr., www.prherald.hu, 2006. július 17.
Ha egy vállalattal kapcsolatosan társadalmi szerepvállalásról szóló híreket hallunk, annak célja nem a közvetlen eladásösztönzés, hanem egy hosszú távú bizalomépítés a fogyasztóközönségben. Egy méltó kommunikációs reakció arra, hogy valamely piaci szereplő adott helyzetben az állam szerepét átvéve vállalt felelősséget a társadalom egy szegmenséért, adott szereplőiért.

Egy város a teljes (ideg)összeomlás szélén
Magyar Narancs, 2006. július 27.Demszky abbéli óhaja azonban, hogy tudniillik nem akar a kátyúk főpolgármestere lenni, voltaképpen idejekorán teljesült: nyugodt szívvel tekinthetjük immár "a Nagykörút főpolgármesterének". S ha politikai ösztönei valóban a régiek, már csak annyit mondhat (nem mindegy, mikor, lehetőleg máma még): "Nem akarok főpolgármester lenni!"

Szinglispíl
Szvetelszky Zsuzsanna, www.prherald.hu, 2006 május 3.
Hasonlóképpen hamis illúziókat sugall az önmegvalósítás retorikája. A karrierközpontú élet, a harmincas évek végéig tartó betáblázottság (diplomák, nyelvvizsgák megszerzése, a világ beutazása stb.) mind azt a benyomást kelti a fiatal emberekben, hogy család mellett nem marad ideje magával foglalkozni.

Dolgos hétköznapok
Balogh P. Ferenc, magellanpr.hu, 2006. február.
... a polgármestert ügynökmúlttal hozták hírbe, K. ügynök jelentéseit K.-ban, a vidéki kisvárosban nagy terjedelemben idézte a sajtó, hogy kiről és miket jelentett, hogy hányszor találkozott tartótisztjeivel, s hogy K. ügynök néha a családját is befújta, s hogy ez az ügynök azonos lenne a polgármesterrel K.-ban, a vidéki kisvárosban.

Tényfeltáró újságírás
Roberta Baskin, Beszélő, 2001. máricus.
Végül azt mondta, „Mennem kell. De a hétvége éppen arravaló.” Ez volt a titkos kód, egy nagyon népszerű amerikai sör, a Michelob reklámszövege. Önkívületben voltam. Egyetlen sört kellett megvizsgáltatnom a magas nitrózaminszint kimutatásához.

Spamtelenül hatásos
Terray István, Figyelő, 2006. június 28.
Jóllehet, az ügynökségek magas elfogadási és hatékonysági mutatókról beszélnek (kampány- és típusfüggően 10–50 százalék közé teszik a válaszadási, illetve vásárlási hajlandóságot), ez részben abból fakad, hogy már eleve célzott reklámokat kapnak az ügyfelek ezen a csatornán.

Meddig tart (ki) a Demszky-éra?
Papp László Tamás, HVG, 2006. augusztus 2.
Először lemondott a köztiszteletnek örvendő Schneller István főépítész. Utána jött a Combino-csapás, s rögtön a nyomában Demszky mindeddig hiperlojális embere, Bőhm András szólt be a PR-nyomulásban elszállt főnöknek.

Fontos ismeretek és képességek az állásszerzésben
HVG, 2006. augusztus 3.
Aki tisztában van a meggyőzés, a logikus érvelés, a testbeszéd, a kommunikációs stratégiák mibenlétével, kifejezett előnyben van az ilyen ismereteket nélkülözőkkel szemben. Itt nem csak a jó tárgyalókészségről van szó, hanem a folyamatok figyelemmel kíséréséről és előre eltervezett, s megfelelő tálalásáról is.

Az RSS, mint marketingeszköz
Csepregi Balázs, HVG, 2006. július 14.
A feed nem kéri arra a fogyasztókat, hogy adják meg az e-mail címüket. A felhasználók RSS olvasója egészen addig ellenőrzi automatikusan, hogy van-e új üzenet a feladó weboldalán amíg a felhasználó le nem állítja ezt a folyamatot.

A minőségi újságírás: függetlenül, pártatlanul
Winfried Schulz, Beszélő, 2001. március.
A minőségi újságírói munka harmadik alapvető feltétele, hogy a média védett legyen az állami ellenőrzéssel és a nagy hatalmú nyomásgyakorló csoportokkal és üzleti vállalkozásokkal szemben. Elkerülhetetlen, hogy az állam mindennemű cenzúráról lemondjon.

Rendhagyó recenzió
Cserhalmi Imre Hammer Ferenc könyvéről, www.emasa.hu, 2006. július 28.
Elképesztő nyelvi igénytelenség jellemző a programigazgatóra, s ez különösen szomorú, ha felidézzük a régi igazságot, miszerint ez sohasem független a gondolati igényesség adott fokától, vagy arra gondolunk, hogy e tekintetben is kiemelkedő képességű szülők gyermeke.

Mondd meg a márkaneved, s megmondom, ki vagy!
Interjú Galla Gáborral, Pál Melinda, www.találjuk-ki.hu, 2006. július 14.
A turizmus a szolgáltatások, termékek közül talán a legszemélyesebb. Eléggé nyilvánvaló – a nemzetközi tapasztalatok is ezt mutatják –, hogy a turizmus esetében azok a reklámok fogják meg leginkább a közönséget, ahol ember mutatkozik, s ha egy híres embert látnak, annak még nagyobb a vonzereje.

Meghatározó a cégek színe
Figyelő, 2006. június A szín erőteljes kommunikációs eszköz, hatékonyan használva versenyelőnyt szerezhet egy vállalkozásnak. Ugyanakkor, ha nem illik a márkához, a szín ellentétes hatást is kiválthat, és negatív jelentéstartalmat továbbíthat.

A normális beszéd hatalma
Vrannai Katalin, Figyelő, 2006. július 30.
Sokszor előfordul, hogy az ügyfél rögtön ordítani kezd a telefonba, ilyenkor hasznos, ha a vonal másik végén lévő empatikusan képes viselkedni, azaz értő figyelemmel fordul az ügyfél felé. Így könnyebben kibomlik, hogy valójában mi is a baj.

Szóbeszédkampány: szájon át
Hermann Irén, Figyelő, 2006. július 9.
A szájhagyomány-kommunikáció másik trükkje, hogy a fogyasztó életének olyan szegmenseibe helyez el kommunikációs csapdákat, ahol az nem számít rá. Egy baráttól jött e-mail, egy vélemény a kedvenc internetes fórumunkban, a kozmetikusunk ajánlata már eleve jobb pozícióból indul: a racionális döntéshez emóció is csatlakozik.

Kommunikáció
Fáy Miklós, Népszabadság, 2005. december 31.
– Which way. Menni fog. Úgyis utcaneveket válaszolnak majd, azt megértem. Nagyon vicces, amikor beülnek a turisták, és azt mondják, Keleti pu, meg Déli pu. Azt hiszik, azt úgy kell mondani.
– Lényeg, hogy megértik egymást.

Emberlakta hangyaboly
Szekfű Balázs, Népszabadság, 2005. november 26.
Az új szoftverek emergens, tanuló, önszerveződő módon fogják megtanulni és kitalálni, hogy mi mit szeretünk valójában, így építenek modelleket a mentális állapotunkról, ízlésvilágunkról, "olvasni" fognak a gondolatainkban.

Missziótól marketingig
Kiss Balázs, mediakutato.hu, 2006. tavasz
A propaganda, illetve a pr tulajdonképpen a tömegek vágyainak a fókuszálását valósítja meg. A vágy ugyanis nem elégülhet ki addig, amíg nem artikulálódik, s a propagandista éppen ezt segíti elő. Az intelligens kevesek mondják meg a tömegnek, hogy az tulajdonképpen mire is vágyakozik.

Ferdített változat - Milyen elismerést kapott a Művészetek Palotája?
Somlyódy Nóra, Magyar Narancs, 2006. június 29.
A Rigó utcában aligha kapna nyelvvizsgapapírt az, aki az ingatlanfejlesztést építészetnek fordítja – még ha a fordító jelen esetben nagyon is finom kulturális érzékenységgel tapintott rá az építészet itthoni pozíciójára.

Sikeres Magyarország: mit kellene másképp csinálni?
Demján Sándor, www.találjuk-ki.hu, 2006. július 4.
Voltam egy konferencián,ahol nagy hírű gazdasági elemzők beszéltek arról, hogy milyen lesz a világ 2050 körül. Szerintük a világ vezető hatalma nem Kína lesz, hanem India, a második helyre Kínát sorolták, a harmadikra az Egyesült Államokat, a negyedikre Brazíliát vagy Japánt, és az ötödik-hatodik helyért vetélkedik majd Európa és Oroszország.

Public relations eszközök az egészségügyi menedzsment kezében
Léder László, Marczell Viktória, www.aks.sote.hu, 2003. szeptember 15.
Úgy tűnik tehát, hogy a jól megtervezett változtatási programok alkalmazhatósága elsősorban attól függ, hogy a változtatásokban érintett egyének és csoportok hiedelmei, elvárásai, motivációs, általában magatartási és pszichológiai jellemzői megfelelően ismertek és kezeltek-e a változtatási programok kivitelezése során.

Ingatlanértékesítési viták a MÚOSZ-ban
Sajtóklub, Magyar Narancs, 2006. június 8.
De jure a MÚOSZ ma már nem rendelkezik több hatalommal vagy társadalmi befolyással, mint az ebtenyésztők szervezete. Egyesület mind a kettő, de vélhetően az ebtenyésztők anyagilag kiegyensúlyozottabb viszonyok közepette működnek, mint mi...

Reklámpiac - Mérsékelt növekedés
Kató Lenke, www.prherald.hu, 2006. június 9.
A nyomtatott sajtó és a televízió két évvel ezelőtt szinte azonos nagyságú két nagy szelete (41,3% – 41,3%) már 2004-re kissé módosult: a televíziós költés (41%) részarányához viszonyítva a nyomtatott sajtó 39%-ra csökkent, s ez a tendencia folytatódott 2005-ben is.

Lebukós reklámok a magyar mozifilmekben
Product placement-nek hívják, HVG , 2006. február 16.
A magyar embereket roppantmód idegesíti, ha zavartalan szórakozásukba betolakodik egy reklám, ennek megfelelően a product placementnek nevezett reklámcélú termékelhelyezés különféle formái is kiváltották a nagyközönség megvetését.

Az egészségünkre megy az árverseny
Szirmai S. Péter, Figyelő, 2006. április 1.
A hipermarketek és a diszkontok megtelepedésével a kilencvenes évek derekán indult árverseny mára elérte a minőségre, sőt talán a vevőre is ártalmas kritikus pontot.

Közvéleményformálás
Mert övék a hatalom, William Stanbury, www.prherald.hu, 2006. június 23.
Egy jól szervezett vállalat felhasználhatja a médiát arra, hogy megpróbálja a közvélemény reagálását a felmerülő problémákra alakítani. Ezt csak okkor tudja hatékonyan megtenni, ha megfelelően felépített kommunikációs programmal rendelkezik.

A szféra üzenete
Blog és pr, Pécsi Ferenc, www.prherald.hu, 2006. június 23.
Ennél az eszköznél is vonzó lehet a pr-szakemberek számára maga a blogszféra. Egy gyakorta idézett (2005 év elejei) felmérés szerint egyedül az Egyesült Államokban 32 millió ember olvas blogokat.

Kibogozható utak
Anne-Merie Cotton, www.prherald.hu, 2006. június 23.
A Németország és Nagy-Britannia kutatói által vezényelt kutatás megmutatta azt is, hogy kik, és miért használják ezt a pr-eszközt. Az eredmények a jövőbeli trendek alakulását, a kialakulni látszó tendenciákat sejtetik, illetve ezek fejlődésbe engednek értékes betekintést.

Kishatárforgalom
Stratégia és pr, Danny Moss, www.prherald.hu, 2006. június 23.
Ebből a megközelítésből kiindulva azzal is lehet érvelni, hogy a public relations időnként úgy működik, mint „határátkelő” (Cutlip, 1993), és kiemelt szerepe van a külső környezettel kialakított kapcsolatrendszerben. Ebben a funkciójában a public relations a szervezet és a környezet közötti érintkezési pontokon helyezkedik el...

Egyéni üzenet
On-line pr, Maurizio Goetz, www.prherald.hu, 2006. június 23.
Nagy a csábítás, hogy az egérrel egyet klikkelve ugyanazt az azonos szövegű üzenetet küldjük el minden folyóiratnak, amelynek ismerjük az elektronikus posta címét. Hmm… Ez nagyon egyszerű és gazdaságos lenne, de semmiképpen sem nevezném hatékonynak.

Köznapi győzködés
Tisztességtelen érvelés, Hulesch Bors, www.prherald.hu, 2006. június 23.
A meggyőző kommunikáció azonban nem mindig ilyen egyszerű. Ha a kommunikátor úgy érzi, érvei gyengék, esetleg közönsége igen ellenálló, vagy vele éppen ellentétes nézeteket vall, gyakran (és legtöbbször tudatlanul) tisztességtelen módszerekhez nyúl.

Elég lenne elővenni a médiatörvényt
Olaf Steenfadt, a Magyar Televízió elnöki tanácsadója, Bogár Zsolt, Magyar Narancs, 2006. június 8.
Úgy gondolom, a digitális korszakban megnő az igény a minőségi követelményeket érvényesítő, független köztelevízió iránt, amely védi a nemzeti kulturális értékeket, vállalja az objektív, audiovizuális krónikás szerepét, és segít tájékozódni a mindennapokban.

Sziget fesztivál
Középosztályosodás. Gábor Kálmán és Szemerszki Mariann, www.prherald.hu, 2006. június 12.
... bár a piacképes szakmai képzettség és az idegen nyelv ismerete is igen fontos kritériumnak számít a fiatalok szerint, legtöbben a magabiztos fellépést és a jó kommunikációt értékelték a leginkább a felsoroltak közül, azaz az egyéni individuális értékeket tartották legfontosabbnak.

Referenciamunka - Az MDF és tanácsadó cége
Magyar Narancs, Bogár Zsolt, 2006. május 25.
Az MDF balra sodródásának bizonyítékát a jobboldal abban látta, hogy a párt olyan politikai tanácsadót foglalkoztat, mely tulajdonosi oldalról a Klubrádiót is magában foglaló baloldali média- és kommunikációs birodalomba tagozódik.

Mit üzen a 32 csapat a focivébén látható mezek színeivel?
Mit üzen a 32 csapat a focivébén látható mezek színeivel? HVG , 2006. június 14.
Wright szerint bizonyos színek nagymértékben befolyásolhatják a játékosok energiaszintjét, az ellenfél reakcióit, sőt, még a szurkolók érzelmeit is. Azt mondja, hogy a francia csapat kiváló üzenetet küld ellenlábasainak, mert felszerelésük királykék, néhány vörös részlettel.

Közbizalom és állampolgári részvétel a mai Magyarországon: egy felmérés eredményei
Péterfi Ferenc, www.prherald.hu, 2005. november 9.
Ez megerősíti azt a korábbi tapasztalatunkat, hogy nagyon kevés a valódi megszólítás, az olyan helyzet, amely az állampolgárokat a közügyekben való felelős állásfoglalásra késztetné, s még kevesebb a késztetés arra, hogy elhiggyék, van tétje, értelme az ő véleményüknek is.

Közép-Európa (1915-2004): posztkommunista gyászbeszéd
Pók Attila, www.prherald.hu, 2006. május 8.
De miért is gyászoljuk mindannyian, mi, magyar értelmiségiek? Azért, mert hőn szeretett halottunk nagyon sokat segített nekünk abban, hogy értelmes válaszokat találjunk újkori történelmünk fontos kérdéseire.

Kétfogásos médiafogyasztás Erdélyben, avagy: eszi/nem eszi?
Gáspárik Attila, www.prherald.hu, 2006. június 10.
Mindent összevéve, a határon túlra telepített stúdióknak nem szántak hatalom-ellenőrző szerepet. Többször is olyanok tudósítanak a határon túlról, akik politikai vagy önkormányzati funkcióban vagy politikusokkal szoros gazdasági kapcsolatban vannak.

Godzillamarketing - Reklámfogások japán módra
Palanovics Norbert, Figyelő, 2006. június 8.
A japanderek, azaz a szigetországi reklámokban felbukkanó nyugati sztárok már az 1960-as években megjelentek a színen, s a szerepeltetésük azóta mindennapi gyakorlattá vált. Ezt a trendet mutatja be az Oscar-díjjal jutalmazott Elveszett jelentés című, Sofia Coppola által rendezett film is...

Nem szeretem Pestet
Kardos Gábor, www.prherald.hu, 2006. február 28.
Pedig aki mostanában sokat jár-kel Európában, az döbbenten tapasztalhatja, hogy már nemcsak Párizzsal, Londonnal vagy más nyugati világvárosokkal összehasonlításban kellene Budapest provincialitásával érdemben foglalkoznunk, hanem Közép- és Kelet-Európa szépen fejlődő kulturális közponjtaihoz mérten is.

Galla után szabadon
Új magyar automatikus nyelvtan. Mezei Krisztina, www.transindex.ro, 2006. május 23.
Ma hallgattam egy kis Mozart, miközben ültem egy kötet Lenin. Ha nem érted, gyere, mert utána kert ásunk, hozz magaddal kapát és lapát!
Az automatikus tárgyeset, helyhatározó és többes szám a magyar nyelv legújabb képződménye.

Intézményi honlapok
bellresearch.hu, 2006. április 25.
Az intézmények honlapfrissítési gyakorlata az elmúlt periódusban némiképp javult, de a weboldalak többsége továbbra is nélkülözi az igazán friss, aktuális tartalmakat. A szervezetek egynegyede legalább heti rendszerességgel rak fel új anyagokat a weboldalára, de minden harmadik intézmény csak havonta egy vagy néhány alkalommal, 42 százalékuk pedig ennél is ritkábban frissít.

Irodalmi kávéház a főtéren
Grendel Lajos, Mozgó Világ, 2006. március.
A Kalligramból hazaviszem az 52 kötetesre tervezett új, eddig legteljesebb Krúdy életműsorozat harmadik és negyedik kötetét... Egyetemista korom óta vagyok Krúdy-rajongó, és most mégis ámulok-bámulok, hogy mi minden vár még feltárásra ebből az irdatlan, lenyűgöző életműből. S azt mondják a kiadóban, hogy a sorozat könyvei meglepően jól fogynak.

Kamu dumák
HVG , 2006. április 26.
De említhetnénk a két éve, ugyancsak kampányguruk által kiötölt adatsort, amely George W. Bush amerikai elnök választóit - kreált adatok és diagramok alapján - titulálta demokrata ellenfeleiknél csekélyebb értelműnek, s ezeket az (ál)statisztikákat a sajtóban is közölték.

Miért nincs hatásuk a kereskedelmi híradóknak?
Közéleti diskurzusok és identitások a népszerű média terében. Csigó Péter, mediakutato.hu, 2005. tél.
A kereskedelmi média kritikusai azt feltételezték, hogy ha a kereskedelmi média „ablaka” egy politikai botrányokkal, korrupcióval teli világra nyílik, ha a „tükörben” a balesetek és a bűnesetek felnagyított képe látható, akkor a közönség számára maga a valóság tűnik majd ilyen csúfnak...

Mit tegyünk válság esetén?
Mvat Kornél, Figyelő, 2006. május 3.
Minden cég életében vannak olyan helyzetek, amikor vagy saját hibájából, vagy külső okból kifolyólag élnie kell a kríziskommunikáció eszközével. Ilyenkor a cég jó hírneve kerül veszélybe, melynek megóvása az adott pillanatban csak a gyors és hiteles kommunikációtól függ.

Pr-etikai elvek
Szakmai szabályzat. Varga Mihály, www.prherald.hu, 2006. május 15.
A szakma jó híre a Te egyéni felelősséged is. Minden időben arra törekedj, hogy kiegyensúlyozott és hű képet adj a szervezetről, amelyhez tartozol, s amit szolgálsz. Minden rendelkezésre-álló eszközzel erősítened kell a szakma iránti bizalmat. Munkád során a következő tulajdonságok jellemezzenek: őszinteség, intellektuális integritás, megbízhatóság...

Egy emigrált közszolga esete az ATV-vel
Friderikusz Most az ATV-n. www.kontextus.hu
A riportokból kinövő stúdióbeszélgetéseket Friderikusz most is jól irányítja, keményen közbeszól, ha vendégei mellébeszélnek, bár – csatornától függetlenül – lehetne ezt még jobban is csinálni. ...előfordult párszor, hogy egy-egy beszélő semmit nem tett hozzá az adott témához, valószínűleg egyszerűen azért, mert nem ő volt a legilletékesebb, legmegfelelőbb ember – a stáb rossz vendéget hívott.

E-Government a világ hálójában
Kővári Gergő Benjámin, Politikai elemzések, III. évfolyam 3. szám, 2003. május.
A kormánynak az a feladata, hogy kielégítse az egyre nagyobb, és az információra egyre éhesebb e-társadalmat, aki már hozzászokott ahhoz, hogy majdnem mindent el tud intézni a világhálón keresztül, és nem akar órákat hivatalokban tölteni.

A későn élő típus
Az európai polgár, Szvetelszky Zsuzsanna, www.találjuk-ki.hu, 2006. május 11.
S minthogy generációk óta mozizunk, az is megesik, hogy ha a valóság elemei a befogadáskor – a film nézésekor – a fiktív elemek mellé kerülnek, akkor ez a sajátos mix visszahat a valóság szemléletére, a szemlélet megváltozására is.

Márkaértékben a Microsoft az első
Figyelő, 2006. április 19.
... a China Mobile, amely tavaly még a kutatásban sem szerepelt, ma viszont ... olyan márkanevek előtt áll, mint a Google, az IBM vagy a Toyota. „A kínai márkák felemelkedése következtetni enged a kínai piac nagyságának és növekedésének mértékére, illetve arra, hogy ezek a cégek képesek bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe...

A vidéki sajtó más pr-játékszabályokat kíván
Ahogyan a regionális szem látja. Hermann Irén, Kreatív, 2004. február 1.
Az Observer vezetője szerint az elmúlt egy évben rohamosan nőtt azoknak az ügyfeleiknek a száma, akik vidéki sajtótermékekkel bővítették a figyelt orgánumok körét. Dóka Péter ennek okát a felgyorsult kommunikációs környezetben látja. Szerinte a cégek számára egyre fontosabb, hogy fővároson kívüli megjelenéseikről is azonnali értesítést kapjanak.

A politika mediatizálódása és a média politizálódása
Bajomi-Lázár Péter, mediakutato.hu, 2005 tavasz.
Nem is csak arról, hogy a politikusok a médián keresztül közvetlenül szólítják meg a választókat, megkerülve a kényelmetlen kérdéseket feltevő újságírókat. A lényeg az, hogy a politikusok a szerkesztők hírértékfogalmát befolyásolják, azaz az újságírókat – akár azok szándéka ellenére is – a maguk oldalára állítsák a politikai hatalomért vívott küzdelemben.

Az idea fontosabb, mint a stílus - Bruck Gábor kampányszakértő
Mészáros Bálint, Magyar Narancs, XVIII. évf. 16. szám, 2006. április 20.
Akkor Orbán korszerűbb, frissebb volt, mint Horn Gyula. Új volt, amit mondott, és maga is hitt benne. A hitnek pedig van szaga, és azt a szavazók is érzik. Csakhogy nyolc év alatt sokat változott a világ, Orbán pedig nem. Azt hiszi, hogy még mindig elég az illúzió, az érzet, a látvány. Ugyanott van, mint nyolc éve, csak fáradtabb.

Para-szubjektív: jobbra-balra
Para-Kovács Imre, Magyar Hírlap, 2006. április 23.
Ez egyébként Gyurcsány számára is végzetes lehetne, mert ugyan miniszterelnöki pozícióját nem veszélyeztetné az egypárti kormányzás, de ha Kiss Péterrel kellene megbeszélnie az ország helyzetét, elég hamar kihullana a haja.

Hírműsorok generációs szemmel
László Miklós, mediakutato.hu, 2005 tél.
Különösen érdekes egy manipulatív hír vizsgálata: mennyiben képes valóban meghatározni a nézőknek az eseményekről szóló olvasatát, milyen feltételek esetén képes valóban orientálni a státustörvény legitimitásának megkérdőjelezése felé. A műsoregység ez esetben pusztán a témaszelekcióval próbálta elérni célját – természetesen a hírben nem hangzottak el explicit vélemények a státustörvényről.

Kampánycsend helyett
Ami értelmetlen, az felesleges. Polyák Zsuzsa, www.prherald.hu, 2006. április 21.
A mobiltelefonokat és az Internetet nem lehet kikapcsolni. A szabályozás túlhaladottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Internet és az sms korában a kampánycsendet fizikailag képtelenség betartatni, ezek a csatornák különösen nehezen, illetve egyáltalán nem ellenőrizhetők...

Gulyás János
Kitzinger Szonja, Figyelő, 2006. április 20.
Az elemek között örömmel vettem észre az online naplóírást, azt viszont kevésbé, hogy a Fidesz nem élt a blog adta lehetőségekkel. A párt - tévesen - adottságnak vélte, hogy zsebében a fiatal szavazóréteg. Pozitívumnak tartottam, hogy nagy hangsúlyt kaptak a direkt marketing eszközök.

Ki figyeli, hogy mire klikkelünk?
Kereskényi Balázs, Figyelő, 2006. április 19.
Aki régóta használja az internetet, nyomon követhette a weboldalakon megjelenő, a webes technológiák révén egyre összetettebbé – és agresszívebbé – váló netes hirdetések fejlődését. A technológiai fejlődés miatt a nethasználatot monitorozó rendszerek megbízhatósága is növekszik.

Bulvár és cash - A kampány a reklámszakember szemével
Fabricius Gábor, Figyelő, 2006. április 6.
A baloldal úgy gondolta, hogy a vörös múlt kísért, úgyhogy jobb lesz a percepciókat megváltoztatni. A vörös színt új fogalmi térképhez kötötték. Bátorság, biztonság, igazságosság. Ezzel a három „márkaértékkel” definiálták újra az MSZP-brand érzelmi térképét.

A nagy átverés - A miniszterelnök-jelöltek tévévitáiról
Pálos György, Magyar Narancs, 2006. április 13.
A közszolgálat egy újabb, igen méretes maflást kapott. A politika nyíltan és pökhendin ismét alárendeltként, eszközként használta a televíziót. A politika paranoid akaratosságának köszönhetően súlyosan és mélyen megalázta a Magyar Televíziót (s rajta keresztül a magyarországi televíziózást) mint intézményt, és ezáltal minket is.

Fővárosi harcmezők - Budapest tereinek politikai használata
Bugyinszki György. Mozgó Világ, 2006. március.
A Kendermag Egyesület tagjai és szimpatizánsai éppen a Vörösmarty téren zömültek honi celebritások társaságában (mások mellett Jancsó Miklós, Konrád György és Till Attila is tiszteletét tette), a cannabishasználat dekriminalizációja melletti szilárd elkötelezettségüket demonstrálandó.

A belső pr eszközei
Életre szóló élmény. www.prherald.hu, 2006. április 7.
Néhány eszközről igencsak nehéz eldönteni, hogy a pr-osztály hatáskörébe tartozik-e, hiszen előfordul, hogy a humán erőforrás gondozza őket, egynémely vállalatnál pedig a marketingkommunikáció organizálja mindazt, amit belső pr-nek hívunk.

A média és a kormányzat: A négy sarokkő
Carolyne Sawyer, Beszélő, 2001. március.
Gyakori kommunikációs hiba az üzenet vagy feladat folyamatos közlésének akadályozása. Ám a folyamatos és egydimenziós feladat között igen vékony a választóvonal. A mi államunkban például a kormányzó beiktatása óta küldetésének tekinti a gyermekek oktatását. Azóta valahányszor bekapcsolom a tévét vagy kinyitok egy újságot, benne a kormányzót látom, amint egy iskolában felolvas a gyermekeknek.

Tévépropaganda
Győrffy Iván, Mozgó Világ, 2006. január.
Kimutatások szerint a legnagyobb televíziók 1998-ban csaknem 1300, 2002-ben majdnem 1000 politikai hirdetést tettek közzé az országgyűlési választások idején, a helyi és regionális televíziók pedig szintén több ezret, s ez listaáron több milliárd forintjába került a pártoknak, közvetve az adófizetőknek.

A politikai újságírás alacsony színvonaláról és presztízséről
Bugyinszki György, Mozgó Világ, 2005. május.
Egy állítás, egy cáfolat - a sajtómunkások hátradőlnek, és senkit nem zavar, hogy a téma végül a levegőben maradt. Fel sem merül, hogy a tények forrása nem csupán a politika terepe lehet (az elzálogosított jövővel kapcsolatban az Államadósság-kezelő Központ megkeresése igencsak kézenfekvő, mégis, alig néhányan találták meg őket).

Merre tart a magyar társadalom?
Barus Nedim, www.találjuk-ki.hu, 2006. február 15.
Tehát alapvető kérdésekről nem beszélünk, ugyanakkor egyéb, kevésbé fontos dolgokat szükségtelenül túlboncolgatunk. Pedig a nyílt társadalmi vita – az EU-s források felhasználására készített fejlesztési elképzelésekbe foglalandó prioritások kapcsán – teremtene lehetőséget arra, hogy a társadalom széles körét mobilizálhassuk...

Európa-imázs: hír vagy propaganda?
Deirdre Kevin, Beszélő, 2001. március.
Az összehasonlítás azt is feltárta, hogy a különböző orgánumok az EU-híreket nem egyformán kategorizálják: a legszembetűnőbb eltérés, hogy a hírek többsége egyes országokban a „külföld” rovatban található (Hollandia), míg másutt a „hazai” hírek között (Írország, Olaszország és Franciaország).

A politika mint marketing
Ballai László, ballai.vasaros.com
Ha bármely marketingkonstrukció tanulmányozásába kezdünk, a szakzsargon szöveghálója egyetlen vezérfonál köré rendeződik, hogy maga a marketinges nélkülözhetetlen. Nélküle nincs gyártás, eladás, fogyasztás – semmi. Ugyanez a helyzet a marketingpolitikussal.

A metaforák vége
György Péter, Filmvilág, 1991/2. szám.
Az tehát, hogy a hírfogyasztók szerte a világon milyen tényleges összefüggésekkel és valódi sorsukat ténylegesen befolyásoló információkkal rendelkeznek, szinte függetlenül attól az ipartól, amelyet szokásuknak hódolva végülis fenntartanak.

Kampányok és választások - avagy hogyan legyünk polgármesterek?
Szabó Barnabás György, Politikai elemzések, 2002. november.
Ahogy Reagen mondta: az újraválasztási kampány a megválasztás napján kezdődik. Gyakorlatilag értelmét vesztette a kampányidőszak és a kampánycsend. A kampányidőszak az egész éves pártmarketing csúcspontja csupán, és nem önálló kommunikációs egység.

Karnevál a médiában
Szabados Péter, mediakutato.hu, 2005 ősz.
Galambos Lajos feltűnése a hazai médiapiacon, kirobbanó sikere, kanonizálása és a közízlésre gyakorolt hatása nagyon szerteágazó elemzést tesz lehetővé. A „Lajcsi-jelenség” kapcsán egyaránt vizsgálhatjuk a liminalitás kérdését, az elit és a tömegkultúra párharcát, valamint a közszolgálatiság és végül a giccs problémáját.

Rendes brandes
Ügynökségi önkommunikáció. Kreatív, 2006. március 7.
Kérdés, hogy az ügynökségek azért nem fektetnek nagyobb hangsúlyt önmaguk kommunikációjára, mert azt gondolják, hogy új ügyfeleket nem önfényezéssel, hanem a tendereken való jó szerepléssel és kapcsolatokkal lehet szerezni, vagy pedig azért, mert nincs elég pénzük, idejük és energiájuk, hogy odafigyeljenek az imázsépítésre.

Politikai kommunikáció Magyarországon
Hegedűs István,www.kontextus.hu
A rendkívül kiélezett 2002-es magyarországi kampány végén, pontosabban az első választási forduló előtt a politikai kommunikáció akkor talán legjobb magyarországi művelőjének tartott Orbán Viktor a rendkívül gyenge rétori képességekkel rendelkező Medgyessy Péterrel találkozott.

Friderikusz: "egy korszerű televíziónak középre kell tartania"
HVG , 2006. március 17.
A jelenlegi rendszer megbukott, évek óta működésképtelen, ezért radikális változásra van szükség. Szakértő barátaimmal úgy gondoltuk, szükség lenne a politikai pártok delegáltjai helyett egy, a tudományos-kulturális élet reprezentánsaiból, valamint a rádiózás-televíziózás nagyjaiból álló, de csak egyetlen kuratóriumra, amely legitimitását az államelnöktől kapná.

Cégvezetői és politikusi blog hatékonysága
Online pr, www.damjanovich.hu, 2006. március 7.
Szerintem a hazai vállalati és politikai hatékony blogolás talán a következő 2-3 évben alakul ki. Annyi idő szükséges, hogy a politikai szereplők és a vállalati vezetők megtanulják (akár saját hibáikból), hogy a blog mire való, és hogyan használható célzottan.

Közéleti közléstan középhaladóknak
Bugyinszki György, Mozgó Világ, 2006. január.
Kevés ostobább mondat generálható az indoeurópai nyelvcsaládban, mint ez: „X kommunikációval próbálja helyettesíteni az érdemi politizálást." Hisz a politika lényegéhez az így is, úgy is értelmezhető identitások, tettek, célok, szándékok és döntések narrálásáért folyó harc legalább annyira hozzátartozik, mint az intézményrendszerek működése...

A tigrissültet ajánlom
Hankiss Elemér, www.találjuk-ki.hu 2005. április 21.
... vajon tényleg kár-e azokért a kacsákért, fácánokért, szarvasokért, ökrökért, akiket nyársra húztak, vagy azokért a rákokért, akiket élve a forrásban lévő vízbe dobtak, majd mondjuk Goethe asztalára feltálaltak, és így lehetőségük nyílt arra, hogy egy örökszép vers egy sorává, vagy mondjuk a Faust egy érdekes sorává, ritmusává lényegüljenek ...?

E-marketing
Dr. Eszes István, www.eszes.net
Kérdés, hogy a vállalatok mennyire tudják megtalálni és kihasználni a háló és a web különleges üzleti lehetőségeit? Mára a vállalatok jelentős részének van valamilyen internetes megjelenése, ugyanakkor sokkal nehezebb olyant találni, aki ténylegesen tudja is, hogy mit akar az Internettel kezdeni.

Agitprop, píár, politika
Kéri László, Mozgó Világ, 2006 január.
A mai píárszakember nem tesz mást, mint az egykori agitpropos, ő is kívülről jön, megpróbálja beadni nekünk azt, amiről ő is, mi is tudjuk, hogy gagyi, semmi haszna, s úgy kell tennünk, mintha elhinnénk, jobb ez nekünk is, neki is. Egykoron politikai nevelő volt, ma média-tanácsadónak hívják, ám a lényeg nem változott.

Píár a gazdaságpolitikában
Várhegyi Éva , Mozgó Világ, 2006 január.
Mintha a gazdasági kérdések kommunikálásával is az érzelmekre próbálnának hatni az értelem helyett. Ebben mindig is a Fidesz járt az élen, és el kell ismerni, a kommunikációs terepen a mai napig maradt némi előnyük, bár a kifáradás jelei már megmutatkoznak (persze lehet, hogy csak a sulykolás, az unalomig ismétlés technikája adja ezt a látszatot).

Az SZDSZ 2002-es kampánya
Kenyeres Zoltán, Politikai elemzések, II. évfolyam 4. szám 2002. július.
A 2002-es választás azonban valami újat hozott az ország történetében. Olyan eszközök jelentek meg, melyek a korábbi kampányok során nem bukkantak föl. Óriási mértékben felértékelődött az országos médiák szerepe, melyek a nap során felgyülemlett híreket a saját szájízük szerint kommentálják.

A Fidesz-MDF kampánya 2002
Olajos Péter, Politikai elemzések, II. évfolyam 4. szám 2002. július.
Ehhez a pártok a kereskedelmi pr-kommunikáció egyik jól ismert elemét, megközelítésmódját hívták segítségül. Ennek a lényege az, hogy magukat egyfajta Brand-ként, azaz termékként, védjegyként fogják fel, és ezt tekintik a kommunikáció kiindulópontjaként.

Média és politika - mégis, kinek a felelőssége?
Szabó Ágnes, www.találjuk-ki.hu, 2005. november 3.
Ami azonban a közszolgálati televíziózást illeti, nemcsak Magyarországon, hanem a térség többi országában is, véleményem szerint a gond abból adódik, hogy sokan félreértik, és úgy gondolják, hogy a közszolgálati televízió nem más, mint állami televízió, csak más néven. A kettő nem ugyanaz.

Tegyenek jót, ne csak beszéljenek róla!
Sánta Edina és Sőregi Viktória, www.találjuk-ki.hu, 2005. október 20.
A márkaépítés, a CSR legyen a termelési, a hozzáadott folyamatok része. A márkához adott értékek és az érzelmi alapon márkát választó fogyasztók dolgát a CSR-tevékenységek márkákhoz való kötése megkönnyítheti, és átalakíthatja a választásokat megalapozó értékvilágokat.

Nem jóisteneket képzünk
1 tanár – Dr. Szeles Péter, a Budapesti Gazdasági Főiskola Pr-Tanszékének docense. Magyar Narancs, XVIII. évf. 7. szám, 2006. feburár 16.
Köszönhetően a politika és a zsurnalizmus elítélő minősítésének, a közképzet az, hogy a pr-es egy manipulátor, egy etikátlan, gengszterkedő manusz.

Az MSZP választási kampánya
Tóth Gegely Ákos, Politikai elemzések, II. évfolyam 4. szám 2002. július.
A jó kampány nem pusztán formai és pr-elemeket tartalmaz... Megfigyelve a két konkurens „terméket” eladni hivatott reklám-hadjárat eseményeit, a választást megelőző hónapokban világossá vált: két professzionálisan megtervezett, modern elemeket tartalmazó kampány közül az lesz sikeresebb, amely kevesebb hibát ejt...

A Horn-Orbán vita
Kenyeres Zoltán, Politikai elemzések, II. évfolyam 2. szám 2002. március.
A következő nagy hiba, melyet vétettek a szocialista politikusok, hogy nem fordítottak elég figyelmet a megérkezés gondos megszervezésére. A közönséget csak az utolsó pillanatban engedték be a vita helyszínére. Ezt mesterien használták ki a fiatal demokraták.

Magyarország jövőképe a poszt-információs korra
Varga Csaba, www.találjuk-ki.hu, 2006, február 6.
Az elmúlt évtizedben nálunk – az információs társadalom stratégiája helyett – folyamatosan az infrastruktúra-fejlesztés maradt a középpontban, de ki érti azt, hogy hiába volt az infrastruktúra, vagy a hozzáférés-modernizáció az előtérben, mert minden erőfeszítés ellenére ebben is rendesen lemaradtunk az európai versenyben?

Pr-meghatározások
A magyar public relations szövetség közgyűlésének ajánlásával. www.mprsz.hu
A pr irányítási funkció, mely a szervezet céljai iránt megnyilvánuló társadalmi konszenzus és bizalmi légkör kialakulását célozza. A szervezet külső és belső környezete közötti kommunikációs kapcsolatok és folyamatok kutatása, elemzése, tervezése, szervezése, kivitelezése és kiértékelése.

MPRSZ-program
Varga Mihály, www.prherald.hu, 2006. február 12.
Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy sürgősen ténylegessé és valóságossá kell tenni a szövetség szakmai érdekvédelmi és érvényesítő alapfunkcióját. Erre a lapkiadóknak a sajtófigyelők ellen indított – a szerzői jogokra irányuló –, kampánya és kezdeményezése, valamint a CSR terén kialakult hazai média-anomáliák aktuális lehetőséget nyújtanak.

Gondolkodóbb társadalmat!
Ferge Zsuzsa, www.találjuk-ki.hu, 2006. január 24.
Talán nem volt megrázkódtatás, hogy másfél millióan elvesztették addigi megélhetésüket, hogy 4-5 millió ember létbiztonsága megrendült, hogy néhány év alatt egy kis csoport önmaga javára újra felosztotta az ország vagyonát?

Mindenki mindenkit?
Ungváry Rudolf, Népszabadság, 2006. február 6.
"...el fogok menni a filmszemlére és gratulálni fogok Szabó Istvánnak ...ha olyan lesz a film" - nyilatkozta Kuncze Gábor liberális politikai vezető. Elment. Tüntetően barátságos volt Szabóval. Akárcsak a miniszterelnök. Pedig (jó) politikusként most éppen hallgatniuk kellett volna. A vastaps, mely Szabót fogadta, valójában a benne való csalódás elfojtására szolgált.

Segítsd a lebukottat!
Kovács Kristóf. Magyar Narancs, 2006. február 2, XVIII. évfolyam, 5. szám.
Azon a szálon, hogy a főhős egy barátját konkrétan felakasztják, ha a főhős nem jelent, még volna mit varrogatni. Az sötét rejtély például, hogy miért érte meg a kommunistáknak egy beazonosított ballonkabátos felkelőt becserélni néhány piszlicsáré jelentésre a kollégák öltözködési és vásárlási szokásairól.

Ügyfélorientált kapcsolati marketing
Telemarketing és a public relations alkalmazása az integrált marketingrendszerben. Makai Melinda, Reklámérték, 2006. január, IV. évfolyam, 30. szám.
A marketinginformációs rendszer feladata, hogy széles körben szolgáltasson információkat a fogyasztókról, piacokról, versenytársakról, és ezzel egyidejűleg lehetővé tegye a marketingszervezet működtetését...

Suttogó propaganda
A multik titkosügynökei a tudatalattinkra törnek. Andersen Dávid, HVG, 2006. január 26.
Ha azonban őszintén beszél a cég a portékájáról – kidomborítva például annak olcsóságát – akkor van rá esély, hogy a fogyasztók pozitív tapasztalatokat szereznek róla, s máris elindul a szóbeszéd.

Mert megérdemled
Dr. Dessewffy Tibor, Reklámérték, 2005. január, III. évfolyam, 18. szám. Válaszreakció Sükösd Miklós Reklám és ökológia című írására.
...divatos terület sok helyről vonz különböző előéletű figurákat, így volt ez a reklámszakma esetében is: kallódó bölcsészek, fásult KISZ-titkárok, pályát váltó popzenészek csatlakoztak a már a rendszerváltás előtt is a szakmában dolgozó kipróbált marketingesekhez.

Reklám és ökológia
Sükösd Miklós, Reklámérték, 2004. december, II. évfolyam, 17. szám.
A Fa reklámokban a trópusi vízesés alatt vagy tengeri hullámokban játszadozó félmeztelen nők, a szabadság és szabadosság képei jelentek meg. A vasfüggönyön átjutottak, s a kommunista puritanizmus birodalmának egére felrepültek a nyugati fogyasztói kultúra első fecskéi, a kinti világ hírnökei.

Karácsonyfa és alsónaci
Gavra Gábor. Magyar Narancs, 2006. január 19., XVIII. évf. 3. szám.
Ahol közügy a jelenlegi és a bukott miniszterelnök karácsonyi készülődése, ott a közszereplők nem tehetnek szemrehányást a sajtónak a félrelépéseiket, esetleges feleségbántalmazási szokásaikat és életük egyéb, nem feltétlenül a nyilvánosságnak szánt mozzanatait kutató ténykedéséért.

Miért is kell újra kitalálnunk Közép-Európát és vele együtt Magyarországot?
Miszlivetz Ferenc, www.talaljuk-ki.hu, 2005. december 13.
Ma megelégszünk azzal, hogy verbálisan ki lehet mindent mondani, oda lehet a másiknak csapni, le lehet kommunistázni vagy antiszemitázni egymást, és el lehet játszani az „én kommunistám jó kommunista, a tied az nem jó kommunista” társasjátékot – és ezzel elvagyunk.

Ein, Zwei, Polizei
Stratégiai gondolkodás nélküli a rendőrségi pr. Hermann Irén, Kreatív, 2003. április 1.
Az utóbbi idők legnagyobb kommunikációs hibája a rendőrség részéről a móri bankrablás ügye volt. „Néhány nappal az eset után olyan nagy volt a fejetlenség a rendőrségen belül, hogy behívtak néhány bűnügyi tudósítót, és a segítségünket kérték, hogy most mit csináljanak...

A televízió és az üzlet, televíziós műsortípusok, a televíziós személyiség
Horvát János, C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány
Míg a két modell közti áldatlan csatározás zajlott, és az egyes országok médiatörvényeinek megalkotása környékén újult erővel lángolt fel, addig a néző, mind az USA-ban mind Európában egyre inkább maga veszi kezébe a döntést.

Néha a kevesebb több
Nő a minőségi mutatók szerepe a pr-kampányok értékelésénél. Kreatív, 2005.11.11.
Véleményem szerint azonban a pr-szakemberek túlzottan nagy hangsúlyt fektetnek a nyomtatott sajtóra, gyakran a pr csak a sajtómegjelenések generálására szűkül. A megjelent cikkek értékelésekor gyakran inkább a megjelenések mennyisége, mintsem azok minősége a döntő.

Kereskedelmi televízió és demokrácia
Jenei Ágnes, www.mediakutato.hu
Kaleidoszkópszerű, gyors, látványos, élvezetes mininarratívákkal szórakoztatja közönségét úgy, hogy az akkor se essen ki a műsorfolyamból, ha a házimunka végzése közben háttér-televíziózik vagy ide-oda kapcsolgat a távirányítóval. A gyártás ezzel a műsorszerkesztési stratégiával igazodik a megváltozott fogyasztási szokásokhoz.

Villamosok színeváltozásai
Beszélgetés Balogh Imrével. PR Herald, 2005. január 2.
– Született-e anno városkép-tanulmány a színválasztásról?
– Nincsen tudomásom semmilyen erre vonatkozó elemzésről; napjainkban pedig a városvédők nem engednek arculati változtatást, pont a városképre hivatkozva.

Mezítelen marketing
Ballai László, www.ballai.vasaros.com, 2000. április 26.
Előnyt nem lehet venni, ahogy eladni sem, az előnyt legfeljebb élvezni lehet. A termék kézzelfogható, közgazdaságilag definiált, konkrét kategória, az előny kézzel-foghatatlan, szubjektív absztrakció. Aki előnyöket akar eladni, az kilép minden eladhatóság szubsztanciája, a közgazdaságtan tárgyi világából, és az életre keltett dolgok lelkével akar a fogyasztók lelkére hatni.

Szeretem Magyarországot
Varga Csaba, www.talaljuk-ki.hu, 2006. január 5.
Szeretni kell Magyarországot, még az új gazdasági-politikai elitet is, mert csak ebben az állapotban lesznek hajlandók belátni, hogy önismeretük nemegyszer hamis, hogy egymástól eltérő világnézetük egyaránt jórészt elavult, és általában és egyáltalán nincs jövőképük, még jövőérzetük sem. Se rövid, se hosszú távra.

Magyarok, de mások
Sipos Zoltán, www.talaljuk-ki.hu, 2006. január 13.
Ehhez képest az egyik polgári családnál kijelentették, hogy nem nézhetünk tévét, mert ha tévét nézünk, akkor a fogyasztói társadalom rabjai leszünk. Én akkor már egy éve Moldvában éltem, tévét ezalatt nem néztem, és nem is hiányoltam különösebben. De ha amúgy is ott a tévé a szobában, nem értem, miért nem lehet bekapcsolni...

A televízió hitelessége
Nemzetközi UPC-felmérés. www.prherald.hu , 2006. január 15.
Fiatalok és idősek legtöbben egyaránt a televíziót tartják a leghitelesebb médiumnak, noha csak 21%-uk (Magyarországon csak 16%!) bízik meg teljes mértékben abban, amit a híradókban lát és hall.

A médiumok és a távoktatás hatása az írásbeliségre és az irodalomra
Ballai László, www.ballai.vasaros.com
"Az úgynevezett human interest közös nevezőjén kialakul egy tetszetős és ugyanakkor kellemes szórakoztató anyag mixtum composituma, mely tendenciájában a valósághűséget a fogyasztásra való alkalmassággal helyettesíti..."

A pr-szakma önállósága
Okkupáció és professzió, Szondi György, www.prherald.hu, 2005. december 10.
Az USA – Nagy Britannia – Európa hármas tagolódás a pr minden területén nyomon követhető, legyen szó a történetéről, a fejlődéséről, a jelenlegi gyakorlatról vagy akár az oktatásról. Hamarosan azonban Európán belül is további diverzifikációról beszélhetünk majd, de ezeknek a vizsgálata még várat magára.

Top200: átlag 25 millió pr-re 2005-ben
www.mediainfo.hu, 2006. január 6.
A megkérdezett vezetők szerint a folyamatos pr tevékenység létkérdés egy cég életében, ugyanakkor a termékek, szolgáltatások sikerességét szerintük elsősorban azok jellemzői és a klasszikus marketing tevékenység sikeressége határozza meg.

A közélet és a közszereplés fogalmának változásai a webes társadalomban
Dr. Bayer Judit, www.mediakutato.hu, 2005. ősz
A vállalati pletykálást elősegíti, hogy mind több vállalat tart fenn fórumot a részvényesekkel történő kapcsolattartás céljából. Ezeken közlik a cégükről szóló aktuális híreket, a nyilvánosságra hozni kívánt operatív döntéseket, és igyekeznek bizalmat építeni a befektetőikben.

Fiúk a katonaládában
Doros Judit, Népszabadság, 2006. január 7.
Az asszony nyitott ajtót, de most nem volt szomorú és sietős a szeme, hanem szívélyesen hívta be magukhoz. A férje öltöny helyett most melegítőt viselt, s furcsa pózban ült egy hintaszékben, amelynek hátoldalán hatalmas pokróc omlott le a földig.

Nem szeretem Magyarországot
Hankiss Elemér, www.talaljuk-ki.hu, 2005. október 23.
Nem szeretem például azért, mert hirtelen mindenki nagyon szeretni kezdte. Pártok, mozgalmak, városok, szónokok, himnuszok vallanak szerelmet Magyarországnak. Már csak azt várom, hogy a jobb és a baloldalon egyaránt felcsendüljenek a nemzeti nóták. Például a hajdani Hamburgi menyasszony című operett sláger-refrénje

Élet és hagyomány: interjú Sebő Ferenccel
Székely Ilona, www.talaljuk-ki.hu, 2005. december 7.
Először is, én ezt a hagyományt az európai műveltség részének tartom, nem csupán „népinek” vagy parasztinak, mert ezek az elnevezések szinte kirekesztőek.

Angyali kör? A politikai kommunikáció hatása a poszt-indusztriális demokráciákra
Pippa Norris, www.mediakutato.hu, 2001. ősz.
A nyomtatott sajtó területén az ad okot általános aggodalomra, hogy az olvasókért folytatott egyre élesebb küzdelemben nagy nyomás nehezedik a hírközlés hagyományos normáira, ami bulvárosodáshoz (tabloidization) és a tájékoztató és szórakoztató tartalmak keveredéséhez (infotainment) vezet.

A politikai marketing elmélete és gyakorlata az 1998-as parlamenti választásokon
A politikai marketing elmélete és gyakorlati megvalósulása az 1998-as magyarországi parlamenti választások alkalmával. Tettamanti Iván, www.iroga.hu, II. évfolyam, 2. szám, 2002. március.
A választási kampány időszaka körüli marketing tevékenység, amelynek mai formáját Eisenhower vezette be 1952-ben. Ő alkalmazott először politikai piackutatást és ennek eredményét hasznosítva módosított kampányán.

Gyökerek - Kommunikációs fordulat a Fidesznél
Magyar Narancs, 2005. december 1.
Az első orbáni iniciatívát még csak-csak sikerült valahogy elbagatellizálni, a luxusprofit elleni javaslatra érkezett kormányzati reakciók azonban tovább rontották aktuális országvezetésünk pozícióját a szimbolikus térben.

Kááár...
A madárinfluenza Magyarországon. Jakab Béla. Magyar Narancs, 2005. december 8.
Mielőtt rajtunk is eluralkodna az a bizsergető eufória, amit az Egészségügyi Minisztérium, a Cipruson bejegyzett Omninvest Kft., valamint az ÁNTSZ vezetőinek sajátos együttese érezhet, ismerkedjünk meg azzal az eseménysorral, amely az előterjesztésig vezetett.

Civilek szponzorharca
Tégy jót, és hallgass róla! Paplanos Péter, PR Herald, 2005. december 19.
Gyakori eset, amikor a civil szervezet a leendő támogatót „fejőstehénnek” tekintve irreálisan nagy összeget kér. Számos szponzorkereső szervezet vezetőjétől hallottam már „mi az az évi tízmillió forint egy több százmilliárdos bevételű cégnek”.

Banki belső pr
Ajánlott öltözet. T. Eleven, PR Herald , 2005. december 15.
Legutóbb, amikor megtudta, hogy milyen kis pénzt akarok két alap között megosztani, egyszerűen a "na, ne bassza már!" felhorkanással adott egyértelmű befektetési tanácsot. Ha tehetem, hozzá megyek. Megértjük egymást, egyikünk se olvasta P. Corneille-t.

CNN
Mindenütt ott vannak. Ficza János, PR Herald, 2005. december 8.
Elsőként alkalmazott helyszíni tudósításokat, riporterei és haditudósítói ott voltak az elmúlt húsz évben minden szenzációs, érdekes és izgalmas eseménynél, minden háborúban, puccskísérletnél, lázadásnál.

McDonaldos válságok
Oknyomozás, LD, www.prherald.hu, 2005. december 10.
Nem elég méregdrága, nagy sztárokat felvonultató reklámokkal feltűnni a képernyőn, kézzel fogható újdonsággal kell ismét berobbannia a piacra, különben régi, megrögzött vendégei mellett nem számíthat újabb potenciális vásárlókörre, ami elengedhetetlen feltétele a sikeres felívelésnek.

Szimpatikus idegrendszerek
Balogh Szonja, FigyelőNet, 2005. december 1.
Persze a hirdetőnek nem feladata azt mérlegelni, hogy a hirdetés befogadójának imidzsére hatással van-e a reklámja. Márpedig úgy látszik, hogy a politikai hirdetés más elbírálás alá esik, mint más reklámok – főleg ha „a másik párt" hirdet.

Szavazzatok rám, avagy a blog-ok politikai pr-értéke
Damjanovich Nebojsa, online kommunikációs tanácsadó és tréner, Kommunikáció menedzsment , 2004/2.
Rögtönzött válságkommunikációs hírcsatornát és online központot hoznak létre blog segítségével az előrelátó cégek, arra hivatkozva, hogy a leginkább szöveg alapú blog kitűnő eszköz olyan esetekben, amikor valamilyen válság miatt sok látogató egyszerre szeretné elérni a vállalati website-ot.

A szponzorációban sincs mérhetetlen teljesítmény
FigyelőNet, 2005. november 4.
Az online kampányok konkrét adatokkal mérhetők, úgy mint oldalletöltés, egyedi látogató, vagy email-válaszadók száma. De bárhogy is, a valódi hozadék a márka imázsára tett hatás, vagy az értékesítéssel való közvetlen összefüggés.

Leszállópálya - kormányfőknek
FigyelőNet, 2005. november 15.
Major krikett klubot vezet, Kohl memoárt ír, a Vaslady eurószkeptikus. A spanyol exkormányfők háttérbe vonultak, a franciák ezt nem tehették meg. Mivel foglalkoznak az elmúlt évtizedek nyugat-európai csúcsvezetői?

A nemzet sorszámosai
Az újságírók érdekképviseletéről. Bajnai Zsolt, Magyar Narancs, 2005. november 24.
Újságíró-szövetség még nem tette szóvá, hogy a közszolgálati médiumok a pártok homokozói lettek; esetleg, hogy a tagtársak téglánként széthordják a nemzeti főadókat. Amiatt sem emelt még szót szakmai közösség, hogy a megyei napilap-monopóliumok torzítják a sajtószabadságot.

PR-ivatizáció
Kónya Judit, FigyelőNet, 2005. október 19.
A Malév privatizációja kommunikációs szempontból azért is érdekes, mert rövid úton választ ad arra, hogy hogyan reagál a piac, ez esetben az utazóközönség egy politikailag kiélezett helyzetre.

Hiányzik az őszinte kommunikáció
Szabó Ágnes, Piac & Profit, 2005. november 17.
Nem a fizetés szerepel az első helyen a munkahelyen maradásnál, hanem a közvetlen feletteshez, a munkatársakhoz való jó viszony, a munkakörnyezet és a kihívást jelentő feladatok.

Lángolnak a lakótelepek
Tamás Gáspár Miklós, Népszabadság, 2005. november 16.
A mai franciaországi tragédia összetevői ismertek és nyilvánvalóak. Az észak-afrikai és szubszaharai (arab és fekete) bevándorlók az elővárosok lakótelepein élnek. Nyomorognak. A fiatalok munkanélküliek, tétlenek, kiszorulnak - Magyarországról is ismerős okokból - az iskolarendszerből, életük kilátástalan, zárt és unalmas.

Olajozott kommunikáció
Kónya Judit, FigyelőNet, 2005. november 16.
A Budapesti Értéktőzsde kibocsátóinak többségében vannak kommunikációs-, befektetői kapcsolatok- (IR), marketing- és public affairs (PA) igazgatóságok is, élükön az ügyvezető igazgatóval. Tehát a vállalati hierarchiában azonos szinten helyezkedik el a pr, az IR, a marketing és a PA.

Voyager-csomag
Az igazi külső pr. Kalmár Csaba, PR Herald, 2005. január 9.
A Voyagerek összesen 115 digitalizált, diszken tárolt fényképet visznek. Összegezve megállapíthatjuk: nem próbálunk sokkal pozitívabb képet sugározni magunkról, mint amilyen a valóság.

A politikai kommunikáció transzformációja
Karácsony András, 21st.century.phil-inst.hu
Nem önmagában vetten a politika mint téma avat valamit politikai kommunikációvá (ne feledjük, van politikatudomány is), hanem elvileg bármilyen téma instrumentalizálása a hatalom megtartása illetve megszerzése szemszögéből.

On-line újságíró-kutatás 2005
Bellai László, www.muosz.hu, 2005. november 10.
Az elért újságírók mindössze 1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem használ internetet. A használók kevesebb, mint egyharmada (összesen a minta 31 százaléka) elsősorban a munkájához, 68 százalékuk a munkán kívül szórakozáshoz is igénybe veszi az internet nyújtotta lehetőségeket.

Rémes hírek terjedése
Dura Márta, PR Herald, 2005. január 25.
A rossz minőségű, sokszorosított cédulákon terjedő „hír”-ben a termékek csomagolásán „E330 kóddal” feltüntetett összetevőről azt írták, hogy „különösen a gyermekekre veszélyes”. E misztikus kódszámról még az orvosok egy része sem tudta, hogy ártalmatlan citromsavat jelöl.

Üzleti modellek az interneten
E-kereskedelem. Damjanovich Nebojsa, online kommunikációs tanácsadó és tréner, www.damjanovich.hu
2000-ben többen jöttek rá arra, hogy a website-on nem tudnak folyamatosan érdekes tartalmat biztosítani vagy egyszerűen az internetes vállalkozást üzemeltetni, aminek a következményeit mindannyian ismerjük.

A nagy trükk
Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül (tévé/könyv) Magyar Narancs, XVII. évf. 41. szám, 2005. október 23.
Ám Palin tisztánlátását nem zavarta semmi, egy percig szem elől nem tévesztette, hogy kicsoda ő, és miért van ott, ahol éppen. Mások ennyivel is beérték volna, másoktól ennyivel beértük volna. De Michael Palinnél ez volt a beugró, erre építette fel a szerepét.

Barbárok vagyunk
Hankiss Elemér, Találjuk ki Közép-Európát?, 2005. október 25.
Döbbenetesek azok a képek is, amelyek azt mutatják, ahogy a szkafanderes sintérek az udvaron kapirgáló tyúkokat hajkurásszák, vagy hármasával-négyesével tépik ki őket az ólakból – miközben gazdájuk tehetetlenül nézi kedvenceinek, létfenntartóinak elpusztítását.

Szürke minden elmélet, barátom
Nyáreleji elmélkedés, Réz András, Reklámérték, 2004. július, II. évfolyam, 12. szám.
A fogyasztói világ az információ kultusza mellett megteremti a korlátozott információjú békés zugokat. A harmadik évezred kezdete a diverzitást hirdeti, de ettől retteg a legjobban.

Megyei önkormányzati pr
A fejlesztés: sztráda vagy dűlőút? Szarvas Zoltán, A fejlesztés: sztráda vagy dűlőút? www.prherald.hu, 2005. január 13.
"Nehéz pillanatokban mint egyesek, úgy a nép is nem választja, hanem vezetőjének azt fogadja, ki e szerep elvállalására elég bátorsággal bír, s éppen nem csodálatos, hogy ezek nem mindig a legildomosabb s lelkiismeretesebb emberek soraiból kerülnek ki."

Piacra viszed az önbecsülésed
Russel Crow színész. Kriston László, Magyar Narancs, 2005. szeptember 15.
Semmi más célom nincs, mint történeteket mesélni, amelyek megérintik az embereket. Csak egy sztorit. Nem váltjuk meg vele a világot, nem változtatjuk meg a politikai rendszert. De ha a nézők úgy jönnek ki a moziból, hogy a film egy kicsit felemelte őket, akkor jól végeztem a dolgomat.

Blackpíár
Barát Tamás, www.prherald.hu, 2005. március 7.
A „black-piár” másik formája, amikor nem a média kapja a pénzt, hanem az újságíró. Ez, egyértelműen kimeríti a korrupció fogalmát. Itt az újságíró azért kapja a pénzt, hogy jót írjon az adott szervezetről, vagy rosszat a konkurensről. Ezeket az újságírókat nevezi a sajtótörténet bértollnoknak.

A média elsajátítása
Mindenütt az átlag felett, www.prherald.hu, 2005. június 25.
A maguk heti 12,6 órájával a taiwani fogyasztók neteznek a legtöbbet munkájukon kívüli céllal. Őket követik a thaiföldi lakosok (11,7 óra) és a spanyolok (11,5). A magyarok épphogy leszorultak a dobogóról, de heti átlag 10,9 órás internetezésünkkel még így is a világ élmezőnyébe sorolhatjuk magunkat.

Két Magyarország akkor lenne, ha elhinnénk
Gombár Csaba: A kommunikációs stábok etetik a politikusokat, ők pedig minket. Gréczy Zsolt, Népszabadság, 2005. október 11.
Majd az utolsó pillanatban eldöntik, kit támogatnak, egyébként pedig a megélhetésükkel, a családjukkal foglalkoznak. És nem fogadják el a két Magyarország vízióját. Ők ebben az országban, és nyugodtan szeretnének élni. Két Magyarország csak akkor lenne, ha elhinnénk.

Reklám3
Uj Péter, Népszabadság, 2005. október 5.
Reklámokat reklámozó reklámok borítják a magyar nép médiafelületeit, már amikor nem nyers tőkehúsok pornográf fotói, persze. Időről időre reklámcégvezetők tapétáztatják tele a várost saját arcképeikkel, hirdetve nagyjából, hogy reklámosnak lenni a világ legkúlabb, legszexibb, legsztétovdiartabb dolga, egyszerre artisztik, lukratív, nagyvonalú és szép.

Global E-Government, 2005
Darrell M. West, www.insidepolitics.org
In general, countries in North America score the highest, followed by Asia, Western Europe, Pacific Ocean Islands, Middle East, Eastern Europe, South America, Russia and Central Asia, Central America, and Africa.

Az állampolgár-riporter
Londoni merényletek: a civil szféra betört a hivatásos médiába a maga fotóival és szövegeivel. Mészáros Antónia, Népszabadság, 2005. szeptember 25.
"...Nagyon dühös lettem, gyanúsnak éreztem, hogy az elmúlt egy órában még mindig nem kaptunk semmi rendes információt - én meg közben ott álltam, a kezemben egy felrobbantott busz teljesen egyértelmű képével. A harag vitt rá, hogy azonnal elküldjem a képet."

Kis magyar pr-tipológia
Hittérítők és mániákusok, Szeles Péter, www.prherald.hu2005. január 2.
Ma még mindig kevesen vannak, akik interdiszciplináris tudományként kezelik a public relations fogalmát, még kevesebben, akik a kommunikációs tanácsadást tartják a praxis központi elemének. E nézet követői vannak a legkevesebben. Akik szellemi terméket állítanak elő, azok számára a stratégiák, a tervszerűség, a tudatos kommunikáció, a trendek akceptálása a legfontosabb.

Morbus Hungaricus avagy a Nagy Regresszió
Hankiss Elemér, www.talaljuk-ki.hu
A szétzilálódó világ új félelmei és a félelmekből fakadó gyűlöletek nagyon hamar beterelték többségüket valamelyik új keletű nyáj, mozgalom, párt, világnézet, horda karámjába. Személyiségük, függetlenségük, polgári méltóságuk siralmasan összetöpörödött.

Megasztár-politika
Prieger Zsolt, Magyar Hírlap, 2005. szeptember 16.
Végül persze jön majd egy miniszteri oklevél is, s ha jól viselkedsz, címlap lehetsz egy szál bugyiban valamelyik cicamagazinban. Ha győzöl, lehet, hogy megmutathatod a melledet! – ez a kereskedelmi tévék tehetséggondozásának zanzája.

Az adás nem a látványra, a tartalomra ügyel
Bátortalanság vagy közszolgálati üzenet a férfias Híradó?, Pogonyi Lajos, Népszabadság, 2005. szeptember 23.
A magyar csatornákon látható híradók többségében azonban a műsorvezetők - férfiak és nők egyformán - inkább bemondók, mint újságírók, inkább kirakatbabák, mint autonóm személyiségek, inkább sztárok, mint szaktekintélyek.

Két Magyarország vagy Magyarországok
Lengyel László, www.talaljuk-ki.hu2005. január 24.
A valóságban Magyarországok vannak, számtalan közös és eltérő érdekű és értékrendű társadalmi csoport, réteg, formáció. Nincs Nagy Konfliktus és Nagy Kiegyezés.

Farkasok Kánaánban
Hankiss Elemér, www.talaljuk-ki.hu, 2005. április 14.
Végül is tehát az a kép rajzolódik ki Magyarországról, hogy Európa legtermékenyebb országa, tejjel-mézzel folyó Kánaán, ámde lakosai gonoszak, álnokak, izgágák, vérszomjas farkasok. És: henyélnek. Nem érdemlik meg jó sorsukat.

Tétován Európa közepén
Vágó Ágnes interjúja Sándor Lászlóval, www.talaljuk-ki.hu, 2005. február 5.
Nem tartanak minket az okos emberek országának, pedig tele vagyunk tehetségekkel. Nincs, vagy alig-alig van olyan termékünk, szolgáltatásunk, üzenetünk, amellyel bármilyen téren másoknál előbbre tartanánk.

Public relations és/kontra Marketing
Válasz László Gyula és Orosdy Béla cikkére. Dr. Szeles Péter, www.mprsz.hu
... igyekszem az OKJ-s színvonalon túllépve a public relations szakma legelismertebb nemzetközi szaktekintélyeinek számító tudós-kutató kört idézeteimben segítségül hívni.

Marketing a belső munkaerőpiacon
Mi lesz veled, belső PR? Dr. László Gyula, Dr. Orosdy Béla. www.mprsz.hu Napjainkban ez az „ideológia", amellyel a PR igyekezett elvágni azt a „köldökzsinórt”, ami bárki szemében esetleg még összekapcsolhatná a marketinggel, már egyre nyilvánvalóbban hamis...

Az amerikai elnökválasztás pr-technikái
D. A., Médiafigyelő;, 2004. 3. szám, 2004. február 25.
Kerryről például az a hír kapott szárnyra, hogy egy huszonéves nővel csalta meg feleségét, s mint kiderült, az információt egy másik demokrata jelölt, Wesley Clark szivárogtatta ki a sajtónak, noha Clark és a nő is tagadja ezt.

Lelet
Azok a budapestiek, akiket, ha tehetem, kerülök
Kelemen Attila Ármin, www.transindex.ro, 2005. augusztus 9.
Mit mondjak, összeszartam magam attól, hogy birtokukban van a levelem, amiben törvénytelenséget követek el, és inkább fejet hajtok az előtt, hogy a kultúra azt jelenti, hogy több alkalommal is ingyen közlünk reklámhirdetéseket a kereskedelmi csatornáknak...

Hogyan adjuk be a keserű pirulát?
Szabó Katalin, Világgazdaság, 1998. február 13.
Hasonlóképpen kommunikációs csődnek minősíthetjük azt az egyáltalán nem ritka esetet, amikor a jó hírekkel a nagyfőnökök magunk feszítenek a még nagyobb főnök vagy a sajtó előtt, a rossz hírekről, vállalati botrányokról pedig azt tartják, hogy az ilyeneket az osztályvezető-helyettesek dolga bejelenteni.

Tévhitek a gyógyszeripari online kommunikációról
Internet stratégia. Damjanovich Nebojsa, www.damjanovich.hu, 2004. október.
A minõségi tartalom, a gyakran frissített tartalom, a gyorsan letöltõdõ és használható (felhasználóbarát) website azok az ismérvek, amelyek miatt a látogatók visszatérnek egy honlapra.

Egy halhatatlan megbékülése
Tordy Géza a keserű választásokról, Sztankay Ádám, 168 óra, 2005. július 7.
Tény: én is nagy problémagyártó vagyok. Mostanában kissé keserű, magányos. Bár utálnék nyafogni, mégsem titkolom: nem hiszek már a világ megváltásában.

Kapcsolati tőke
Magyarországon még gyerekcipőben jár az online pr. 2004.szeptember 1., Kreatív, XIII. évfolyam, 8-9. szám.
Az sem jó stratégia, ha a sajtószobában a legutóbbi sajtóközlemény több hónapja készült – példa erre még a tíz legnagyobb hazai vállalat között is akad.

A szakma egy magaslatára értem
Lipovecz Iván, a HVG leköszönt főszerkesztője. Bojtár B. Endre, Bundula István, Magyar Narancs, 2005. június 30.
A HVG már a magánosítás előtt is nyereségtermelő újság volt, a piacosodással pedig jöttek a hirdetések, ami növelte a bevételeket. Egyetlen olyan évünk sem volt, hogy ne termeltünk volna nyereséget, vagy likviditási gondunk lett volna.

Negatív képzetek
A pr nem egyenlő a manipulációval, Ferling József, Morenth Péter, Kreatív, 2002. december 19.
"Minden üzlet a közvélemény beleegyezésével mehet, csak és csakis a közvélemény jóváhagyásával, támogatásával működhet hosszabb távon." A public relations közeljövőjét Magyarországon is egyre inkább ez az Arthur W. Page által megfogalmazott gondolat határozza meg.

Miért bohóckodnak a politikusok?
Török Gábor, 2004. január. Koktél Magazin
A politikai pályán maradók - és az oda újonnan bekerülők - elsöprő többsége számára azonban az elmúlt években világossá vált, hogy ezt a játékot ma így kell játszani. Nem az a fontos, hogy szeressék a médiát, hanem az, hogy alkalmazkodjanak hozzá.

Városból city
Nem figyel a pr a városkommunikációra. Turóczi Gábor, Kreatív, 2002. december 19.
Sok magyar városban azonban még a kiadványterv is hiányzik, amely alapján leporellók vagy szóróanyagok készülhetnének a város nevezetességeiről vagy eseményeiről. Ahol pedig megvannak, változó a színvonaluk és korlátozott a terjeszthetőségük.

Optimista vagyok
Colin Farrington pr-ben méri a jövőt. Hermann Irén, Kreatív, 2004 december 1.
Ezért kell a hirdetőknek már a stratégiai tervezésnél is igénybe venniük a pr-tanácsadókat, hiszen pusztán médiakapcsolatokkal ma már alig lehet elérni komoly eredményeket. Ezt már belátják Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, de sokkal kevésbé Európa keleti részén, ahol sajtókapcsolatoknak hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonítanak.

A külső tényezők fogságában
A médiapiac 2003-ban. Levendel Ádám, Kreatív 2002. december 19.
Álságos a fanyalgás a kereskedelmi adók műsoraival kapcsolatban; nekik szó szerint „minden áron” maximalizálniuk kell a közönségüket, és ez a szükségesnél is élesebb versenyt, a minőségi követelmények feladását kényszerítette ki.

A kampány nem építhet a választói butaságra
Bruck Gábor kommunikációs szakértő (Sawyer-Miller Group), Hann Endre szociológus (Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet. Mihancsik Zsófia, Magyar Narancs, 2005. június 23.
Egyetlen okból maradt fontos a politika: a politikusok tízezermilliárd forintot osztanak el, a nemzeti jövedelem felét. De az életünk összes többi részében irreleváns, hogy mit gondolnak, vagy mit tesznek.

A saját igényességünkkel
Somogyi Zoltán és Somogyi Krisztián politikai kommunikációs szakértők. Miklósi Gábor, Magyar Narancs, XVII. évf. 22. szám, 2005. június 2.
A Fidesz az angolokat, olaszokat és a franciákat másolja, az MSZP pedig szinte kizárólag a brit Labourt és Clintont, újabban pedig a francia szocialistákat. Ezek a minták sok esetben nem működnek Magyarországon.

Bécskép másképp
Városkommunikáció. Soha Krisztián, Kreatív, XI. évfolyam, 9. szám, 2002. szeptember 30.
Mivel a jó kommunikáció a helyhatósági munka egyik legfontosabb eleme, ennek kidolgozása és pontos felépítése – bár hosszadalmas folyamatról van szó – az alapfeladatok közé tartozik.

Módszerek a keresési találatok javítására
Keresőmarketing. Damjanovich Nebojsa, www.damjanovich.hu, 2005. január 12.
Sok struktúra nélküli website-ot láttam a legnagyobb cégeknél is, amelyek valószínű, hogy saját erőből (leginkább szorgalmas informatikusokkal, akik plusz pénz reményében elvállalták a munkát) fejlesztették internetes megjelenésüket.

Politikusaink sajátos és szomorú esete
Hankiss Elemér, www.talaljuk-ki.hu 2005.április 28.
Politikus nyilvánosan nem mondhatja azt, amit gondol. Mást kell mondania. Ezt nevezi a köznyelv, a pszichológia és az erkölcsfilozófia hazugságnak. Persze lehet politikailag korrektebbül is minősíteni; például „diplomatikus megfogalmazásnak”, „fontos féligazságnak”, „bölcs titoktartásnak”, „diszkréciónak”, az emberek „ügyes etetésének”, és így tovább. De ettől a hazugság még hazugság marad.

Ha Lenin kiesik a vagonból...
Richard Pipes történész
Magyar Narancs IX. évf. 27. szám, 1997. június 3.
Mindig is úgy gondoltam, hogy a kommunizmus természetellenes jelenség, és előbb-utóbb elkerülhetetlenül összeomlik. Azért dolgoztam a Fehér Házban, hogy ez minél hamarabb megtörténjék.

Puha újságírók, politikai gerjedelmek
Tamás Pál szociológus a média és a politika viszonyáról. Magyar Narancs 1997. június 21.
A társadalom szeret kukkolni, kockázat nélkül betekinteni, a semleges történetekkel tud azonosulni, csupán meg kell hozzá keresnie a távoli bűnbakokat. Az igazi értékek, munkák a margóra szorulnak vagy meg sem jelennek.

A nép ópiuma: Jó mulatság, férfimunka
(Benne leszek a tévében Hajós Andrással) Magyar Narancs, 2005. március 24.
"Figyelünk arra, hogy ne megalázóshow-t gyártsunk, vagyis elmebetegek ne kerülhessenek a műsorba." Derék.

A Fenyő-gyilkosság a tévékben
Magyar Narancs, 1998. február 19.
A (televíziós) oknyomozás már e ponton felszámolta önmagát. Ugyanis sem a cikksorozat szerzőjét, sem Pachmann telefoninterjú-alanyát nem Párvay Tivadarnak hívják.

A Fidesz kommunikációs stratégiája 1988-tól 1998-ig
Markó Róbert, Politikai elemzések II. évfolyam 2. szám, 2002. március.
A szakemberek szerint a Fidesz ilyen típusú kommunikációs sikerei mögött a párt vezetőinek a modern média és nyilvánosság iránti jóval erősebb fogékonysága áll.

Gyula, játssz!
Magyar Narancs, 2005. március 31.
Köszöntjük az államfői posztra önként jelentkezők egyre népesebb sorában Horn Gyulát! Végre, Gyula bácsi!

Mónika, Balázs: a kibeszélőshow-k kulisszatitkai
"Ha csinálni lehet"
Janecskó Katalin, Murrhardt Zsóka, Magyar Narancs, 2005. február 3.
A délutáni beszélgetőshow-król időről időre fölröppen, hogy fizetett statisztákat alkalmaznak, illetve a szereplőket különféle módszerekkel átverik.

Egyház és kommunikáció
Mely rétegekkel kommunikál a magyar egyház? [2] Tomka Miklós [1], Európai szemmel 1996/4.
Az előbbi megállapítás úgy is fogalmazható, hogy a belső egyházi kommunikáció kultúra-konzerváló, azaz mind közönsége, mind tartalma szerint konzervatív kommunikáció.

Az élet - és ami helyette van
Réz András, Réz András online 2002. március.
A képernyőre viszszasettenkednek a létezett szocializmus „felavatta”, „meglátogatta”, „átadta” típusú hírei, a politikai marketingesek pedig azt tervezgetik, hogyan lehetne becsempészni a hatalom játékosait egy vetélkedőbe, hétvégi elegyesbe, főző- vagy kívánságműsorba, hogy a szappanoperákról már ne is beszéljünk.

Ki a felelős?
Tranzit: szakértői szemmel a külföldi történésekről
Schillinger Attila, Kreatív, XII. évfolyam, 1-2. szám, 2004. február 1.
Eszerint egy vállalat akkor működik jól, ha az igazat mondja, mindezt tettekkel bizonyítja, hallgat a vevőkre, a holnapért küzd, higgadt, türelmes, és van humorérzéke. Úgy végzi a pr-tevékenységét, mintha a cég léte függne tőle.

A köztársasági megbízott ebédje
Balogh P. Ferenc, Kurír, 1992 június.
Ezenközben vállai kissé megemelkednek, a csípő finoman ingani kezd és kileng a szabadon lévő kéz. Gondosan kivitelezett mozdulatsor. Mindenki láthatja, itten a hatalom éppen egy megbízott képiben van jelen. A Megbízott leül, arcán lesújtó visszatükröződése az abrosz állapotának és ennek a nyomorult helyzetnek.

Vonaton, melegben
Balogh P. Ferenc, Kurír, 1996 június.
Kínos másodpercek után aztán végre előhúzott egy sötétbordó igazolványt, fedőlapján a Magyar Köztársaság, valamint a Személyi igazolvány felirat virított.

Távolból, megint
Balogh P. Ferenc, Kurír, 1998 május.
A közönyről, a vállrándításokról, a „na és?” csendesen ereszkedő dallamáról, amit már nemcsak a kiskocsmákban és a piacok forgatagában lehet hallani, beszélni erről a hömpölygő masszáról, ami végigömlött az ország fő és mellékútjain, s langymeleg dagonyává sárosodott néhány rövid esztendő alatt.

Játékszabályok
Balogh P. Ferenc, Kurír, 1998 május.
... visszhangzott az egész Astoria a délutáni csúcsforgalomban, s az alkalmi hallgatóságból többen megjegyezték, hogy milyen igaza van, és miért kell egy metrójegyből ügyet csinálni.

Hol lakik a boldogság mostanában?
Balogh P. Ferenc, Kurír, 1994.
A boldogság mostanában huzatos kapualjakban, boltok előtti zsúfolt járdákon, metrólejáratok melletti könyves asztalok környékén lakik és pár forintért meg is vásárolható. Történetünk konkrét boldogsága – egy fekete képeslap, rajta vörös betűkkel: Boldog vagyok! –, egy könyvárus pultja mellett támaszkodott társainak, észrevétlenül simult az őszi délutánba.

Felezővonalon
Balogh P. Ferenc, Kurír, 1994 április.
A férfi a pénzről beszélt, hogy abból egyeseknek mennyi van, és hogy a pénz micsoda egy jó dolog, csak hát hozzájutni nehéz, mert megint egymás között osztják el ezek.

Vigyázat, manipulálnak!
Domokos Lajos, Népszabadsag 2004. július 26.
A kommunikációs szakterületet jellemző ellentmondásoknak, fonák helyzeteknek nem kizárólagos, de nem is elhanyagolható szerepük van abban, hogy a közéletet bábeli zűrzavar uralja.

Vállalati szponzoráció: üzlet érzelmi alapon
Horn Gabriella, Magyar Narancs, 2004. január 8.
... a szponzoráció nem puszta jótékonykodás, hanem kifejezetten üzleti tevékenység: az adott eseménynek, szervezetnek nyújtott támogatásért a vállalat ellentételezést vár és kap...

Totális medialitás és ökocídium
Mediatizáció és fogyasztói társadalom: ökológiai médiakritika.
Sükösd Miklós, Reklámgazdaság, 2004 szeptember-október.
média-fogyasztás és -használat egyre növekvő szerepet játszik az ökológiai válságot előidéző fogyasztói rendszer fenntartásában, legitimálásában és globális terjesztésében.

A pr-esek a spájzban vannak
Ferling József, HVG, 2004. március 25.
A pr jó házból való, szalonképes szakma, amely a közjó szolgálatába állítható. Ehhez képest folyton rossz hírbe keverik.

Pr-cikk = sok zavar és még több félreértés
Sólyom Gabriella, www.mediaasz.hu
Az olvasó számára azonban egyértelművé kell tenni, ha a cég fizetett a nyilvánosságért, ebben az esetben azonban már nem beszélhetünk „pr-cikkről”, hanem legföljebb reklámriportról, hirdetésről.

Public relations - a kihasználatlan lehetőség
Benke Péter, Marketing&Menedzsment, 1997.
Talán ez okból találkozni sok huszonéves pr főnökkel, akik mondjuk egy tanítói diplomával elvégezték az egyéves iskolát, és kiválóan meg tudnak szervezni egy rendezvényt, ügyesen kibérelik a termet, megrendelik a bélszínes-libamájas-Chardonnay-s cateringet, úgy gondolják, jól kommunikálnak az ügynökséggel, ám kellő tapasztalat és hozzáértés hiányában képtelenek jól elvégezni a munkájukat.

Píár, simli, tisztesség (Iparvédelem)
Nyáry Krisztián, Magyar Narancs, 2003. október 2.
A kormányzati kommunikációs megbízásokkal kapcsolatban az egyik leggyakrabban felmerülő probléma, hogy miként tehető különbség a versenyeztethető munkák és a bizalmi feladatok között.

A reform pr-technikái
Az államháztartás ökoszociális reformjának kommunikációs érvei és indokai
Lukács András, Rádics Tamás, dr. Varga Mihály, 2003.
Az ökoszociális államháztartási reformmal kapcsolatos kedvező hozzáállás kialakításában sajnos a közoktatás sem jeleskedik.

Média-marketing
Benke Péter, Print & Publishing, 1997.
A médiapiacon zajló kíméletlen harc láttán azt gondolhatnánk, hogy valamennyi résztvevő jelentős energiát fordít a marketingre, ám a gyakorlatban azt tapasztalhatjuk, hogy ez nem így van.

Marketing kommunikáció az IT szektorban
Piac és Profit, 2004. november 9.
A 2002-04 közötti időszakban a marketingbüdzsék jelentősen csökkentek, mivel a korábbi dinamikus piacnövekedés lassulását a cégek a költségek lefaragásával igyekeztek kompenzálni.

Lobbizás és érdekérvényesítés
A mai magyar helyzet áttekintése
Morenth Péter - Suha György, PR Herald Online
Röviden fogalmazva a lobbista nem adhat, és nem fogadhat el semmilyen ösztönzőt, amely bármilyen módon megvesztegetésként, avagy szívességkérés nyomatékosításaként értelmezhető.

Kultúra a magyar médiában: ellentétes tendenciák
Bence Ottó, Magyar Narancs, 1999. szeptember 9.
A kultúra ma Magyarországon a jobbindulatúak számára is csak vacsora utáni desszert, amely az infotainment korában egyre inkább a "szórakoztató hírgyártás" mögötti másodlagos, marginális igény.

Ki ismeri (X)-et?
Vogl Artemon, Kreatív, 2002. december 19.
A "pr-cikk" helyett a "reklámcikk" (esetleg a szöveges hirdetés) kifejezés javasolható, és a jövőben erőteljesebben kellene fellépni a néhány lapban felbukkanó "szponzorált oldal", "szponzorált reklámoldal"(?!) vagy éppen "a cikk az XY cég támogatásával készült"; megjelölésekkel szemben, amelyek egyenesen a reklámszakma tekintélyét rombolják.

Imázsgerjesztés vagy párbeszéd?
Betekintés a hazai pr gyakorlatába
Dr. Göllner András, www.mediaasz.hu
A hazai cégek kommunikációjukban nem arra koncentrálnak, hogy kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatokat mûködtessenek környezetükkel, hanem arra, hogy – főleg a sajtón keresztül – környezetüket meggyőzzék saját vezetőik bölcsességéről.

E-mail marketing stratégiák 2005-ben
Origo, Üzleti Negyed Menedzsment Fórum, 2005. január 26.
Azok a kereskedők, amelyek küldtek vásárlóiknak egy egyszerű karácsonyi üdvözlőlapot, vagy egy "Köszönjük, hogy nálunk vásárolt" tartalmú üzenetet, az átlagnál kedvezőbb megítélés alá estek.

A kommunikáció a hazai vezetők gyenge pontja
Szabó Ágnes, Origo, Üzleti Negyed Menedzsment Fórum, 2004. szeptember 30.
Egy nemzetközi felmérés szerint komoly kihívást jelentenek a vezetők jelentős részének az olyan feladatok, mint az eredményes kommunikáció, a beosztottak motiválása, a feladatok delegálása.

Blikk és a botrány az élen
Madarász János, Napi Gazdaság, 2005. február 3.
A tavalyi utolsó három hónapban tovább folytatódott az a megfordíthatatlannak látszó tendencia, mely szerint fokozatosan csökken az országos napilapok példányszáma.

A látszat nem elég. Interjú a pr-világszövetség elnökével
Mártonffy Zsuzsa, Figyelő, 2003. március 6.
A pr szerepe a külső „imázsépítőből” a tanácsadó felé közelít. Az Enron-válság óta egyre inkább számít, hogy mi van a látszat mögött.

Déja vu
Magyar Narancs, IX. évf. 50. szám, 1997. december 11.
Biztosabbak a dolgukban, mint 1988 óta bármikor.

Zefírusz bágyadtan lengedez
Magyar Narancs, X. évfolyam, 2. szám, 1998. január 15.
... belépni úttörőnek, egy szavazattal bírni a közgyűlésen, felszámolni, de veszni nem hagyni a lelkes tábort, a fogyasztási és egyéb szokásaiban, pártpreferenciáiban számon tartott tömeget.

Zalatnay és az RTL
Krausz Barnabás, Népszabadság , 2004. október 30.
Világos volt, hogy ők most azt a médiaetikai leckét mondják fel, hogy miként kell a morális szabályokon belül maradni, miközben futnak a pénzük után.

Sajátos turistakalauz a two-row ru-dee-tól a 4-es metróig
Schmidt Gábor, Népszabadsag 2003. július 25.
Szóval, ha meglátod, és kell neked, vedd meg. Ami ma ott van a polcon, nem biztos, hogy holnap is lesz.

Tévé a világ szélén
Krausz Barnabás, Népszabadaság , 2004. október 9.
Közben van valami zsűri, amelynek tagjai szintén hónapokig magyarázkodhatnak majd a szereplés után, de leginkább a kamasz úszóbajnok, akit most már lassan edzői szigorral el kellene tiltani a televíziós szereplésektől, mielőtt végképp érvénytelenítené sportsikereit.

Tolnát, Baranyát
Magyar Narancs, 2005. január 20.
Elhisszük, hogy kellett valami sarzsit találni ennek a nyilván kedves, szorgalmas, ambiciózus és befolyásos pártembernek.

Szürke élet
Krausz Barnabás, Népszabadság , 2004. április 10.
Szerintem sokkal elegánsabb lenne, ha merne őszintébb lenni. Ha bármiféle érzelmet képes lenne megmutatni.

Önismereti kurzus
Krausz Tamás, Népszabadság 2004. szeptember 11.
Minden megvan tehát ahhoz, hogy elindulhasson valami érezhető váltás, amit a stáb minden tagja tisztel, és komolyan vesz, kivéve a műsorvezetőket, akik annyira sem hajlandók - részben, mert félnek, részben mert gőgösek -, hogy egy pillanatra elgondolkodjanak eddigi televíziós kliséik felülbírálatán.

Nehéz kenyér
Krausz Barnabás, Népszabadság , 2004. május 4.
A jelenetek szellemtelenek, botrányosan alacsony színvonalúak és kiszámíthatók, Gálvölgyi játéka rutinos és kellemetlen. Az egészben van valami állott és rosszízű. Valami lappangó ízléstelenség.

Hihetetlenül naiv voltam
Havas Henrik újságíró, volt kommunikációs és sajtóügyekben illetékes címzetes államtitkár
Seres László, Magyar Narancs, VIII. évfolyam 31. szám, 1996. augusztus 1.
Engem egy dologért lehetett volna felelősségre vonni: ha kiderül, hogy ez a fiú tök hülye szakmailag.

Médiából jelentem
Murányi András, Népszabadság, 2005. január 1.
Mindenesetre egy médiasztárt nézek hosszú idõ óta hasonlóképp, mint orvos a betegét azon konzílium után, amelynek során eldõlt: Napóleon jól van, a körülötte serénykedõ fehér köpenyes emberek pedig igazából katonák, akik most készítik elõ az uralkodó visszatérését.

Nyelvháborús históriák
Murányi Gábor, HVG, 97/26. szám 1997. június 28.
A nyelvbuzgalmárok majd egy esztendőn keresztül ontották javaslataikat: s méltán mondhatjuk az "elsnök", az "egynök", a "szűzőr", az "üdvnök", a "hitnagy", a "főhitőr" vagy a "honérsek" közül némelyik akár meg is maradhatott volna.

A közt szolgáló televízió
Heltai Péter, Magyar Hírlap 1998. január 15.
Közszolgálatot természetesen nem csupán közszolgálati televízió láthat el, ám a közjó érvényesüléséért közvetlen felelõsséggel csak a köz által fenntartott intézmények tartoznak.

A mama kedvenc vaginája (Jeff Bridges filmszínész)
Kriston László Magyar Narancs , 2005. január 6.
Éppen kezdõdött az ominózus munkanap, amikor rájöttem, az jön, amikor az ipse a táncoló cicababák lába közé nyomul, és a legmagánabb szférájukba kukucskál.

Elő a kolttal!
Magyar Narancs, 1997. szeptember 11.
Hogy pontosan kiket és hogyan és mi végre választottak meg, azt nem sokan értik Magyarországon, és egyáltalán nem biztos, hogy nem éppen ez a cél.

A hercegnő halála
Magyar Narancs1997. szeptember 4.
Ettől kezdve a hollywoodi forgatókönyvírók izzítják komputereiket: már a hír vétele után, reggel négytől nem hagyta őket nyugodni az alkotószellem, csak erre vártak.

Csoportterápia
Krausz Barnabás, Népszabadság 2004. június 12.
Nagyon gõgös, kivagyi, minden mozzanatában éretlen és kiforratlan. Arra megy, ahol hirtelen nagyobb elfogadást remél.

A nép ópiuma
Seres László, Magyar Narancs, IX. évf. 21. szám, 1997. május 22.
... a bejelentkező lógó valószínűleg az lesz, hogy piros-fehér-zöld háttér előtt egy külsős bt-beltag felmarkol félmillió forint honort, miközben felkel a nap a Szabadság téren...